Φώτο: ΑΠΕ

Στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ στον Πρόεδρο της Αργεντινής

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις της χώρας της για επενδύσεις στην Αργεντινή.

Η Άνγκελα Μέρκελ καλωσόρισε τις συνεχιζόμενες συνομιλίες ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση της Αργεντινής υπό τον πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και προσέφερε την υποστήριξη του Βερολίνου στο Μπουένος Άιρες χθες Δευτέρα πριν συναντηθούν για συνομιλίες.

«Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η Αργεντινή βρέθηκε σε μια οικονομική κατάσταση που δεν είναι εύκολη», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος. Το 2018 το ΔΝΤ χορήγησε στην Αργεντινή το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του θεσμού - 50 δισεκατομμύρια δολάρια για χρονικό διάστημα τριών ετών -που ζήτησε η προηγούμενη κυβέρνηση για να συνεχίσει να μπορεί να καλύπτει άλλες δανειακές υποχρεώσεις της.

Βασικός σκοπός της περιοδείας που έχει αρχίσει ο Φερνάντες στην Ευρώπη είναι να πείσει κάποιες από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ισχύ στο ΔΝΤ να εγκρίνουν την καθυστέρηση της αποπληρωμής των δόσεων του δανείου που έχει λάβει η χώρα του.

Παράλληλα, η Μέρκελ σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου για επενδύσεις στην Αργεντινή. Νωρίτερα χθες, ο όμιλος της Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Φερνάντες, κεντροαριστερός πολιτικός που ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, παίρνει αποστάσεις από την πολιτική που άσκησε ο κεντροδεξιός προκάτοχός του Μαουρίσιο Μάκρι. Κατά την τετραετή θητεία του Μάκρι, ο πληθωρισμός αυξήθηκε ραγδαία, όπως και το επίπεδο της φτώχειας, ενώ το δημόσιο χρέος έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ.

Οίκοι αξιολόγησης κήρυξαν την 20ή Δεκεμβρίου την Αργεντινή σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αποφασισμένη για συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης η Μέρκελ

«Πηγαίνω στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουλίου με την πρόθεση να πετύχω συμφωνία», δήλωσε η κ. Μέρκελ και διευκρίνισε ότι ακόμη και αν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία εντός καλοκαιριού.
ΔΙΕΘΝΗ

Πράσινο φως από την Bundestag στο πρόγραμμα PSPP της ΕΚΤ

Στην απόφασή της, η Bundestag θεωρεί ότι η δήλωση της ΕΚΤ σχετικά με τη διενέργεια ελέγχου αναλογικότητας είναι κατανοητή και συνεπώς πληροί τις απαιτήσεις της απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Μάας: Η διευθέτηση των γεωτρήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο προϋπόθεση για τον ευρωτουρκικό διάλογο

Ο κ. Μάας και τόνισε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου συζητήθηκε το πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και η απαραίτητη βάση προκειμένου να οργανωθεί βαθύτερος διάλογος με την ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Έφοδος της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία της Wirecard

Η Wirecard κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα αίτηση πτώχευσης, οφείλοντας σε πιστωτές 4 δισ. δολάρια, αφού αποκάλυψε ‘τρύπα’ 1,9 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς της, κάτι που η εταιρία ελεγκτών EY ανακοίνωσε ότι ήταν αποτέλεσμα μιας περίπλοκης παγκόσμιας απάτης.