Φώτο: ΑΠΕ

Στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ στον Πρόεδρο της Αργεντινής

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις της χώρας της για επενδύσεις στην Αργεντινή.

Η Άνγκελα Μέρκελ καλωσόρισε τις συνεχιζόμενες συνομιλίες ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση της Αργεντινής υπό τον πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και προσέφερε την υποστήριξη του Βερολίνου στο Μπουένος Άιρες χθες Δευτέρα πριν συναντηθούν για συνομιλίες.

«Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η Αργεντινή βρέθηκε σε μια οικονομική κατάσταση που δεν είναι εύκολη», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος. Το 2018 το ΔΝΤ χορήγησε στην Αργεντινή το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του θεσμού - 50 δισεκατομμύρια δολάρια για χρονικό διάστημα τριών ετών -που ζήτησε η προηγούμενη κυβέρνηση για να συνεχίσει να μπορεί να καλύπτει άλλες δανειακές υποχρεώσεις της.

Βασικός σκοπός της περιοδείας που έχει αρχίσει ο Φερνάντες στην Ευρώπη είναι να πείσει κάποιες από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ισχύ στο ΔΝΤ να εγκρίνουν την καθυστέρηση της αποπληρωμής των δόσεων του δανείου που έχει λάβει η χώρα του.

Παράλληλα, η Μέρκελ σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου για επενδύσεις στην Αργεντινή. Νωρίτερα χθες, ο όμιλος της Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Φερνάντες, κεντροαριστερός πολιτικός που ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, παίρνει αποστάσεις από την πολιτική που άσκησε ο κεντροδεξιός προκάτοχός του Μαουρίσιο Μάκρι. Κατά την τετραετή θητεία του Μάκρι, ο πληθωρισμός αυξήθηκε ραγδαία, όπως και το επίπεδο της φτώχειας, ενώ το δημόσιο χρέος έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ.

Οίκοι αξιολόγησης κήρυξαν την 20ή Δεκεμβρίου την Αργεντινή σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

DW: Θα σύρει η Γερμανία τον Άσαντ στα δικαστήρια;

Γερμανοί εισαγγελείς εξετάζουν στοιχεία για χημικό πόλεμο στη Συρία. Η DW και το Der Spiegel απέκτησαν αποκλειστική πρόσβαση σε μάρτυρες και εμπιστευτικές αναφορές που αποτελούν μέρος της νομικής έρευνας-ορόσημου.
Germania, lockdown, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Tο μερικό lockdown μπορεί να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη

«Είναι δυνατόν οι περιορισμοί να συνεχισθούν τους πρώτους μήνες του 2021», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 21.695 νέα κρούσματα, αυξάνοντας σε 1.028.089 τον συνολικό αριθμό.
plastika, sakoules
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία καταργεί οριστικά τις πλαστικές σακούλες

Η πλαστική σακούλα είναι η επιτομή κατασπατάλησης πόρων σύμφωνα με την Γερμανίδα υπουργό Περιβάλλοντος. Για «συμβολική απαγόρευση» κάνει λόγο η WWF καθώς οι σακούλες είναι μόλις το 1% της κατανάλωσης πλαστικού.