Φώτο: Shutterstock

Στο μικροσκόπιο των Αρχών της Ιρλανδίας μπαίνει η Google και το Tinder

Ο αμερικανικός κολοσσός Google και η εφαρμογή γνωριμιών Tinder βρίσκονται στο στόχαστρο της Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων (DPC) της Ιρλανδίας για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους.

Η χρήση των προσωπικών δεδομένων γεωεντοπισμού βάζουν την Google αλλά και την εφαρμογή Tinder στο επίκεντρο της προσοχής της Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, καθώς εξετάζεται αν τηρούνται οι υποχρεώσεις στο ζήτημα της διαφάνειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Η έρευνα για την Google επικεντρώνεται στη διαχείριση των δεδομένων γεωεντοπισμού των χρηστών. Η DPC εξηγεί, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι πολλές ευρωπαϊκές ενώσεις καταναλωτών διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη διαφάνειας σε ό,τι αφορά τη χρήση αυτών των δεδομένων. Κατόπιν αυτού, ξεκίνησε έρευνα για να καθορίσει κατά πόσο η Google έχει το δικαίωμα να αναλύει τα δεδομένα γεωεντοπισμού και αν τηρεί τις υποχρεώσεις της στο θέμα της διαφάνειας.

Επειδή η ευρωπαϊκή έδρα της Google βρίσκεται στην Ιρλανδία, η ιρλανδική υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την τήρηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων που τέθηκε σε εφαρμογή στην ΕΕ τον Μάιο του 2018. Ο Κανονισμός αυτός προβλέπει την επιβολή προστίμων στους παραβάτες που μπορεί να φτάσουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ ή το 4% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους.

Η Google ανέφερε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με την DPC και διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται στενά με τις ρυθμιστικές αρχές και τις καταναλωτικές οργανώσεις στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος της Google η DPC διεξάγει ήδη έρευνα από τον περασμένο Μάιο, σχετικά με την προστασία των δεδομένων στον τομέα των διαδικτυακών διαφημίσεων.

Η έρευνα σε βάρος της Tinder, που ανήκει στον κολοσσό Match Group, αφορά επίσης τη χρήση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της. «Η διαφάνεια και η προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών μας είναι υψίστης σημασίας για εμάς», σχολίασε ο όμιλος Match Group, εξηγώντας ότι «συνεργάζεται πλήρως» με τη ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ireland, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιρλανδία ανοίγει και πάλι καταστήματα, εστιατόρια, γυμναστήρια

Η Ιρλανδία ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλλαν σκληρά περιοριστικά μέτρα και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μέχρι δυο άτομα θα μπορούν να επισκέπτονται την οικογένεια τους.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Ενισχύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το οπλοστάσιό της κατά των «γιγάντων» της ψηφιακής τεχνολογίας

Οι εταιρείες που είναι γνωστές με το ακρώνυμο GAFA (Google, Amazon, Facebook και Apple) είναι «υπερβολικά μεγάλες για να μην μας απασχολούν», σημείωσε ο Επίτροπος, σύμφωνα με τον οποίο η ΕΕ «χρειάζεται καλύτερη επίβλεψη» αυτών των εταιρειών,