ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στην Καλβίνο το χρίσμα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Η πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας και υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρήσεων, θα διαδεχθεί τον Βέρνερ Χόγιερ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Την στήριξη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων εξασφάλισε η Νάντια Καλβίνο που αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της από τις αρχές του 2024. 

Πολιτική συμφωνία επιτεύχθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στο περιθώριο του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Ecofin) στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζητούσαν υπό την ιδιότητά τους ως Διοικητές της ΕΤΕπ.

Η επίσημη διαδικασία για τον διορισμό υποψηφίου για να διατελέσει νέος πρόεδρος της ΕΤΕπ για εξαετή θητεία θα ξεκινήσει τώρα στο διοικητικό συμβούλιο και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ. Η διαδικασία αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, πριν από την επίσημη ημερομηνία έναρξης του νέου Προέδρου, που θα είναι η 1η Ιανουαρίου 2024.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ των μετόχων της Τράπεζας, υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών του Βελγίου Βανσάν Βαν Πέντεγκεμ, ο οποίος προεδρεύει επί του παρόντος στο Συμβούλιο των Διοικητών της ΕΤΕπ.

«Η ΕΤΕπ είναι ένα βασικό μέσο για την επίτευξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ, τόσο εντός της Ένωσής μας όσο και εκτός», δήλωσε ο Βαν Πέντεγκεμ. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Νάντια Καλβίνο έχει όλα τα προσόντα που απαιτούνται για τη διαχείριση της μεγαλύτερης πολυμερούς τράπεζας στον κόσμο, διοχετεύοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις και υποστηρίζοντας επενδύσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης της Ευρώπης».

Η Νάντια Καλβίνο, η οποία είναι πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας και Υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρήσεων, θα διαδεχθεί τον Βέρνερ Χόγιερ, του οποίου η δεύτερη θητεία στο τιμόνι της τράπεζας της ΕΕ λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η Ν. Καλβίνο υπηρέτησε μεταξύ 2014 και 2018 ως Γενική Διευθύντρια Προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η ΕΤΕπ, ο χρηματοοικονομικός βραχίονας της ΕΕ, είναι βασικός θεσμός για την ευρωπαϊκή οικονομία. Θα διαδραματίσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στο μέλλον για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης, την παροχή οικονομικής υποστήριξης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και επίσης την υποστήριξη του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο», δήλωσε η Νάντια Καλβίνο. «Με τιμά η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη των Υπουργών που βρίσκομαι στο τιμόνι του Ομίλου ΕΤΕπ».

Υπό την ηγεσία του Βέρνερ Χόγιερ από το 2012, η ΕΤΕπ έγινε η πρώτη πολυμερής τράπεζα που τερμάτισε τη στήριξη για τα ορυκτά καύσιμα και αύξησε τους όγκους δανεισμού της για επενδύσεις καθαρής ενέργειας και ασφάλειας στην Ευρώπη σε πρωτοφανή επίπεδα, κερδίζοντας τον τίτλο της τράπεζας για το κλίμα της ΕΕ. Ο Β. Χόγιερ πρωτοστάτησε σε πρωτοβουλίες που κυμαίνονται από τη χρηματοδότηση εμβολίων κατά του Covid και της πολιομυελίτιδας, έως τη βοήθεια των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την οικονομική και κοινωνική κρίση του 2008, την πανδημία του COVID και τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ο Β. Χόγιερ διασφάλισε επίσης ότι η τράπεζα της ΕΕ δεν υπέφερε από τον αντίκτυπο του Brexit και οδήγησε τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου στην ιστορία της Τράπεζας. Αναγνωρίζοντας ότι οι περισσότερες από τις σημερινές προκλήσεις είναι παγκόσμιες, το 2022 η ΕΤΕπ ξεκίνησε την «EIB Global» για να υποστηρίξει τη δράση για το κλίμα, την οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία και την ανάπτυξη πέρα από την ΕΕ.

«Είμαι περήφανος για όσα έχει επιτύχει ο Όμιλος ΕΤΕπ και το αφοσιωμένο, ταλαντούχο προσωπικό του τα τελευταία χρόνια. Πάνω απ' όλα, είμαι σίγουρος για το μέλλον του, μετά τη σημερινή απόφαση», δήλωσε ο Β. Χόγιερ. «Το να έχουμε κάποιον υπεύθυνο για τις δραστηριότητές μας με το εύρος της εμπειρίας της Νάντια Καλβίνο στην πολιτική και τα οικονομικά, υπογραμμίζει τη δέσμευση των μετόχων μας -των κρατών μελών της ΕΕ- να επεκτείνουμε το αποτύπωμά μας και να διασφαλίσουμε ότι σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τόσο βαθιές προκλήσεις, η τράπεζα της ΕΕ θα έχει την ηγεσία που χρειάζεται ως χρηματοδοτικό σκέλος της ΕΕ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Το Κρεμλίνο πίσω από τη δολοφονία του πιλότου Μαξίμ Κουζμίνοφ

Ο θάνατος του Ρώσου πιλότου περιβάλλεται από μυστήριο. Επιβεβαιώθηκε από την ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών (GUR), που όμως δεν έδωσε διευκρινίσεις για το πού, το πότε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε.