ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02

Βόρεια Μακεδονία: O Ταλάτ Τζαφέρι, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία της Βόρειας Μακεδονίας, 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

Ο νυν πρόεδρος της Βουλής και υψηλόβαθμο στέλεχος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Ταλάτ Τζαφέρι, θα είναι ο επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας που θα οριστεί στις 28 Ιανουαρίου 2024. Την απόφαση έλαβε το απόγευμα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αυτού.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία της Βόρειας Μακεδονίας, 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου 2024 και θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα γίνει μόνον εάν κανένας από τους υποψηφίους για τον προεδρικό θώκο δεν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου 2024.

Βάσει μίας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και του αλβανικού DUI του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής αυτής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα οριστεί πρόσωπο που θα υποδειχθεί από το αλβανικό κόμμα και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, από το 1991 που απέκτησε την ανεξαρτησία της, η χώρα θα έχει Αλβανό πρωθυπουργό, έστω και για 100 ημέρες.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτερ Μάγκυαρ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πίτερ Μαγιάρ δεν θα κυβερνήσει από το μοναστήρι σύμβολο εξουσίας του Ορμπαν

Ο Πίτερ Μαγιάρ, νέος νικητής των εκλογών στην Ουγγαρία, δήλωσε πως το γραφείο του πρωθυπουργού μεταφέρεται από το μοναστήρι των Καρμελιτών σε κτίριο δίπλα στο Κοινοβούλιο, βάζοντας τέλος σε μια πρακτική που είχε κατηγορηθεί για κατάχρηση εξουσίας.
Πέτερ Μάγκυαρ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πίτερ Μαγιάρ ζητά την παραίτηση του προέδρου Τάμας Σουλιόκ στην Ουγγαρία

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πίτερ Μαγιάρ, ηγέτης του κόμματος TISZA, επισκέφθηκε τον πρόεδρο Σούλιοκ, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί όταν αναλάβει η κυβέρνηση του TISZA.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποίηση Κρεμλίνου για διάθεση διαλόγου του Μαγιάρ με τη Ρωσία

Το Κρεμλίνο εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόθεση του Πέτερ Μαγιάρ να έχει πρακτικό διάλογο με τη Ρωσία και δήλωσε έτοιμο να συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας, μετά τη νίκη του Μαγιάρ στις εκλογές.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Μετά τις κάλπες οι ρυθμίσεις για το ασυμβίβαστο υπουργών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ανέπτυξε την πρόταση για ασυμβίβαστο υπουργών και βουλευτών, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές θα συζητηθούν προεκλογικά και θα ισχύσουν μετά τις εκλογές.