ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γκουτέρες: Η Οικουμενική Διακήρυξη δείχνει τον δρόμο για κοινές αξίες

Στο μήνυμά του τονίζει πως εναρκτήρια πρόταση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου φαίνεται πως είναι σήμερα τόσο σημαντική όσο ήταν και όταν εγκρίθηκε πριν από 75 χρόνια.

Μήνυμα έστειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για την  σημερινή (10/12 ) Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπενθυμίζοντας πως «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα». Στο μήνυμά του ο Γκουτέρες τονίζει πως εναρκτήρια αυτή πρόταση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου φαίνεται πως είναι σήμερα τόσο σημαντική όσο ήταν και όταν εγκρίθηκε πριν από 75 χρόνια.

«Είναι ένας οδικός χάρτης, που βοηθά στον τερματισμό των πολέμων, στην επούλωση των διαιρέσεων και στην προώθηση μιας ζωής ειρήνης και αξιοπρέπειας για όλους» σημειώνει για να προσθέσει πως εν έτει 2023 η πραγματικότητα είναι διαφορετική. «Ο κόσμος χάνει το δρόμο του. Οι συγκρούσεις μαίνονται. Η φτώχεια και η πείνα αυξάνονται. Οι ανισότητες βαθαίνουν. Η κλιματική κρίση είναι μια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πλήττει περισσότερο τους πιο ευάλωτους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και συμπληρώνει: «Ο αυταρχισμός βρίσκεται σε άνοδο. Ο πολιτικός χώρος συρρικνώνεται και τα μέσα ενημέρωσης δέχονται επίθεση από όλες τις πλευρές. H ισότητα των φύλων παραμένει ένα μακρινό όνειρο και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών οπισθοχωρούν». Με την πραγματικότητα, λοιπόν, να σκιαγραφείται με τα πιο μελανά χρώματα, ο γενικό γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει πως «σήμερα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να προωθήσουμε και να σεβαστούμε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα – κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά, αστικά και πολιτικά – που μας προστατεύουν όλους».

«Η Οικουμενική Διακήρυξη δείχνει τον δρόμο για κοινές αξίες και προσεγγίσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των εντάσεων και στη δημιουργία της ασφάλειας και της σταθερότητας που επιθυμεί ο κόσμος μας» υπογραμμίζει. Καταλήγοντας κάλεσε τόσο τα κράτη, όσο και τους ανθρώπους συνολικότερα να θυμούνται αυτή την ημέρα και τη σημασία τους και να προωθούν και σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα «κάθε μέρα, για όλους, παντού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Gaza-Palestine
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Το Ισραήλ μπλοκάρει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Όλες οι άδειες για οχηματοπομπές μεταφοράς βοήθειας προς το βόρειο τμήμα του θύλακα απορρίφθηκαν από τις ισραηλινές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες, η τελευταία εξουσιοδότηση που δόθηκε ήταν στις 23 Ιανουαρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδικάζει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων σε Γάζα και Ισραήλ

«Η βαθιά εδραιωμένη ατιμωρησία, την οποία διαπιστώνει η Ύπατη Αρμοστεία εδώ και δεκαετίες, δεν μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστεί» δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Gaza-Palestine
ΔΙΕΘΝΗ

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σταματά τη βοήθεια στη βόρεια Γάζα

«Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία, καθώς ξέρουμε πως σημαίνει ότι η κατάσταση εκεί θα επιδεινωθεί περαιτέρω και περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από λιμό», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ.