Φώτο: Shutterstock

Στις 10 Μαΐου ο α' γύρος των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία

«Φέτος έχουμε πολύ σημαντικές εκλογές», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ελζμπιέτα Βίτεκ, η πρόεδρος του κοινοβουλίου. «Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 10 Μαΐου».

Η Πολωνία θα πραγματοποιήσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της στις 10 Μαΐου, μια ψηφοφορία που θα δείξει αν οι κυβερνώντες εθνικιστές θα μπορέσουν να συνεχίσουν πολιτικές οι οποίες επικρίνονται από τις Βρυξέλλες και την αντιπολίτευση.

Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει δηλώσει πως θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σώμα, για τις οποίες οι επικριτές του λένε πως έχουν περιθωριοποιήσει την Πολωνία στο εσωτερικό της ΕΕ. Ωστόσο μια ήττα του απερχόμενου Αντρέι Ντούντα, συμμάχου του PiS, θα απειλούσε την κυβερνητική ατζέντα, καθώς ο πρόεδρος έχει την εξουσία να ασκεί βέτο στους νόμους.

«Φέτος έχουμε πολύ σημαντικές εκλογές», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ελζμπιέτα Βίτεκ, η πρόεδρος του κοινοβουλίου. «Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 10 Μαΐου».

Ο Ντούντα προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Μια έρευνα στο εβδομαδιαίο περιοδικό Polityka του δίνει 41,7% στον πρώτο γύρο. Αντίπαλοί του είναι η Μαλγκορζάτα Κιντάβα-Μπλόνσκα της κεντροδεξιάς Πλατφόρμας των Πολιτών και ο Ρόμπερτ Μπίντρον της συμμαχίας «Η Αριστερά».

Αν κανένας δεν λάβει περισσότερες από το 50% των ψήφων, ένας δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες αργότερα και τότε ο υποψήφιος που θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους θα εκλεγεί.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

komision, european union, europe
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία και Πολωνία σχεδιάζουν βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Η γερμανική προεδρία θα ζητήσει εντός της ημέρας από τα κράτη - μέλη να διατυπώσουν την πολιτική τους άποψη για την εφαρμογή της αρχής της αιρεσιμότητας στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων.
ΔΙΕΘΝΗ

«Μισή» παραδοχή ήττας από Τραμπ: «Εχασα, άλλα από νοθεία»

Η άρνηση του Τραμπ να παραδεχτεί την ήττα του δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Μπάιντεν είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος, αλλά έχει καθυστερήσει την φυσιολογική διαδικασία της κυβέρνησης για την μετάβαση σε μια νέα προεδρία