ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
biden, USA
Φωτο: Shutterstock

Στήριξη Μπάιντεν στα βήματα που έγιναν στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Μπάιντεν και Ερντογάν συνομίλησαν τηλεφωνικά και επικεντρώθηκαν στην σημασία της ενίσχυσης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας της Τουρκίας με τη Συμμαχία.

Την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στα εποικοδομητικά βήματα που έχουν γίνει για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Πέμπτη με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της ενίσχυσης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ανάγκη για την άμεση ένταξη της Σουηδίας αλλά και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ. Υπό αυτό το πρίσμα, συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2024 στην Ουάσιγκτον.

Το θέμα της διαλειτουργικότητας συνιστά μια έμμεση αναφορά στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, καθώς η Ουάσιγκτον έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συμβαδίζει με τη συμμαχική δέσμευση για τη μείωση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από ρωσικά οπλικά συστήματα και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου υπάρχει αναφορά και στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για μια νέα ελληνοτουρκική προσέγγιση. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στα πρόσφατα εποικοδομητικά βήματα που έγιναν στη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας».

Τέλος, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο στη Γάζα, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την προστασία των αμάχων αλλά και για την ανάγκη να υπάρχει ο ορίζοντας μιας πολιτικής λύσης για τον παλαιστινιακό λαό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροφωτογραφία Ισλαμαμπάντ
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Περιοδεία Σαρίφ σε Μέση Ανατολή για συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, ξεκινά περιοδεία σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Τουρκία, ενισχύοντας τις διπλωματικές προσπάθειες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Στην Τουρκία θα μετάσχει και στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου κατά Ερντογάν για δηλώσεις του σχετικά με ΗΠΑ-Ιράν

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε έντονα τον Ερντογάν μετά τις δηλώσεις του για την κατάπαυση πυρός ΗΠΑ-Ιράν, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά το Ιράν, σε αντίθεση με τον Ερντογάν που στηρίζει το καθεστώς και καταπιέζει Κούρδους.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Καλωσορίζει την εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν και ελπίζει στην τήρησή της

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε μέσω NSosyal την προσωρινή εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, τονίζοντας την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της χωρίς προκλήσεις ή δολιοφθορές, για σταθερότητα στην περιοχή.