ΓΔ: 2211.2 -1.12% Τζίρος: 284.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε δημόσια τοποθέτηση, μπροστά από ρωσική σημαία.

Ξαφνικά τείνει χείρα φιλίας στο NATO ο Πούτιν και ζητά ανάπτυξη των σχέσεων

«Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο, κανένα συμφέρον – κανένα γεωπολιτικό συμφέρον, ούτε οικονομικό, πολιτικό ούτε στρατιωτικό – να πολεμήσει με τις χώρες του ΝΑΤΟ», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξη του.

Επίθεση... φιλίας στο NATO έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν, ξεχνώντας την ακραία ρητορική του και τις απειλές κατά της Συμμαχίας και φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη καλών σχέσεων με τις χώρες του NATO«Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο, κανένα συμφέρον – κανένα γεωπολιτικό συμφέρον, ούτε οικονομικό, πολιτικό ούτε στρατιωτικό – να πολεμήσει με τις χώρες του ΝΑΤΟ», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξη του. Χαρακτήρισε «ανοησίες» τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι η Ρωσία θα επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ εάν εξασφαλίσει τη νίκη στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους αυτόν τον μήνα ότι «αν ο Πούτιν καταλάβει την Ουκρανία, δεν θα σταματήσει εκεί», καθώς προέτρεψε τους νομοθέτες να αποδεσμεύσουν 61 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο που καθυστέρησε σε μια διαμάχη με τους Ρεπουμπλικάνους για την ασφάλεια των συνόρων. «Αν συνεχίσει και στη συνέχεια επιτεθεί σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ», οι αμερικανικές δυνάμεις θα υποχρεωθούν να υπερασπιστούν το έδαφος και θα υπάρξουν «αμερικανικά στρατεύματα που πολεμούν ρωσικά στρατεύματα», δήλωσε ο πρόεδρος.

Τα σχόλια φαίνεται να αποσκοπούν στην αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας των συμμάχων της Ουκρανίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη προς το Κίεβο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας. Ο Πούτιν αρνήθηκε επανειλημμένα ότι σχεδίαζε να επιτεθεί στην Ουκρανία πριν από την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, προτού πυροδοτήσει τη χειρότερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τις μάχες στο πεδίο της μάχης να βρίσκονται σε αδιέξοδο οδεύοντας προς τον χειμώνα, περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία καθυστερούν σε πολιτικές διαμάχες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφυγε από την Ουάσινγκτον με άδεια χέρια την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές προσπάθησαν να αναγκάσουν τον Λευκό Οίκο σε συμφωνία για αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ πριν αποδεσμεύσουν βοήθεια για το Κίεβο. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν άσκησε βέτο την Παρασκευή στο σχεδιαζόμενο πακέτο οικονομικής στήριξης της ΕΕ. Ο Πούτιν αποπνέει εμπιστοσύνη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πηγαίνει προς το μέρος του.

Ο Πούτιν έκανε τα παραπάνω σχόλια καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία ανέφεραν ότι η καθεμία αναχαίτισε μεγάλες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η άμυνά της κατέρριψε και τα 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shaheed και έναν πύραυλο κρουζ Kh-59 που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, ενώ ένας πύραυλος Iskander-K επίσης «απέτυχε να επιτύχει τον στόχο του». Ένας άνθρωπος στην περιοχή της Οδησσού σκοτώθηκε όταν ένα drone που καταρρίφθηκε έπεσε στο σπίτι του και εξερράγη, ανέφερε η νότια διοίκηση της Ουκρανίας στο Telegram.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι αναχαίτισε 35 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιοχές Lipetsk, Rostov και Volgograd. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλέστηκαν τους κυβερνήτες των περιοχών Λίπετσκ και Βόλγκογκραντ λέγοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές. Οι επιθέσεις ήρθαν μια ημέρα αφότου η Ρωσία δήλωσε ότι κατέρριψε σχεδόν 40 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα περισσότερα καταρρίφθηκαν πάνω από την Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει από το 2014, ενώ άλλα καταστράφηκαν στις περιοχές Κουρσκ και Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

Οι επιθέσεις του Σαββατοκύριακου ακολούθησαν έντονες ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους με στόχο αρκετές ουκρανικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου και λιμενικών υποδομών στην περιοχή του Δούναβη, την περασμένη εβδομάδα. Η Ουκρανία δήλωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε επίσης έναν υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal, ενώ ο Πούτιν πραγματοποιούσε εκδήλωση στα μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη, στην οποία ορκίστηκε να κερδίσει τον πόλεμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί Βαλτικές χώρες, επίπληξη από ΗΠΑ για drones Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρέσβης Β. Νεμπένζια δήλωσε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει επιθέσεις με drones από τη Λετονία και τις Βαλτικές χώρες, απειλώντας με αντίποινα, ενώ Λετονία και ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες και τις ρωσικές απειλές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ κατέρριψε drone στην Εσθονία, ύποπτο για ουκρανικής προέλευσης

Μαχητικό του ΝΑΤΟ κατέρριψε ουκρανικό drone πάνω από την Εσθονία, εν μέσω συχνών παραβιάσεων εναέριου χώρου στην περιοχή. Συναγερμός και στη Λετονία, καθώς αυξάνονται οι επιθέσεις drones κοντά στη Βαλτική και τη Ρωσία.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ρωσικές επιθέσεις σε βόρεια Ουκρανία

Επιθέσεις με ρωσικό πύραυλο και drone σε Τσερνίχιβ και Σούμι προκάλεσαν τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ανήλικος, ενώ υπήρξαν ζημιές σε επιχειρήσεις και καταστήματα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό πλήγμα στην Πρίλουκι: 2 νεκροί, 17 τραυματίες σύμφωνα με αξιωματούχο

Ρωσική πυραυλική επίθεση στο Πρίλουκι της Τσερνίχιβ σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 17, περιλαμβανομένου ενός 14χρονου. Ζημιές υπέστη και εμπορικό κέντρο, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση σε ουκρανικό λιμάνι στον Δούναβη και ουκρανικά drones στη Μόσχα

Ρωσική αεροπορική επιδρομή προκάλεσε ζημιές στην Ιζμαήλ της Ουκρανίας, χωρίς θύματα. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν την κατάρριψη τεσσάρων ουκρανικών drones με προορισμό τη Μόσχα. Ζημιές υπέστησαν λιμενικές υποδομές στην πόλη.