ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Θα εντείνει τις περικοπές στην εξαγωγή πετρελαίου τον Δεκέμβριο η Ρωσία

Ενδεχομένως η εξαγωγή να μειωθεί κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα ή περισσότερο, νωρίτερα από ό,τι είχε υποσχεθεί η Μόσχα, καθώς οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στον κόσμο προσπαθούν να στηρίξουν την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Ότι θα εντείνει τις περικοπές στην εξαγωγή πετρελαίου τον Δεκέμβριο ενδεχομένως κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα ή περισσότερο, νωρίτερα από ό,τι είχε υποσχεθεί δήλωσε σήμερα η Ρωσία, καθώς οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στον κόσμο προσπαθούν να στηρίξουν την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτερες στον κόσμο πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, κάλεσαν τον Δεκέμβριο όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν σε μια συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή έπειτα από μια δύσκολη σύνοδο της λέσχης των παραγωγών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε το Ριάντ λίγο μετά τη σύνοδο του ΟΠΕΚ+, που φέρνει μαζί τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), τη Ρωσία και άλλους συμμάχους. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο ανώτατος αξιωματούχος του Πούτιν για το πετρέλαιο και το αέριο, δήλωσε, σύμφωνα με τα τρία μεγαλύτερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως η Ρωσία θα εντείνει τις περικοπές πέραν των 300.000 βαρελιών την ημέρα που έχει ήδη συμφωνηθεί για φέτος. «Ήδη τον Δεκέμβριο θα προσθέσουμε επιπλέον ποσότητες», δήλωσε ο Νόβακ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Το πόσο, θα το δούμε στη βάση των αποτελεσμάτων του Δεκεμβρίου -- μπορεί να είναι επιπλέον 50.000 βαρέλια την ημέρα, μπορεί περισσότερο».

Η Ρωσία δεσμεύθηκε για μείωση κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τις εξαγωγές Μαΐου-Ιουνίου -- και να συνεχίσει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους. Τον Δεκέμβριο, η Ρωσία συμφώνησε να εντείνει αυτές τις περικοπές στα 500.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Λόγω των υποσχέσεων που έχουν δοθεί στον ΟΠΕΚ+, οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας το 2023 θα ανέρχονται συνολικά σε λιγότερο από 247 εκατομμύρια τόνους που χρησιμοποιούνται για τις κύριες μακροοικονομικές προβλέψεις, είπε ο Νόβακ.

Ο Νόβακ εξέφρασε την ελπίδα πως η Gazprom και η κινεζική πετρελαιοπαραγωγική εταιρία CNPC μπορεί να συμφωνήσουν σύντομα στους όρους της σύμβασης για πωλήσεις αερίου μέσω του αγωγού Power of Siberia-2. Η Ρωσία είναι σε συνομιλίες επί χρόνια σχετικά με την κατασκευή του Power of Siberia-2 που θα μεταφέρει περίπου 50 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο από τη Γιαμάλ στη βόρεια Ρωσία προς την Κίνα μέσω Μογγολίας. «Αναμένουμε πως η εταιρία θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία το ταχύτερο δυνατό», είπε ο Νόβακ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πυρκαγιά σε πετρελαϊκές αποθήκες στη Ροστόφ μετά από επίθεση UAV

Το ρωσικό υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε 5.000 κυβικά μέτρα πετρελαίου και πως για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί δεκάδες πυροσβέστες.
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση drone της Ουκρανίας προκάλεσε πυρκαγιά σε διυλιστήριο της Ρωσίας

Η Ουκρανία έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις με UAVs με στόχο ρωσικές ενεργειακές υποδομές, ειδικά διυλιστήρια. Tο παραγωγικό δυναμικό ως προς τη διύλιση καυσίμων στη Ρωσία έχει μειωθεί κατά 15%.
russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones έβαλαν στο στόχαστρο ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου

Τουλάχιστον εννέα μεγάλα διυλιστήρια έχουν δεχθεί επιτυχώς επιθέσεις φέτος, θέτοντας σήμερα εκτός λειτουργίας το 11% της συνολικής δυναμικότητας της χώρας σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.