ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
rama-albania
Φώτο: Shutterstock

Αλβανία: Ο Σαλί Μπερίσα καλεί σε πολιτική ανυπακοή κατά της κυβέρνησης

Μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στα Τίρανα χαρακτήρισε «καθεστώς» τη σημερινή κυβέρνηση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Ράμα ότι ελέγχει όλες τις εξουσίες στη χώρα προς όφελος του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας και ντε φάκτο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σάλι Μπερίσα κάλεσε τους ανά την επικράτεια οπαδούς του σε πολιτική ανυπακοή απέναντι στην κυβέρνηση Ράμα, με στόχο την ανατροπή της.

Μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στα Τίρανα χαρακτήρισε «καθεστώς» τη σημερινή κυβέρνηση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ελέγχει όλες τις εξουσίες στη χώρα προς όφελος του οργανωμένου εγκλήματος και μερίδας ολιγαρχών.

Απείλησε ταυτόχρονα τους εισαγγελείς της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος ότι «έχει ανοιχτούς λογαριασμούς» μαζί τους.

Η συγκέντρωση ανυπακοής των οπαδών του Μπερίσα διεξήχθη μπροστά στο κτίριο της Βουλής την ώρα που στο εσωτερικό του η Επιτροπή «Βουλευτικών Εντολών και Δεοντολογίας» εξέταζε αίτημα της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη σύλληψή του ή να τεθεί, λόγω ηλικίας, σε κατ' οίκον περιορισμό.

Ο Σαλί Μπερίσια είναι 78 ετών. Βάσει της αλβανικής νομοθεσίας, δεν επιτρέπεται η φυλάκιση ατόμων άνω των 70 ετών εκτός ειδικών περιπτώσεων.

Ο Μπερίσα κατηγορείται από την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος για εκτεταμένη διαφθορά και του έχει ήδη αποδοθεί η ιδιότητα του ατόμου προς ανάκριση και όχι κατηγορουμένου, με την υποχρέωση τακτικής παρουσίας στα αρμόδια όργανα όπως και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο Μπερίσα, ωστόσο, αγνόησε τις εισαγγελικές και δικαστικές αποφάσεις υποστηρίζοντας πως λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας απαιτείται σχετική απόφαση της Βουλής.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μεγάλη Βρετανία έχουν κηρύξει τον Μπερίσα ανεπιθύμητο πρόσωπο στην επικράτειά τους, επικαλούμενες καταγγελίες και στοιχεία περί εμπλοκής του σε υποθέσεις διαφθοράς όταν ήταν πρωθυπουργός.

Το γεγονός οδήγησε σε διάσπαση το Δημοκρατικό Κόμμα, το ισχυρότερο στην αντιπολίτευση, που ίδρυσε ο ίδιος. Ωστόσο ο Μπερίσα έχει με το μέρος του το μεγαλύτερο τμήμα του κόμματος, ενώ ο επίσημος πρόεδρος Λουλζλίμ Μπάσα ηγείται της μειοψηφίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Βιετνάμ λόγω «λαθών και παραλείψεων»

Η εντυπωσιακή πτώση του 53χρονου πολιτικού Βο Βαν Θουόνγκ σημειώνεται σε μια περίοδο που το Βιετνάμ βιώνει πολιτικές αναταράξεις. Ο προκάτοχός του απομακρύνθηκε επίσης από τη θέση αυτή στο πλαίσιο μιας εκστρατείας καταπολέμησης της διαφθοράς.
Gallia, Ekloges, France, Elections
ΔΙΕΘΝΗ

Κακή απόφαση η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης σύμφωνα με το 60% των Γάλλων

Το 76% των Γάλλων πιστεύει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν τήρησε την υπόσχεσή του να αλλάξει τη γαλλική πολιτική ζωή. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς και της αριστεράς αυτό το ποσοστό κινείται περί το 90%.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Κένυας Ρούτο απέπεμψε σχεδόν όλη την κυβέρνησή του

Αφού «άκουσε τι έχει να πει ο λαός της Κένυας και αφού μελέτησε συνολικά τις επιδόσεις της κυβέρνησης, όσα υλοποίησε και τις προκλήσεις της, ο Ρούτο αποφάσισε «να αποπέμψει, με άμεση ισχύ, όλα τα μέλη της», ανέφερε ο ίδιος.
France, Gallia, Elysee Palace, proedriko megaro
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ακυβερνησίας βρίσκεται η Γαλλία

Το μείζον πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι ότι για να υπάρξει μία κυβέρνηση που θα έχει αυτοδυναμία, δηλαδή θα στηρίζεται από τουλάχιστον 289 βουλευτές, θα πρέπει να επιτευχθεί κάποιας μορφής πολιτική συμφωνία.