ΓΔ: 2045.5 -0.53% Τζίρος: 116.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:08:36
Φώτο: Shutterstock

Μπλόκο χωρών στο νόμο για τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες

Με μπροστάρη τη Γαλλία, ευρωπαϊκές χώρες αντιτίθενται στον ευρωπαϊκό νόμο να επαναχαρακτηριστούν ως μισθωτοί ορισμένοι εργαζόμενοι σε εφαρμογές όπως οι Uber και η Deliveroo.

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, απέρριψαν σήμερα τη νομοθεσία για την ενίσχυση των διαιωμάτων των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες, την οποία είχαν διαπραγματευθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόλις εννέα ημέρες μετά την ανακοίνωση μιας συμφωνίας η οποία είχε εμφανισθεί ως σημαντική κοινωνική πρόοδος.

Η νομοθεσία προέβλεπε τον επαναχαρακτηρισμό ως μισθωτών ορισμένων προσώπων που εργάζονται για εφαρμογές όπως οι Uber και Deliveroo, που σήμερα θεωρούνται ανεξάρτητοι εργαζόμενοι. Η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία συντονίζει μέχρι το τέλος της χρονιάς τις συνομιλίες των 27, ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία, στο τέλος συνεδρίασης στις Βρυξέλλες των πρεσβευτών των χωρών μελών, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Η υποστήριξη 15 χωρών μελών από τις 27, που να αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ, ήταν απαραίτητη.

Ο Γάλλος υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισό είχε εξηγήσει προχθές, Τετάρτη, ότι το Παρίσι θεωρεί πως ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε απέχει πολύ από τη θέση που είχε υιοθετηθεί τον Ιούνιο από το Συμβούλιο, κυρίως όσον αφορά το ζήτημα των «επαναχαρακτηρισμών», οι οποίοι γίνονται με υπερβολικά αυτόματο τρόπο και φέρεται ότι θα προκαλούσαν υπερβολικά πολλές διενέξεις.

«Όταν πηγαίνεις προς μια κατευθυντήρια οδηγία που θα επέτρεπε μαζικούς επαναχαρακτηρισμούς, περιλαμβανομένων ανεξάρτητων εργαζομένων οι οποίοι επιμένουν στο καθεστώς τους ως ανεξάρτητων, δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε», είχε δηλώσει ο Ντισό στη γαλλική Γερουσία απαντώντας σε ερωτήσεις προς την κυβέρνηση.

Εντούτοις στις 13 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των συννομοθετών. Τώρα θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του κειμένου. Έγκειται στη βελγική προεδρία, η οποία ξεκινάει τον Ιανουάριο, να καθορίσει την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για να βρεθεί ένας νέος συμβιβασμός με τους ευρωβουλευτές.

«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στη βελγική προεδρία ότι θα προχωρήσει αυτό το πολύ σημαντικό φάκελο», αντέδρασε ο ευρωπαίος επίτροπος για τα Κοινωνικά Δικαιώματα Νικολά Σμιτ, ο οποίος πρωτοστάτησε στο σχέδιο κανονιστικής ρύθμισης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα αξιόπιστη, ανησυχία για τη Γαλλία το 2025

Τα γαλλικά ΜΜΕ σχολιάζουν την πρόωρη αποπληρωμή ελληνικού δανείου 1,1 δισ. ευρώ στη Γαλλία, θεωρώντας το ένδειξη ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας και αντιστρέφοντας το μύθο του Αισώπου, καθώς Ελλάδα αποπληρώνει ταχύτερα τα χρέη της.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς-Μακρόν: Συναίνεση για ψηφιακή ανεξαρτησία Ευρώπης από ΗΠΑ-Κίνα

Οι Μερτς και Μακρόν κάλεσαν την ΕΕ σε άμεση ψηφιακή δράση για να διατηρήσει αυτονομία απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα. Τόνισαν την ανάγκη ενιαίας φωνής, ευρωπαϊκής προτεραιότητας και προστασίας από εξαρτήσεις και κυβερνοαπειλές.
Μακρόν και Ζελένσκι κοντά
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η Ρωσία δεν πρέπει να περιμένει «ευρωπαϊκή κόπωση» για Ουκρανία

Ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ουκρανία σε στρατιωτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο και ότι η Ευρώπη δεν θα κουραστεί να στέκεται δίπλα της. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία για τα Rafale.
Shein
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία πιέζει την ΕΕ για έρευνα και κυρώσεις στη Shein

Η Γαλλία ζητά από την ΕΕ επίσημη έρευνα για τη Shein, κατηγορώντας την για παράνομες πωλήσεις "σεξουαλικών παιχνιδιών" και όπλων. Η Shein ανέστειλε τη δραστηριότητά της στη χώρα και εξετάζει τους προμηθευτές της.
Κτίριο ΟΟΣΑ πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΟΣΑ: Ελαφρά πτώση της μετανάστευσης προς ανεπτυγμένες χώρες το 2024

Οι μεταναστευτικές ροές προς ανεπτυγμένες χώρες μειώθηκαν κατά 4% το 2024, αλλά παραμένουν υψηλές, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Καταγράφηκαν 6,2 εκατ. νέοι μετανάστες, παραμένοντας 15% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν την πρόταση Τραμπ για εκεχειρία στην Ουκρανία

Ηγέτες χωρών της ΕΕ και η Ουκρανία εξέδωσαν κοινή δήλωση, στηρίζοντας το αίτημα Τραμπ για άμεση κατάπαυση πυρός στη γραμμή των μαχών. Τραμπ και Πούτιν θα συναντηθούν σύντομα στη Βουδαπέστη, πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.