ΓΔ: 1458.52 0.43% Τζίρος: 74.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Islamiko Kratos
Shutterstock

Το ΣτΕ ενέκρινε την έκδοση 30χρονου στο Μαρόκο που φέρεται μέλος του ISIS

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης και ο Άρειος Πάγος τάχθηκαν υπέρ της έκδοσής του.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε την έκδοση 30χρονου Μαροκινού, ο οποίος φέρεται μέλος του ISIS και εκζητείται από το κράτος του Μαρόκου για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κ.λπ.

Αναλυτικότερα, τον Ιούλιο του 2021 ο 30χρονος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη μετά από ερυθρά αγγελία διεθνών αναζητήσεων της Interpol που είχε εκδοθεί το Δεκέμβριο του 2017. Σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του γενικού εισαγγελέα Εφετών του Μαρόκου για τα αδικήματα «της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την προετοιμασία και διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, στο πλαίσιο συλλογικής δράσης που αποσκοπεί στην υπονόμευση της δημόσιας τάξης, στη συλλογή και διαχείριση κεφαλαίων με πρόθεση να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές πράξεις και της συλλογής κεφαλαίων με σκοπό την εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών». Για τις πράξεις που του αποδίδονται προβλέπεται στο Μαρόκο ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης και ο Άρειος Πάγος τάχθηκαν υπέρ της έκδοσής του. Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η βασιμότητα των ισχυρισμών του και ειδικότερα, ότι στο Μαρόκο διακυβεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματά του και ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης (1.1.2023) υπέγραψε τη σχετική απόφαση για την έκδοσή του. Κατόπιν αυτού, ο εκζητούμενος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι μόνο κατ΄ όνομα είναι μέλος του ISIS, δεν έχει διαπράξει τα αδικήματα που του αποδίδονται, δεν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη του Μαρόκου και δεν υπάρχει η φράση ανθρώπινα δικαιώματα στην πατρίδα του.

Τελικά, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Ηλίας Μάζος και εισηγητής ο πάρεδρος Ιωάννης Παπαγιάννης) απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της επίμαχης υπουργικής απόφασης.

Και αυτό, γιατί ο εκζητούμενος δεν παρέστη αυτοπροσώπως στο ΣτΕ, δεν είχε ταυτότητα ή διαβατήριο του Μαρόκου, δεν είχε άδεια παραμονής στην Ελλάδα ή δελτίο αιτούντος άσυλο αλλοδαπού και δεν προσκομίστηκε συμβολαιογραφική πράξη παροχής πληρεξουσιότητας προς τον δικηγόρο του, παρά τη σχετική προθεσμία που δόθηκε στον τελευταίο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής βοήθεια στο Μαρόκο μετά τον σεισμό για να βρεθούν επιζώντες

Ξεπερνούν του 2.100 οι νεκροί του σεισμού που χτύπησε τη χώρα με τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο να προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν ίσως και χρόνια για να καλυφθούν οι ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια.
Mexiko, Mexico, Seismos
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τον μεγάλο σεισμό στο Μαρόκο

Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CNRST), με έδρα το Ραμπάτ, εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών και το επίκεντρό του βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.