ΓΔ: 2067.92 -0.92% Τζίρος: 164.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:58:59
Φώτο: Shutterstock

Οι ουκρανικές επιτυχίες διώχνουν τον ρωσικό στόλο από την Κριμαία

Μετά από μια δεκαετία από την προσάρτηση της Κριμαίας, και 240 χρόνια παρουσίας στην περιοχή, ο ρωσικός στόλος προσπαθεί να ξεφύγει από τις πετυχημένες ουκρανικές επιθέσεις που έχουν καταφέρει σημαντικά πλήγματα.

Η Ρωσία έχει τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα στην Κριμαία εδώ και 240 χρόνια, ωστόσο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κινδυνεύει να χάσει τον σημαντικό ναυτικό κόμβο, καθώς η Ουκρανία εντείνει τις επιθέσεις στην κατεχόμενη χερσόνησο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ήδη οι πετυχημένες επιθέσεις της Ουκρανίας έχουν αναγκάσει τη Ρωσία να μετακινήσει τα πλοία της πιο μακριά από τον κίνδυνο, σχεδόν μια δεκαετία αφότου ο Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία με στόχο να διατηρήσει την παρουσία του στόλου εκεί, καθώς το Κίεβο πλησίαζε περισσότερο προς τη Δύση.

«Κανένα λιμάνι της Κριμαίας δεν είναι πλέον ασφαλές για τα ρωσικά πολεμικά πλοία», δήλωσε ο Ruslan Pukhov, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών στη Μόσχα που σημειώνει ότι η Ουκρανία έχει «βασικά διώξει τον στόλο από την Κριμαία».

Οι ουκρανικές επιθέσεις έχουν αναγκάσει τη Ρωσία να υιοθετήσει «ένα πιο μόνιμο σχέδιο βάσης κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας, καθώς μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία μακριά από την Κριμαία», όπως αναφέρει σε έκθεσή του το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Ο ρωσικός στόλος «δεν είναι πλέον σε θέση να επιχειρεί στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 24 Οκτωβρίου, κάνοντας λόγο για «ιστορικό επίτευγμα» για τη χώρα του. Αν και οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει πλήρη έλεγχο πυρός στην Κριμαία και τα ύδατά της, «θα το κάνουμε. Είναι απλώς θέμα χρόνου», είπε.

Ο στόλος της Ρωσίας αποδείχθηκε ευάλωτος στην Κριμαία παρά τις μεγάλης κλίμακας δαπάνες για την ενίσχυση της άμυνας στη χερσόνησο. Ο Σοιγκού δήλωσε λίγο μετά την προσάρτηση του 2014 ότι η Ρωσία θα επενδύσει 86 δισεκατομμύρια ρούβλια (περισσότερα από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή) έως το 2020 σε νέες μονάδες αεράμυνας και ναυτικές μονάδες.

Το φιλορωσικό στρατιωτικό κανάλι Telegram Rybar, το οποίο έχει 1,2 εκατομμύρια συνδρομητές, έστρεψε την οργή του στη ναυτική διοίκηση της Ρωσίας για την τελευταία απώλεια, δείχνοντας με το δάχτυλο την «αμέλεια του στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

Η τελευταία επίθεση της Ουκρανίας με πυραύλους κρουζ έπληξε μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο στο λιμάνι Φεοντίσια της ανατολικής Κριμαίας την Τρίτη. Συνολικά, από την αρχή του πολέμου, η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 20 πλοία, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών πλοίων, ενός υποβρυχίου και ενός αποβατικού, σύμφωνα με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και εκτιμήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Oryx.

Τα επιτεύγματα στην Κριμαία προσφέρουν στην Ουκρανία κάποια καλά νέα, αφού η πολυαναμενόμενη χερσαία αντεπίθεσή της απέτυχε να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από τα κατεχόμενα εδάφη στα ανατολικά και νότια της χώρας. Την ίδια στιγμή οι πολιτικές διαφωνίες στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση εμποδίζουν την παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους άνω των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την υποστήριξη των συμμάχων προς το Κίεβο, καθώς ο πόλεμος πλησιάζει τα δύο χρόνια χωρίς να υπάρχει ορατό τέλος.

Η επιτυχία της Ουκρανίας στη θάλασσα είναι αξιοσημείωτη επειδή δεν διαθέτει δικά της πολεμικά πλοία. Αντίθετα, αμφισβητεί τη ναυτική υπεροχή της Ρωσίας χρησιμοποιώντας πυραύλους και μη επανδρωμένα θαλάσσια drones. Οι προμήθειες των βρετανικών πυραύλων κρουζ Storm Shadow και των γαλλικών πυραύλων Scalp βοήθησαν την Ουκρανία να ανατρέψει την ισορροπία υπέρ της, επιτρέποντάς της να αποφύγει την αεράμυνα για να πραγματοποιήσει ακριβή πλήγματα σε ρωσικούς στόχους.

Οι επιδρομές αποδείχθηκαν τόσο αποτελεσματικές που βοήθησαν την Ουκρανία να διακόψει τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών της μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αφού η Μόσχα τον Ιούλιο εγκατέλειψε μια συμφωνία που μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία που είχε εξασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των πλοίων. Η Ουκρανία απέστειλε 10 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων, κυρίως σιτηρά, μέσω της διέλευσης από τον Αύγουστο.

Ωστόσο, ενώ οι επιθέσεις έχουν αυξήσει την πίεση στις ρωσικές άμυνες στη χερσόνησο καθώς και στις γραμμές ανεφοδιασμού των στρατευμάτων της στην κατεχόμενη νότια Ουκρανία, είναι πιθανό να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, με τις μάχες στην ξηρά να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε αδιέξοδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η εκεχειρία στη Γάζα προσφέρει ελπίδα και για την Ουκρανία

Ο Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι η κατάπαυση πυρός στη Γάζα υπό τον Τραμπ δίνει ελπίδα και για την ειρήνη στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως η διεθνής ηγεσία μπορεί να συμβάλει θετικά και στη σύγκρουση με τη Μόσχα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ: Κίνδυνος για όλους από τους Τόμαχοκ στην Ουκρανία

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η αποστολή Τόμαχοκ στην Ουκρανία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, κυρίως για τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς η Ρωσία ίσως απαντήσει με πυρηνικά λόγω της αδυναμίας διάκρισης των πυραύλων.
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Διακοπές ρεύματος σε 7 ουκρανικές περιφέρειες μετά από ρωσικές επιθέσεις

Το ουκρανικό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε έκτακτες διακοπές ρεύματος σε επτά περιφέρειες, λόγω ρωσικών επιθέσεων στο ενεργειακό δίκτυο, επηρεάζοντας περιοχές του Χαρκόβου, Σούμι, Πολτάβα, Ντονέτσκ, Ντιπροπετρόφσκ, Ζαπορίζια και Κίροβογκραντ.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drones προκαλεί φωτιά σε δεξαμενές στην Κριμαία

Φωτιά ξέσπασε σε αποθήκη καυσίμων στη Φεοντόσια της Κριμαίας έπειτα από ουκρανική επίθεση με drone, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κριμαίας. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί έως τώρα, μετέδωσε το TASS.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει απειλή για αποστολή Τόμαχοκ στην Ουκρανία κατά Πούτιν

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί πως αν δεν τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σκοπεύει να απειλήσει τον Πούτιν στέλνοντας πυραύλους Τόμαχοκ, ενώ εξετάζει και την πώλησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι-Τραμπ εντός δυο ημερών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία σε δύο ημέρες με τον Ντόναλντ Τραμπ, συζητώντας κυρίως για την αντιαεροπορική άμυνα και την ενέργεια της Ουκρανίας, λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων.