ΓΔ: 2591.76 -0.46% Τζίρος: 201.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:46:38
Πιόνια Κίνας και Ταϊβάν
Πιόνια με σημαίες Κίνας και Ταϊβάν πάνω σε επιτραπέζια σκακιέρα, συμβολίζοντας γεωπολιτική ένταση.

Η Ταϊπέι δηλώνει ότι για τη σχέση με το Πεκίνο θα αποφασίσει ο λαός

Η Κίνα εντείνει τη στρατιωτική πίεση προκειμένου να υποστηρίξει τις διεκδικήσεις κυριαρχίας της επί της Ταϊβάν, στην οποία διεξάγονται προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 13 Ιανουαρίου.

«Οι σχέσεις μας με την Κίνα πρέπει να αποφασιστούν από τη βούληση του λαού και η ειρήνη πρέπει να βασίζεται στην αξιοπρέπεια», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν έπειτα από τις δηλώσεις του ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος είπε πως η «επανένωση» με το νησί είναι αναπόφευκτη. Η Κίνα εντείνει τη στρατιωτική πίεση προκειμένου να υποστηρίξει τις διεκδικήσεις κυριαρχίας της επί της Ταϊβάν, στην οποία διεξάγονται προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 13 Ιανουαρίου.

Τα σχόλια που έκανε ο Σι, σε ομιλία του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ήταν σε έναν πιο ισχυρό τόνο σε σχέση με πέρυσι όταν είπε πως οι λαοί στις δύο πλευρές του Στενού της Ταϊβάν είναι «μέλη μίας και της ίδιας οικογένειας». Απαντώντας σε ερώτηση για την ομιλία του Σι σε συνέντευξη Τύπου για την Πρωτοχρονιά στο προεδρικό μέγαρο στην Ταϊπέι, η Τσάι είπε πως η πιο σημαντική αρχή για το ποια πορεία πρέπει να ακολουθηθεί στις σχέσεις με την Κίνα είναι η δημοκρατία.

«Αυτό σημαίνει να λαμβάνουμε [υπόψη] την κοινή βούληση του λαού της Ταϊβάν ώστε να πάρουμε μια απόφαση. Στο κάτω κάτω, είμαστε μια δημοκρατική χώρα», είπε. Η Κίνα θα πρέπει να σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ταϊβάν και είναι ευθύνη και των δύο πλευρών να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό, πρόσθεσε η Τσάι. Η Κίνα έχει χαρακτηρίσει τις εκλογές ως μία επιλογή μεταξύ πολέμου και ειρήνης και έχει αρνηθεί πολλές προτάσεις της Τσάι για συνομιλίες, πιστεύοντας πως υποστηρίζει αυτονομία.

Η Τσάι έχει καταστήσει προτεραιότητα την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της άμυνας της Ταϊβάν, περιλαμβανομένης και της ώθησης για τη δημιουργία ενός εγχώριου προγράμματος υποβρυχίων. «Όλων τα σπίτια έχουν κλειδαριές, όχι για να προκαλέσουμε τον γείτονα της διπλανής πόρτας αλλά για να είμαστε οι ίδιοι πιο ασφαλής. Είναι το ίδιο και με τις πόρτες της χώρας. Ο λαός της Ταϊβάν θέλει ειρήνη, αλλά θέλουμε ειρήνη με αξιοπρέπεια», είπε.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει προειδοποιήσει κατ΄επανάληψη την Κίνα ότι επιχειρεί να παρέμβει στις εκλογές, χρησιμοποιώντας είτε ψευδείς ειδήσεις είτε στρατιωτική ή εμπορική πίεση, και η Τσάι είπε πως ελπίζει πως ο λαός θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση. Αφού κατηγόρησε την Ταϊβάν ότι εγείρει εμπορικά εμπόδια και έβαλε τέλος σε ορισμένες δασμολογικές περικοπές για το νησί, η Κίνα απείλησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα λάβει περαιτέρω οικονομικά μέτρα.

Η Τσάι είπε πως οι εταιρίες της Ταϊβάν πρέπει να έχουν παγκόσμια απεύθυνση και να διαφοροποιηθούν. «Αυτό είναι το σωστό μονοπάτι, παρά να επιστρέψουμε στο μονοπάτι της εξάρτησης από την Κίνα, ιδιαίτερα καθώς στην ασταθή αγορά της Κίνας υπάρχει απρόβλεπτο ρίσκο», είπε. «Πάντοτε καλωσορίζαμε υγιείς, τακτικές αλληλεπιδράσεις με την άλλη πλευρά του στενού, όμως οι εμπορικές και οικονομικές ανταλλαγές δεν μπορούν να καταστούν πολιτικό εργαλείο».

Η Κίνα έχει χαρακτηρίσει τον νυν αντιπρόεδρο Λάι Τσινγκ-τε, προεδρικό υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος στην Ταϊβάν, του Δημοκρατικού Κόμματος ( DPP), ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, επικίνδυνο αυτονομιστή. Το DPP αλλά και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ταϊβάν, το Kuomintang, λένε πως μόνο ο λαός του νησιού μπορεί να αποφασίσει το μέλλον του. Η Τσάι δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφια έπειτα από δύο θητείες. Θα αποχωρήσει τον Μάιο όταν ο νέος πρόεδρος αναλάβει καθήκοντα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνα Ταϊβάν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Κυρώσεις Πεκίνου σε αξιωματούχους Παραγουάης, Μπελίζ λόγω Ταϊβάν

Κυρώσεις επέβαλε το Πεκίνο σε υπουργούς Παραγουάης και Μπελίζ λόγω των σχέσεών τους με την Ταϊβάν. Τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου σε κινεζικά εδάφη και οικονομικές συναλλαγές, επικαλούμενο την εθνική κυριαρχία.
Κίνα Ταϊβάν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Η ομιλία του προέδρου της Ταϊβάν δείχνει «απώτερα κίνητρα»

Το Γραφείο της Κίνας για την Ταϊβάν καταδίκασε την ομιλία του προέδρου της Ταϊβάν, κατηγορώντας τον για διαστρέβλωση της αλήθειας και προώθηση της ανεξαρτησίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της Κίνας.
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Σι Τζινπίνγκ: Θα αποτρέψουμε ανεξαρτησία και ξένες παρεμβάσεις στην Ταϊβάν

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε πως θα αντιμετωπίσει όσους στηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και τις ξένες παρεμβάσεις, τονίζοντας πως η επανένωση με την Ταϊβάν αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο της Κίνας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ πρότεινε πώληση όπλων στην Κίνα, εν μέσω έντασης με την Ταϊβάν

Ο Τραμπ πρότεινε στην Κίνα να αγοράσει αμερικανικά όπλα, θέλοντας να αμβλύνει τις κινεζικές ανησυχίες για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, όπως δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα σε συνέντευξή του στο Fox News.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ ζητά ΗΠΑ και Ιράν να λύσουν διαφορές για την Ταϊβάν

Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε ΗΠΑ και Ιράν να επιλύσουν άμεσα τις διαφορές τους μέσω διαλόγου, ενώ προέτρεψε τον Τραμπ για σύνεση στο ζήτημα της Ταϊβάν. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Σι «εξαιρετική».