ΓΔ: 1444.79 -0.08% Τζίρος: 23.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:13:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Zelensky-Volodimyr-Zelenski
Φωτο: Theodore Manolopoulos / Presidency Handout / SOOC

Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει πολύ μεγάλες απώλειες, δεν νικά στον πόλεμο

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι η αντεπίθεση που υποστηρίχθηκε από προηγμένα δυτικά όπλα μπορεί να μην πέτυχε «όπως ήθελε ο κόσμος. Ίσως δεν είναι όλα τόσο γρήγορα όσο κάποιος φανταζόταν».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις υφίστανται βαριές απώλειες και ότι η άποψη ότι η Μόσχα κερδίζει τον σχεδόν διετή πόλεμο είναι μόνο ένα «εντύπωση» που δεν βασίζεται στην πραγματικότητα.

«Χιλιάδες, χιλιάδες σκοτωμένοι Ρώσοι στρατιώτες, κανείς δεν τους πήρε καν μαζί του», δήλωσε στο περιοδικό The Economist σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αναφερόμενος στις μάχες γύρω από την πολιορκημένη ανατολική πόλη Αβντίεβκα, την οποία επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Δεν παρείχε στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, αλλά δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα σε άνδρες και εξοπλισμό για σχετικά μικρά κέρδη στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Δεν υπήρξε απάντηση σε αίτημα για σχολιασμό από Ρώσους αξιωματούχους σχετικά με τις παρατηρήσεις του Ζελένσκι.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι δυτικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των Ρώσων νεκρών είναι υπερβολικές και σχεδόν πάντα υποτιμούν τις ουκρανικές απώλειες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η θέση της Ρωσίας βελτιώνεται και ότι δεν θα σταματήσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί, μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της, συμπεριλαμβανομένης της «αποναζιστικοποίησης, αποστρατιωτικοποίησης και του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας».

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν απορρίψει ως αποτυχία μια ουκρανική αντεπίθεση που ξεκίνησε στα μέσα του 2023 στα ανατολικά και τα νότια.

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι η αντεπίθεση που υποστηρίχθηκε από προηγμένα δυτικά όπλα μπορεί να μην πέτυχε «όπως ήθελε ο κόσμος. Ίσως δεν είναι όλα τόσο γρήγορα όσο κάποιος φανταζόταν».

Αντιθέτως, χαιρέτισε το «τεράστιο αποτέλεσμα» της διάσπασης του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας από τις ουκρανικές δυνάμεις, επιτρέποντας τις εξαγωγές σιτηρών μέσω μιας νέας διαδρομής κατά μήκος της νότιας ακτής της.

Αν η Ουκρανία έχανε τον πόλεμο, είπε, η Ρωσία θα ενθαρρυνόταν να προχωρήσει εναντίον άλλων χωρών, επειδή "ο Πούτιν αισθάνεται αδυναμία σαν ζώο, επειδή είναι ζώο. Αισθάνεται το αίμα, αισθάνεται τη δύναμή του".

Με την υποστήριξη προς την Ουκρανία να αντιμετωπίζει εμπόδια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να πεισθεί ο κόσμος ότι η υπεράσπιση της Ουκρανίας σημαίνει υπεράσπιση του κόσμου, δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Ίσως κάτι να λείπει. Ή ίσως κάποιος λείπει», δήλωσε στο περιοδικό. «Κάποιος που μπορεί να μιλήσει για την Ουκρανία ως υπεράσπιση όλων μας».

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι η «κινητοποίηση της ουκρανικής κοινωνίας και του κόσμου» που ήταν τόσο ισχυρή κατά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας δεν υπάρχει πλέον.

Η Ουκρανία είδε δεκάδες χιλιάδες άνδρες να προσφέρονται εθελοντικά να πολεμήσουν τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής, αλλά αυτός ο ενθουσιασμός έχει μειωθεί 22 μήνες αργότερα.

«Αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε. «Η κινητοποίηση δεν είναι μόνο θέμα στρατιωτών που πηγαίνουν στο μέτωπο. Αφορά όλους μας. Πρόκειται για την κινητοποίηση όλων των προσπαθειών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε το κράτος μας και να απελευθερώσουμε τη γη μας».

Ο Ζελένσκι έχει ξεκινήσει μια σειρά από διεθνή ταξίδια προσπαθώντας να ενισχύσει τη δυτική υποστήριξη. Στην πατρίδα του, έχει επανειλημμένα παροτρύνει τους Ουκρανούς να κάνουν το καθήκον τους.

«Η νίκη δεν παραλαμβάνεται ή παραχωρείται, κερδίζεται», δήλωσε ο Ζελένσκι στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τους Ουκρανούς. «Και για τον σκοπό αυτό, σήμερα πρέπει να ζήσουμε με τον κανόνα: ή δουλεύεις ή πολεμάς».

Ένα σχέδιο νόμου που πρότεινε τη μείωση της ηλικίας κινητοποίησης στα 25 από τα 27 έτη προκάλεσε αντιδράσεις.

Η Ρωσία δήλωσε ότι είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες εάν η Ουκρανία λάβει υπόψη της τις «νέες πραγματικότητες», υπονοώντας την αναγνώριση ότι η Ρωσία ελέγχει περίπου το 17,5% του ουκρανικού εδάφους.

Ο Ζελένσκι απέρριψε κάθε άποψη ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται για συνομιλίες, επισημαίνοντας τα επανειλημμένα κύματα αεροπορικών επιδρομών της. Η Ρωσία θα συμφωνούσε σε μια παύση των μαχών μόνο εάν χρειαζόταν ένα διάλειμμα για να αναπληρώσει τον στρατό της, είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ζήτησε να αρθούν οι περιορισμοί στη χρήση όπλων των συμμάχων

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων σε εδάφη ακριβώς εντός της Ρωσίας, από τα οποία υποστηρίζουν τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Καμιά ειρηνευτική συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου

Σε περίπτωση που η Ρωσία προσκληθεί να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη για την Ουκρανία, η συμμετοχή της θα πρέπει να είναι ουσιαστική και να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα φέρουν πιο κοντά την ειρήνη.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Προσπάθειες να εντοπιστούν επιζώντες στο παιδιατρικό νοσοκομείο

Σύμφωνα με το Κίεβο, το νοσοκομείο χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο πλεύσης, ωστόσο ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι οι ζημιές προκλήθηκαν από την πτώση ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου.