ΓΔ: 1446.99 0.07% Τζίρος: 21.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:03:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι πτωχεύσεις στη Σουηδία στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση του 1990

Αυτό μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στον απόηχο του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και των επιτοκίων, σύμφωνα με την UC, έναν οργανισμό αναφοράς πιστώσεων.

Οι σουηδικές πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 29% το 2023 στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990, όταν το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων ακρωτηρίασε το τραπεζικό σύστημα της σκανδιναβικής χώρας.

Αυτό μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στον απόηχο του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και των επιτοκίων, σύμφωνα με την UC, έναν οργανισμό αναφοράς πιστώσεων που συνέταξε τα στοιχεία. Τον Δεκέμβριο, οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν συνολικά κατά 23% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε. 

«Η ελαφρώς αισιόδοξη τάση που είδαμε το φθινόπωρο, όπου οι πτωχεύσεις φαινόταν να σταθεροποιούνται, έχει πλέον αντιστραφεί και η εξέλιξη έχει επιταχύνει και πάλι», δήλωσε η Gabriella Goransson, διευθύνουσα σύμβουλος της UC.

Η Σουηδία αναμένεται ευρέως να αντιμετωπίσει ύφεση φέτος, ακόμη και αφού η κεντρική τράπεζα φαίνεται να έχει σταματήσει μια 18μηνη εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων εν μέσω επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Η Goransson λέει ότι η UC βλέπει ένα στάδιο όπου οι εταιρείες που μέχρι τώρα «άντεχαν» και ήταν ανθεκτικές δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν σταθερό κύκλο εργασιών και ρευστότητα. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το επόμενο κύμα πτωχεύσεων, είπε.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που ξεκινούν είναι ο χαμηλότερος εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία για πολλούς μεγάλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου, καθώς και των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.

Ο αριθμός των εταιρειών που χρεοκοπούν δεν έχει ακόμη ξεπεράσει το επίπεδο της δεκαετίας του 1990, επειδή «η σημερινή αγορά είναι πιο παγκόσμια από ό,τι ήταν τότε και η κρίση έχει χτυπήσει ευρύτερα», δήλωσε ο Goransson.

Παρόλα αυτά, οι συνθήκες χρηματοδότησης θα μπορούσαν να χαλαρώσουν από το καλοκαίρι με τις μειώσεις των επιτοκίων από την Riksbank, δήλωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών τον περασμένο μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NATO-Stoltenberg
ΔΙΕΘΝΗ

Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή της Ρωσίας προς το ΝΑΤΟ

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε πρόσφατα την Ατλαντική συμμαχία ότι ξεκινάει «έναν νέο κύκλο κλιμάκωσης» μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτρέψουν στο Κίεβο να επιτεθεί σε στόχους στη Ρωσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά μειώνει τα επιτόκια στο 4,75%

Η πρώτη μείωση επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας από το 2020 δείχνει ότι οι αξιωματούχοι έχουν ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι θα ανακηρύξουν τη νίκη επί του πληθωρισμού, ο οποίος έχει υποχωρήσει στο 2,7%.