ΓΔ: 2613.59 0.74% Τζίρος: 54.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:57:36
Kuleba-Dmitro-Ukraine
Φωτο: Shutterstock

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν τελικά τη νέα στρατιωτική βοήθεια

«Δεν έχουμε σχέδιο Β. Είμαστε σίγουροι για το σχέδιο Α», τόνισε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η Ουκρανία δεν εξετάζει καμία εναλλακτική πέρα από τη διασφάλιση περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ και είναι βέβαιη ότι το Κογκρέσο τελικά θα δώσει την έγκρισή του ώστε αυτή να αποδεσμευθεί, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χθες Τετάρτη.

«Δεν έχουμε σχέδιο Β. Είμαστε σίγουροι για το σχέδιο Α», τόνισε ο Κουλέμπα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Η Ουκρανία πάντα θα πολεμά με τους πόρους που της δίνονται. Και (...) αυτό που δίνεται στην Ουκρανία δεν είναι ελεημοσύνη. Είναι μια επένδυση στην προστασία του ΝΑΤΟ και στην προστασία της ευημερίας του αμερικανικού λαού», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Κουλέμπα επεσήμανε ότι αν κερδίσει τη Ρωσία στον πόλεμο, που πλέον μαίνεται εδώ και 22 μήνες, «άλλοι ηγέτες θα μπουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν τα βήματα της Ρωσίας. Και η διασφάλιση της ασφάλειας σε αυτή την περιοχή του κόσμου και η αποτροπή αυτών των ηγετών θα απαιτήσει ένα πολύ, πολύ μεγαλύτερο κόστος από τις ΗΠΑ».

Ο Ουκρανός υπουργός σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι που δηλώνουν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα επιτεθεί ποτέ σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αν το Κρεμλίνο πετύχει τους στόχους του στην Ουκρανία, «κάνουν ένα τεράστιο λάθος. Και θα πρέπει να αλλάξουν δουλειά».

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπλέον βοήθεια για την Ουκρανία ύψους 61 δισ. δολαρίων, όμως οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να ψηφίσουν υπέρ του πακέτου αυτού, ζητώντας σε αντάλλαγμα να επιβληθούν αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό προκειμένου να ανασχεθεί η παράτυπη μετανάστευση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ελπίζουν η συμφωνία για ρωσικό ντίζελ να φέρει Ρωσία σε διάλογο

Απεσταλμένοι του Τραμπ είπαν σε Ουκρανούς αξιωματούχους πως η συμφωνία για ρωσικό ντίζελ αποσκοπεί στην επαναφορά της Ρωσίας σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, δείχνοντας διάθεση του Τραμπ για συμφωνίες με τη Μόσχα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Εκλογές στην Ουκρανία εφόσον υπάρξει 60ήμερη εκεχειρία με Ρωσία

Ο Ζελένσκι απάντησε στην κριτική του Τραμπ, δηλώνοντας πως εάν ο Πούτιν συμφωνήσει σε 60 ημέρες εκεχειρίας, η Ουκρανία θα οργανώσει εκλογές μέσα σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τη συνέντευξή του στο ABC.
Αεροφωτογραφία Πόκροβσκ βομβαρδισμένο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ αδρανούν ενώ ρωσικές επιθέσεις σκοτώνουν πάνω από 70

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τις ΗΠΑ για έλλειψη στήριξης, μετά τη ρωσική επίθεση στην Κραματόρσκ που σκότωσε τουλάχιστον 30, ανεβάζοντας τους νεκρούς σε πάνω από 70 σε δύο μέρες. Επέκρινε επίσης την Ουάσιγκτον για τις οικονομικές σχέσεις με Ρωσία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία ανεβάζουν τη βενζίνη στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η αύξηση στη βενζίνη δεν οφείλεται στις ενέργειές του κατά του Ιράν, αλλά στα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικά διυλιστήρια και σε πολιτικές Δημοκρατικών πολιτειών, προκαλώντας αντιδράσεις ενόψει των εκλογών.
Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

NYT: Πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία και το πετρέλαιο

Κατά τους New York Times, οι διαπραγματεύσεις Τραμπ-Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία διευρύνονται με μια πετρελαϊκή συμφωνία δισεκατομμυρίων, η οποία συνδέεται με στελέχη της Μέσης Ανατολής και απαιτεί έγκριση ΗΠΑ και Κρεμλίνου.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Υπέρ συνόδου Ρωσίας-Κίνας-ΗΠΑ, κατά παύσης πληγμάτων στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως είναι έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ, αρκεί να οριστεί πρώτα η ατζέντα. Το Κρεμλίνο τη βλέπει πιθανή στο Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, ενώ αρνείται διακοπή επιθέσεων στην Ουκρανία.