ΓΔ: 1458.52 0.43% Τζίρος: 74.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tajani
Shutterstock

Ταγιάνι: Δικό της στρατό θα πρέπει να διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ των 27 εθνών θα πρέπει να εξορθολογίσει την ηγεσία της και να έχει μια ενιαία προεδρία, αντί της τρέχουσας δομής του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον δικό της συνδυασμένο στρατό, πρέπει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορούσε να συμμετάσχει στη διατήρηση της ειρήνης και την πρόληψη των συγκρούσεων, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, δήλωσε ότι η στενότερη ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα για το κόμμα Forza Italia του οποίου ηγείται. «Αν θέλουμε να είμαστε οι θεματοφύλακες της ειρήνης στον κόσμο, χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό στρατό. Και αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να έχουμε μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική σύζευξης», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.

Είπε ότι «σε έναν κόσμο με ισχυρούς παίκτες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, οι κρίσεις από τη Μέση Ανατολή έως τον Ινδο-Ειρηνικό - οι Ιταλοί, οι Γερμανοί ή οι Γάλλοι πολίτες μπορούν να προστατεύσουν μόνο αυτό που ήδη υπάρχει - την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία βρίσκεται όλο και περισσότερο στην πολιτική ατζέντα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Ωστόσο, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν περισσότερο στην επέκταση του ΝΑΤΟ, με τη Φινλανδία, μέλος της ΕΕ, να εντάσσεται στη συμμαχία πέρυσι και τη Σουηδία επίσης σε καλό δρόμο για να γίνει μέλος».

Ο Ταγιάνι δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ των 27 εθνών θα πρέπει να εξορθολογίσει την ηγεσία της και να έχει μια ενιαία προεδρία, αντί της τρέχουσας δομής του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ταγιάνι είναι ο ηγέτης του κόμματος Forza Italia μετά τον θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέρυσι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tajani
ΔΙΕΘΝΗ

Ταγιάνι: Είμαστε πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε αποστολή του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή

Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι «η παροχή όπλων στην Ουκρανία δεν δημοσιοποιείται, αλλά ο στόχος της Ιταλίας είναι να δοθούν όπλα που να επιτρέψουν στο Κίεβο να υπερασπίσει την εδαφική του ακεραιότητα».
Italy, Italia, Meloni
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Βασικής σημασίας το δικαίωμα των ανθρώπων να μην μεταναστεύουν

«Δέσμευσή μας είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του, με την καταπολέμηση των διακινητών, αλλά και προσφέροντας εναλλακτικές στις χώρες της Αφρικής, με επαγγελματική κατάρτιση, εργασία και διαδικασίες για νόμιμη μετανάστευση», πρόσθεσε η Μελόνι.
ΔΙΕΘΝΗ

Λουίτζι ντι Μάιο: Κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε την βεβαιότητα του πως η Γερμανία δεν επιθυμεί την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνοντας πως τώρα είναι αναγκαίο να κινηθούν όλες οι χώρες μαζί προς την σωστή κατεύθυνση.