ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
σημαία της Κίνας
Φώτο: Shutterstock

Οι κινεζικές αρχές υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν κατάσκοπο της MI6

Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Πεκίνου ανέφερε ότι η υπηρεσία κατασκοπείας του Λονδίνου, που είναι γενικά γνωστή ως MI6 χρησιμοποίησε ξένο υπήκοο, για να αποκτήσει «σχέσεις συνεργασίας στον τομέα (της συλλογής) πληροφοριών.

Οι κινεζικες αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο διευθυντής ξένης εταιρείας συμβούλων κατηγορείται για κατασκοπεία για λογαριασμό της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6.

Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Πεκίνου ανέφερε μέσω WeChat ότι η υπηρεσία κατασκοπείας του Λονδίνου, που είναι γενικά γνωστή ως MI6 (σ.σ. στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών/τομέας έξι) χρησιμοποίησε ξένο υπήκοο, το επώνυμο του οποίου είναι Χουάνγκ, για να αποκτήσει «σχέσεις συνεργασίας στον τομέα (της συλλογής) πληροφοριών».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η MI6 «ανέπτυξε» (τη σχέση με) τον Χουάνγκ Μουμού το 2015.

Η εθνικότητα του προσώπου αυτού, επικεφαλής εταιρείας συμβούλων, δεν διευκρινίζεται, ούτε δίνεται το όνομα της εταιρείας. Αναφέρεται πως «εισήλθε στην Κίνα επανειλημμένα με οδηγίες να χρησιμοποιήσει το δημόσιο προφίλ του ως κάλυψη για να συγκεντρώσει πληροφορίες για την Κίνα για λογαριασμό της Βρετανίας» και να «βρει άλλους ανθρώπους με τους οποίους θα μπορούσε να έλθει σε επαφή η MI6».

Φέρεται να έστειλε 17 αναφορές —μεταξύ άλλων και ορισμένες που περιείχαν κινεζικά κρατικά μυστικά— στην MI6 προτού εντοπιστεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το υπουργείο ανέφερε πως η έρευνα που διενεργήθηκε «οδήγησε γρήγορα στον εντοπισμό αποδείξεων πως ο Χουάνγκ επιδιδόταν σε κατασκοπευτική δραστηριότητα» και ότι «ελήφθησαν εξαναγκαστικά μέτρα» σε βάρος του, όρος που συνήθως σημαίνει πως κάποιος έχει προφυλακιστεί.

Όταν επικοινώνησε μαζί του για να του ζητήσει σχόλιο το Γαλλικό Πρακτορείο, το Φόρεϊν Όφις δεν απάντησε αμέσως.

Εδώ και μήνες, Λονδίνο και Πεκίνο ανταλλάσσουν κατηγορίες περί κατασκοπείας.

Η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε πως κινέζοι κατάσκοποι βάζουν ολοένα περισσότερο στο στόχαστρο δημόσιους λειτουργούς. Ερευνητής στο βρετανικό κοινοβούλιο διέψευσε πρόσφατα πως κατασκόπευε για λογαριασμό της κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Πέρυσι, η Κίνα έκανε σειρά εφόδων σε ξένες πολυεθνικές εταιρείες συμβούλων.

Τον Μάιο, το Πεκίνο ανακοίνωσε πως ερευνήθηκαν τα γραφεία της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων Capvision για την προστασία των «συμφερόντων εθνικής ασφαλείας» της Κίνας.

Τον Απρίλιο, οι κινεζικές αρχές ανέκριναν το προσωπικό του παραρτήματος στη Σαγκάη άλλης αμερικανικής εταιρείας συμβούλων, της Bain.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιγκ Μπεν Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα απορρίπτει ως ανυπόστατες τις κατηγορίες κατασκοπείας Βρετανίας

Η κινεζική πρεσβεία στη Βρετανία χαρακτήρισε ως «αποκυήματα της φαντασίας» και «κακόβουλες συκοφαντίες» τους ισχυρισμούς της MI5 για κινεζική κατασκοπεία στο βρετανικό κοινοβούλιο, καταδικάζοντας τις ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου.
AML καταπολέμηση ξεπλύματος χρήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: 11 χρόνια φυλάκιση στην Τσιάν για απάτη με bitcoin $6 δισ.

Η Ζιμίν Τσιάν, γνωστή ως «θεά του πλούτου», καταδικάστηκε στο Λονδίνο σε 11 χρόνια και 8 μήνες για ξέπλυμα χρημάτων που προέρχονταν από κολοσσιαία απάτη τύπου «πυραμίδας» με πάνω από 128.000 θύματα και κατάσχεση 61.000 bitcoin.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ Κίνας στη Βρετανία - Αντίδραση Πεκίνου

Η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο καταδίκασε έντονα τις βρετανικές καταγγελίες για υπόθεση κατασκοπείας, κάνοντας λόγο για κατασκευασμένες και αβάσιμες κατηγορίες και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να πάψει τις αντικινεζικές ενέργειες.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

MI5: Μόνιμη απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο η κινεζική κατασκοπεία

Η κινεζική κατασκοπεία αποτελεί συνεχή απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε ο επικεφαλής της MI5, Κεν ΜακΚάλουμ, σημειώνοντας ότι η υπηρεσία καλείται το 2025 να προσαρμοστεί λόγω ενός πιο εχθρικού κόσμου, με Ρωσία, Ιράν και Κίνα ως εστίες κινδύνου.