ΓΔ: 2272.18 -1.60% Τζίρος: 54.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:03:44
Ορίζοντας Ταϊπέι τοπίο
Ο εμβληματικός ορίζοντας της Ταϊπέι κατά το σούρουπο, με επίκεντρο τον πύργο Taipei 101.

Γαλλία και Γερμανία ζητούν «σεβασμό του στάτους κβο» στην Ταϊβάν

«Η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας», υπογράμμισε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ταϊβάν χαιρέτησε σήμερα η Γαλλία και εξέφρασε «συγχαρητήρια στους ψηφοφόρους και στους υποψηφίους» που «συμμετείχαν σε αυτήν την δημοκρατική άσκηση», ζητώντας παράλληλα σε ανακοίνωσή της τον «σεβασμό του στάτους κβο».

«Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας σε όλους τους ψηφοφόρους και τους υποψηφίους που συμμετείχαν σε αυτήν την δημοκρατική άσκηση, όπως και σε αυτούς που εξελέγησαν», αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χωρίς να κατονομάζει τον Λάι Τσινγκ-τε, νικητή των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, Σάββατο στην Ταϊβάν, ο οποίος προέρχεται από κόμμα που παραδοσιακά τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Υπογραμμίζουμε και πάλι τον κρίσιμο χαρακτήρα της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν, ζητούμε τον σεβασμό του στάτους κβο από όλες τις πλευρές και ελπίζουμε σε επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο όχθες του στενού», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Η Ταϊβάν είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ευρώπης και της Γαλλίας, ιδίως στον τεχνολογικό, πολιτιστικό, επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα, και ελπίζουμε ότι μετά τις εκλογές αυτές, οι δεσμοί με τη νήσο θα συνεχίσουν να ενισχύονται, σε σεβασμό της πολιτικής μας της μίας Κίνας», καταλήγει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Και η Γερμανία επέμεινε σήμερα στη διατήρηση του στάτους κβο στην Ταϊβάν μετά την νίκη του Λάι στις εκλογές και στο ότι οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να γίνει μόνον «με ειρηνικό και συντονισμένο τρόπο» με το Πεκίνο. «Χαιρετίζουμε όλους τους ψηφοφόρους και υποψηφίους που μετείχαν στις εκλογές αυτές, όπως και αυτούς που εξελέγησαν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να κατονομάζει τον Λάι Τσινγκ-τε.

«Η Γερμανία καταβάλλει προσπάθειες για τη διατήρηση του στάτους κβο και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Το στάτους κβο δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνον με ειρηνικό και συντονισμένο τρόπο», πρόσθεσε. «Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να ξαναρχίσουν τον διάλογο», σημείωσε επίσης το Βερολίνο, βεβαιώνοντας ότι θέλει «να αναπτύξει» τις σχέσεις του με την Ταϊβάν «στο πλαίσιο της πολιτικής ''της μίας Κίνας''».

Ο Λάι θεωρείται από το Πεκίνο υποστηρικτής «αυτονομιστικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με την ανεξαρτησία» και «σοβαρός κίνδυνος» για τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν. «Η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας», υπογράμμισε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Άμεσο και άνευ όρων άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ ζητά η σύνοδος Παρισιού

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε άμεσο και χωρίς όρους άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, μετά από τηλεδιάσκεψη 40 χωρών με τον Κ. Μητσοτάκη. Χαιρέτισε την παύση πυρός ΗΠΑ-Ιράν και τόνισε τη σημασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας χωρίς διόδια.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν και Μερτς συγχαίρουν τον Μαγιάρ για τη νίκη του στην Ουγγαρία

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Πέτερ Μαγιάρ για τη νίκη του στις εκλογές στην Ουγγαρία, επισημαίνοντας τη σημασία των ευρωπαϊκών αξιών και τονίζοντας την ανάγκη για μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη για την ασφάλεια και τη δημοκρατία.
Θάνατος με θανατηφόρα ένεση
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρή ανησυχία ΕΕ για το νέο νομοσχέδιο θανατικής ποινής στο Ισραήλ

Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη και Λονδίνο εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωση τη βαθιά ανησυχία τους για ισραηλινό νομοσχέδιο που διευρύνει τη θανατική ποινή, τονίζοντας ότι θέτει υπό αμφισβήτηση τις δημοκρατικές αρχές του Ισραήλ.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Πολιτικό κείμενο η κοινή δήλωση για το Χορμούζ, λέει ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Ταγιάνι τόνισε ότι η κοινή δήλωση για το Χορμούζ είναι πολιτική και όχι στρατιωτική και στοχεύει στη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, χωρίς εμπλοκή στον πόλεμο ή κλιμάκωση της έντασης.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ευρωπαϊκοί ηγέτες ανησυχούν έντονα για την αύξηση της βίας

Οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Καναδά εκφράζουν ανησυχία για τη βία στον Λίβανο, καταδικάζουν τις επιθέσεις σε αμάχους και καλούν Ισραήλ και Λίβανο σε διαπραγματεύσεις για μόνιμη λύση.