Φώτο: Shutterstock

Οι αλλαγές που φέρνει η Κ. Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

Η νέα διοικητής της ΕΚΤ που δεν διετέλεσε ποτέ επικεφαλής τράπεζας επιδιώκει να παίξει τον ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στα «γεράκια» και τα «περιστέρια» της νομισματικής πολιτικής.

Η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει μπροστά της την δύσκολη αποστολή να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Γερμανών καταθετών καθώς ο προκάτοχος της Μάριο Ντράγκι εφάρμοσε την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων.

Σε άρθρο της Deutsche Welle, σημειώνεται πως η φοβερή και τρομερή κυρία Λαγκάρντ, είναι και πάλι παρούσα. Η πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας θέλει να αλλάξει βασικά πράγματα. Θέλει να ενημερώνει καλύτερα για το έργο της ΕΚΤ και να ενισχύσει την εξωστρέφειά της. Οι θεματοφύλακες του κοινού νομίσματος δεν πρέπει να «οχυρώνονται» πίσω από την γυάλινη πρόσοψη του κτηρίου,  αλλά να είναι παρόντες.

«Θα προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε γλώσσα αντιληπτή στον καθένα. Και θα ακούμε, θα κρατάμε ανοιχτά τα αυτιά μας για τις ανησυχίες και τους ενδοιασμούς των πολιτών» υποσχέθηκε η Λαγκάρντ. Κυρίως στη Γερμανία όπως υπογραμμίζει η Deutsche Welle όπου ο προκάτοχός της, Μάριο Ντράγκι,  έκανε δύσκολη τη ζωή όχι μόνο των αποταμιευτών, αλλά και των τραπεζών και ταμιευτηρίων, με την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων. Δέκα χρόνια μετά την χρηματοπιστωτική κρίση ο τομέας αυτός στην Ευρώπη παραμένει ασθενής. Το ότι όμως με αυτήν την πολιτική ο Ντράγκι συνέβαλε σημαντικά στη διάσωση του ευρώ, παραβλέπεται συχνά από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η Κριστίν Λαγκάρντ γνωρίζει ότι πρέπει να κλείσει τις ρωγμές που άφησε στο βασικό ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της Τράπεζας. Ο Ντράγκι εναντιώθηκε στη θέληση πολλών διοικητών εθνικών τραπεζών και μάλιστα κατά το τέλος της οκτάχρονης θητείας του επέβαλε μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά υπέβαλε την παραίτησή της η αντιπρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ. Λέγεται ότι φθείρονταν από το «σύστημα Ντράγκι», με το να επιβάλλει δηλαδή ο Ντράγκι της αποφάσεις του χωρίς να αναζητά συναίνεση. Η Λαγκάρντ στέλνει άλλα μηνύματα. Δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της συνάντησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας σε ξενοδοχείο λίγο έξω από την Φρανκφούρτη. 

Η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ επιδιώκει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στα «γεράκια» και τα «περιστέρια» της νομισματικής πολιτικής. «Δεν είμαι ούτε γεράκι, ούτε περιστέρι, πρόθεσή μου είναι να γίνω γλαύκα» επισημαίνει. Στο πέτο του σακακιού της φορούσε μια χρυσή κουκουβάγια στην πρώτη συνέντευξη τύπου του περασμένου Ιανουάριου. «Θα γυρίσουμε κάθε πέτρα» είπε εξαγγέλλοντας ότι για πρώτη φορά από το 2003 η ΕΚΤ προτίθεται να επανεξετάσει συνολικά τη στρατηγική της και αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι «η σούπερ οικονομολόγος». Κατά την άποψη της οικονομολόγου Ίζαμπελ Σνάμπελ, πρώην μέλους της λεγόμενης «ομάδας των σοφών», και νυν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, οι διαταραγμένες σχέσεις πολλών Γερμανών με την ΕΚΤ οφείλεται και σε έναν άλλο λόγο, στην αποξένωση του θεσμού από τους πολίτες. Στην επικοινωνιακή της πολιτική η Τράπεζα πρέπει να αλλάξει. Άρα ανοιχτή κριτική, αλλαγή στιλ και μαζί η παραδοχή ότι δεν μπορεί κανείς να έχει για όλα έτοιμη απάντηση. «Όταν κάτι δεν το ξέρω θα σας λέω, ότι δεν το ξέρω» είπε στη συνέντευξη τύπου η Λαγκάρντ. 

Σε αντίθεση με τους τρεις διαδόχους της δεν διετέλεσε ποτέ επικεφαλής τράπεζας. Πόσο θα μπορέσει να επηρεάσει την πορεία της ΕΚΤ, θα το δούμε στη συνέχεια. «Στον χρηματοπολιτικό τομέα έχουμε ακόμη πολύ δρόμο και δεν ξέρουμε ποιες ακριβώς είναι οι πεποιθήσεις της» σχολιάζει ο Κάρστεν Μπρτσέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Γερμανίας. Το θετικό για τους Γερμανούς είναι ότι αρχίζει να μαθαίνει τη γλώσσα. Στην πρωτοχρονιάτικη δεξίωση τσίταρε τον Γκαίτε. «Η γνώση δεν φτάνει, πρέπει και να την χρησιμοποιήσουμε» είπε γερμανιστί. Ίσως έτσι ξεκινήσει να καταλαβαίνει και τον λαό, που θέλει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τις αποταμιεύσεις του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δραματική προειδοποίηση Λαγκάρντ για πλήγμα στην ανάπτυξη έως 10%

Σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine αναφέρει εκτιμήσεις της Λαγκάρντ για τον αντίκτυπο των μέτρων περιορισμού που κυμαίνονται μεταξύ 2% και 10% της συνολικής ανάπτυξης.
ΔΙΕΘΝΗ

Εγκώμιο Λαγκάρντ σε Σόιμπλε στην πρώτη της ομιλία ως πρόεδρος της ΕΚΤ 

Η Κριστίν Λαγκάρντ αφιέρωσε την πρώτη της ομιλία ως επικεφαλής της ΕΚΤ σε ένα εγκώμιο προς τον Β. Σόιμπλε υπογραμμίζοντας την καθοριστική συμβολή του στην πολιτική διάσταση του εγχειρήματος του ευρώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόεδρος της ΕΚΤ από σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ

Νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναλαμβάνει από σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία διαδέχεται τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος διετέλεσε καθήκοντα προέδρου από την 1η Νοεμβρίου 2011 έως τις 31 Οκτωβρίου 2019.