ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
διάδρομος φυλακής Νιγρίτας
Ο κεντρικός διάδρομος της φυλακής Νιγρίτας, άδειος, με ανοιχτή πύλη.

Εξετάζεται προσφυγή θανατοποινίτη που τον υπερασπίζονται διάσημοι

Υπέρ του Ρίτσαρντ Γκλόσιπ έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία αλληλεγγύης με τη συμμετοχή διάσημων προσωπικοτήτων όπως η Σούζαν Σάραντον και ο Μαρκ Ράφαλο ή ακόμα και ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποδέχθηκε σήμερα να εξετάσει την προσφυγή ενός θανατοποινίτη, που παραμένει εδώ και 25 χρόνια στην πτέρυγα των μελλοθάνατων και η τύχη του οποίου έχει προκαλέσει μια εκστρατεία αλληλεγγύης που εκτείνεται από τον πάπα έως τους αστέρες του Χόλιγουντ.

Το Δικαστήριο ήδη από τον Μάιο αποφάσισε την αναστολή της εκτέλεσης του Ρίτσαρντ Γκλόσιπ, ηλικίας 60 ετών, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τη 18η Μαΐου στην Οκλαχόμα (κεντρικές ΗΠΑ). Σε μια ασυνήθιστη συνθήκη, ο γενικός εισαγγελέας αυτής της συντηρητικής πολιτείας είχε στηρίξει το αίτημα για αναστολή, αναγνωρίζοντας προβλήματα στη μαρτυρία που είχε συμβάλει στην καταδίκη του.

Ένας από τους δικηγόρους του καταδικασθέντα, ο Τζον Μιλς, εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του, υπενθυμίζοντας πως ο πελάτης του «υποστηρίζει την αθωότητά του καθ’ όλη τη διάρκεια του μισού αιώνα που παραμένει στην πτέρυγα των μελλοθάνατων».

«Ο Γκλόσιπ παραλίγο να εκτελεστεί 9 φορές, παρόλο που η κατηγορούσα αρχή γνώριζε απολύτως πως οι αποδείξεις για την καταδίκη του σε θάνατο ήταν ψευδείς», υπογράμμισε.

Ο 60χρονος κρίθηκε ένοχος ότι έδωσε εντολή το 1997 για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη ενός μοτέλ, του οποίου είχε αναλάβει τη διαχείριση, βάσει της άκρως αμφιλεγόμενης μαρτυρίας του Τζάστιν Σνιντ, ηλικίας 19 ετών, ο οποίος είχε ομολογήσει τη διάπραξη του φόνου.

Οι υποστηρικτές του Ρίτσαρντ Γκλόσιπ καταγγέλλουν το γεγονός ότι η καταδίκη του βασίστηκε στη μοναδική μαρτυρία του Τζάστιν Σνιντ, ο οποίος ομολογώντας την ενοχή του και κατηγορώντας τον ως ηθικό αυτουργό, κατάφερε να αποφύγει τη θανατική καταδίκη.

Ο γενικός εισαγγελέας της Οκλαχόμα Γκέντνερ Ντράμοντ ζήτησε την ακύρωση της καταδίκης του, η οποία, ωστόσο, επιβεβαιώθηκε σε δεύτερο βαθμό από δικαστήριο τον Απρίλιο του 2023.

Υπέρ του Ρίτσαρντ Γκλόσιπ έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία αλληλεγγύης με τη συμμετοχή διάσημων προσωπικοτήτων όπως η Σούζαν Σάραντον και ο Μαρκ Ράφαλο ή ακόμα και ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν η εκτέλεσή του θεωρούταν επικείμενη, ο εκπρόσωπος του πάπα Φραγκίσκου στις ΗΠΑ είχε γράψει μια επιστολή προς την κυβερνήτρια της Οκλαχόμα, ζητώντας την αναστολή της ποινής, η οποία και τελικά έγινε με μοναδικό κίνητρο τους φόβους σχετικά με ένα προϊόν που θα χρησιμοποιείτο στο κοκτέιλ των ουσιών, το οποίο θα χορηγούταν στη θανατηφόρο ένεση.

Η ιστορία του αποτέλεσε το αντικείμενο μιας σειράς ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων με τίτλο "Killing Richard Glossip".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κινηματογραφικός προβολέας
ΔΙΕΘΝΗ

Η «Μια μάχη μετά την άλλη» κέρδισε BAFTA καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας

Η ταινία «Μια μάχη μετά την άλλη» του Πολ Τόμας Άντερσον κέρδισε το BAFTA καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, ενώ ο Ρόμπερτ Αραμάγιο απέσπασε το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για το “I swear”.
Οθόνη Netflix σε λάπτοπ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 7 ημέρες έχει η Paramount να αποτρέψει τη Warner από συμφωνία με Netflix

Η Warner Bros Discovery ξεκίνησε επταήμερες διαπραγματεύσεις με την Paramount, ενώ συνεχίζει να σχεδιάζει τη συγχώνευσή της με το Netflix. Οι συνομιλίες αφορούν διευκρινίσεις στην προσφορά της Paramount, με διορία ως 23 Φεβρουαρίου 2026.
Σήμα του Χόλιγουντ
ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε στα 95 ο Ρόμπερτ Ντιβάλ, γνωστός από "Νονό" και "Αποκάλυψη Τώρα"

Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Ντιβάλ, γνωστός από τους ρόλους του στις ταινίες «Ο Νονός» και «Αποκάλυψη Τώρα», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών, όπως ανακοίνωσε συγκινημένη η σύζυγός του, Λουσιάνα Ντιβάλ.
Ρόμπερτ Ντουβάλ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε στα 95 ο Ρόμπερτ Ντιβάλ, πρωταγωνιστής σε "Νονό" και "Αποκάλυψη Τώρα"

Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Ντιβάλ, γνωστός από τις ταινίες «Ο Νονός» και «Αποκάλυψη Τώρα», πέθανε σε ηλικία 95 ετών, όπως ανακοίνωσε η σύζυγός του, τονίζοντας πως έφυγε ήρεμα στο σπίτι τους.
Μελάνια Τραμπ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

Μελάνια Τραμπ: Παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ της με στήριξη Amazon

Η Μελάνια Τραμπ γιορτάζει στην Ουάσιγκτον την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της «Melania», που χρηματοδότησε η Amazon. Η ταινία παρουσιάζει 20 μέρες πριν την ορκωμοσία Τραμπ και προβάλλεται στο πρόσφατα μετονομασμένο Trump-Kennedy Center.