ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: ΑΠΕ

Το Solar Orbiter ξεκίνησε το ταξίδι του προς τον Ήλιο

Το κόστους 1,5 δισ. ευρώ και βάρους 1.800 κιλών Solar Orbiter, το οποίο κατασκευάστηκε από την Airbus, θα φθάσει σε απόσταση περίπου 42 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο.

Το σκάφος Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ξεκίνησε το ταξίδι του προς τον Ήλιο, του οποίου για πρώτη φορά θα φωτογραφήσει τις αχαρτογράφητες έως τώρα πολικές περιοχές. Παράλληλα, θα μελετήσει την ηλιακή ατμόσφαιρα (στέμμα), τον ηλιακό δίσκο, τον ηλιακό άνεμο, τα ηλιακά μαγνητικά πεδία και την αλληλεπίδραση Γης-Ήλιου.

Η εκτόξευση έγινε σήμερα το πρωί (περίπου στις 06:00 ώρα Ελλάδας) με ένα μεγάλο αμερικανικό πύραυλο Atlas V από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Θα είναι η δεύτερη διαστημοσυσκευή που θα ρίξει περισσότερο φως στα μυστήρια του Ήλιου, παράλληλα με το σκάφος Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο εκτοξεύθηκε πριν ενάμισι χρόνο και ήδη έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από το άστρο μας.

Το κόστους 1,5 δισ. ευρώ και βάρους 1.800 κιλών Solar Orbiter, το οποίο κατασκευάστηκε από την Airbus, θα φθάσει σε απόσταση περίπου 42 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, έναντι μόνο 6,1 εκατ. χλμ. που θα φθάσει το Parker Solar Probe. Όμως, αν και από πιο μακριά, το Solar Orbiter, το οποίο διαθέτει δέκα επιστημονικά όργανα και κάμερες, θα τραβήξει τις πρώτες εικόνες των πόλων του Ήλιου, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ έως τώρα. Μόνο τότε οι επιστήμονες θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, κάτι που, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει στην πρόγνωση του διαστημικού καιρού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Επέστρεψε στη Γη το πλήρωμα της κινεζικής διαστημικής αποστολής Shenzhou-21

Το πλήρωμα της κινεζικής αποστολής Shenzhou-21 επέστρεψε στη Γη μετά από περίπου επτά μήνες στο Διάστημα. Και οι τρεις αστροναύτες είναι καλά στην υγεία τους. Η αποστολή ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου από την έρημο Γκόμπι.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η Ελλάδα περνά στη νέα εποχή της Διαστημικής Οικονομίας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, στο 3ο Greek Space Tech Forum, μίλησε για τη μετάβαση της Ελλάδας σε παραγωγό διαστημικής τεχνολογίας, τις επιτυχίες του ESA BIC Greece και τη νέα επέκταση ενίσχυσης για startups στον χώρο.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία ΑΠΘ-ΕΑΑ για νέα εθνική στρατηγική στο Διάστημα

Το ΑΠΘ και το ΕΑΑ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, δημιουργώντας εθνικό πυλώνα για διαστημική έρευνα, εκπαίδευση και καινοτομία με κοινές πρωτοβουλίες στους τομείς διαστήματος, δορυφορικών τεχνολογιών και περιβάλλοντος.