ΓΔ: 2114.55 0.21% Τζίρος: 44.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:58:43
Εκτοξευτής πυραύλων Ουκρανίας
Αλλάζουν άποψη οι ΗΠΑ και στέλνουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Φώτο: Shutterstock

Κόντρα Μόσχας και Κιέβου για την κατάρριψη ρωσικού μεταγωγικού

Σύμφωνα με τη Ρωσία το αεροπλάνο μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου. Διεθνή έρευνα ζήτησε ο Β. Ζελένσκι μετά τις κατηγορίες της Μόσχας για στοχευμένο χτύπημα από την ουκρανική πλευρά.

Συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται Κίεβο και Μόσχα για τη συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, το μυστήριο που περιβάλλει την οποία παραμένει άλυτο.

Οι δυο πλευρές επέμειναν η καθεμιά στην εκδοχή της, ανταλλάσσοντας κατηγορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της Μόσχας, την επομένη της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε, κατά τις ρωσικές αρχές, 65 αιχμαλώτους πολέμου ενόψει της ανταλλαγής τους. «Όλες οι πληροφορίες που έχουμε (...) δείχνουν πως έχουμε να κάνουμε με έγκλημα προμελετημένο και καλά σχεδιασμένο», είπε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντμίτρι Παλιάνσκι.

Ο Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε τους Ουκρανούς πως έχουν σκοπό να «σαμποτάρουν τη διαδικασία» ανταλλαγής αιχμαλώτων «με τον πλέον βάρβαρο τρόπο» κι ότι είναι διατεθειμένοι να «θυσιάσουν πολίτες της ίδιας της χώρας τους» για να υπηρετήσουν «γεωπολιτικά συμφέροντα των Δυτικών».

Η Ουκρανή αναπληρώτρια πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Χριστίνα Χάγιοβισιν διέψευσε τις κατηγορίες του ομολόγου της, αντιτείνοντας πως εάν επιβεβαιωθεί η παρουσία αιχμαλώτων πολέμου στο μεταγωγικό, η Μόσχα θα πρέπει να λογοδοτήσει για αυτή τη «νέα παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Θα πρόκειται για την «πρώτη περίπτωση χρήσης στους αιθέρες ανθρώπινων ασπίδων για την προκάλυψη της μεταφοράς πυραύλων», πρόσθεσε η ίδια.

Το βράδυ χθες Πέμπτη, η ρωσική επιτροπή έρευνας, που επιφορτίστηκε να διενεργήσει έρευνα για «τρομοκρατία», έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο διάρκειας σχεδόν 40 δευτερολέπτων, τραβηγμένο σε δασική περιοχή, σε χιονισμένο χωράφι. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του υλικού.

Προχθές Τετάρτη, μεταγωγικό Ιλιούσιν Il-76 συνετρίβη κοντά στο χωριό Γιάμπλαναβα, 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, στην περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 74 επιβαίνοντες σε αυτό, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Κατ’ αυτές, 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου που επρόκειτο να ανταλλαχθούν είχαν επιβιβαστεί στο μεταγωγικό, μαζί με εξαμελές πλήρωμα και τρεις Ρώσους στρατιωτικούς, που προφανώς φρουρούσαν τους αιχμαλώτους.

Ρώσοι ερευνητές επανέλαβαν την εκδοχή της Μόσχας, ότι δηλαδή το μεταγωγικό «δέχθηκε επίθεση με αντιαεροπορικό πύραυλο» που εκτοξεύθηκε «από το ουκρανικό έδαφος». Ωστόσο η Ρωσία δεν έχει δημοσιοποιήσει κάποια απόδειξη για τις ταυτότητες των επιβαινόντων.

Ο ουκρανός επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ντμίτρο Λούμπινετς κάλεσε τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) να πάνε να «επιθεωρήσουν τον τόπο» της συντριβής. Η ΔΕΕΣ, απορρίπτοντας κάθε «σεναριολογία», τόνισε πως «δεν γνωρίζει τι συνέβη».

Το Κίεβο δεν έχει επιβεβαιώσει πως κατέρριψε το μεταγωγικό, διαμηνύει όμως πως έχει σκοπό να συνεχίσει να πλήττει στρατιωτικούς στόχους στην επικράτεια της Ρωσίας. Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών επέμεινε πως δεν έχει «αξιόπιστες και πλήρεις πληροφορίες» για τους επιβάτες του αεροσκάφους. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε διεθνή έρευνα.

Τη Ρωσία δείχνει ως υπεύθυνη το Κίεβο

Ο Ουκρανός επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπενθύμισε πως σε κάθε περίπτωση η Ρωσία ήταν «υπεύθυνη για την ασφάλεια» των αιχμαλώτων, δυνάμει της Σύμβασης της Γενεύης. Το Κίεβο παραδέχθηκε πως προβλεπόταν να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, όμως τόνισε πως δεν είχε «ενημερωθεί» πως χρειαζόταν να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των αερομεταφορών στην περιοχή όπου έγινε η κατάρριψη.

Χθες Πέμπτη, η ουκρανική υπηρεσία κατασκοπείας ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει να διενεργεί έρευνα για τη συντριβή, κάτι όμως που μοιάζει δύσκολο να φέρει σε πέρας, καθώς το αεροπλάνο βρίσκεται στη ρωσική επικράτεια. Ερευνητές αεροπορικών δυστυχημάτων ανέκτησαν τα δυο μαύρα κουτιά, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο πηγή του στις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Ένδειξη της αβεβαιότητας και των πολλών ερωτημάτων είναι πως οι διεθνείς αντιδράσεις ήταν μάλλον λιγοστές. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Κριστόφ Λεμουάν περιορίστηκε να πει ότι δεν είναι «σε θέση να πει αν οι ρωσικοί ισχυρισμοί είναι αληθείς ή όχι», προσθέτοντας «η Ρωσία μας έχει συνηθίσει να ψεύδεται σε αυτά τα ζητήματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ: Κίνδυνος για όλους από τους Τόμαχοκ στην Ουκρανία

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η αποστολή Τόμαχοκ στην Ουκρανία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, κυρίως για τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς η Ρωσία ίσως απαντήσει με πυρηνικά λόγω της αδυναμίας διάκρισης των πυραύλων.
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Διακοπές ρεύματος σε 7 ουκρανικές περιφέρειες μετά από ρωσικές επιθέσεις

Το ουκρανικό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε έκτακτες διακοπές ρεύματος σε επτά περιφέρειες, λόγω ρωσικών επιθέσεων στο ενεργειακό δίκτυο, επηρεάζοντας περιοχές του Χαρκόβου, Σούμι, Πολτάβα, Ντονέτσκ, Ντιπροπετρόφσκ, Ζαπορίζια και Κίροβογκραντ.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drones προκαλεί φωτιά σε δεξαμενές στην Κριμαία

Φωτιά ξέσπασε σε αποθήκη καυσίμων στη Φεοντόσια της Κριμαίας έπειτα από ουκρανική επίθεση με drone, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κριμαίας. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί έως τώρα, μετέδωσε το TASS.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει απειλή για αποστολή Τόμαχοκ στην Ουκρανία κατά Πούτιν

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί πως αν δεν τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σκοπεύει να απειλήσει τον Πούτιν στέλνοντας πυραύλους Τόμαχοκ, ενώ εξετάζει και την πώλησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι-Τραμπ εντός δυο ημερών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία σε δύο ημέρες με τον Ντόναλντ Τραμπ, συζητώντας κυρίως για την αντιαεροπορική άμυνα και την ενέργεια της Ουκρανίας, λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων.