ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Voreia Korea-Flag-Simaia
Shutterstock

ΟΗΕ: Η Β. Κορέα παραβίασε τις κυρώσεις για τα πυρηνικά

Απόρρητη έκθεση του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι η Πιονγκγιάνγκ συνέχισε τα παράνομα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματά της, παρά τις δεσμεύσεις περί του αντιθέτου.

Η Βόρεια Κορέα συνέχισε να ενισχύει το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της πέρσι, παραβιάζοντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με μια απόρρητη έκθεση του ΟΗΕ, η οποία περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Εξάλλου, η Πιονγκγιάνγκ εισήγαγε παράνομα διυλισμένο πετρέλαιο και εξήγαγε άνθρακα αξίας περίπου 370 εκατομμυρίων δολαρίων, με τη βοήθεια κινεζικών φορτηγίδων.

Η έκθεση, έκτασης 67 σελίδων, απευθύνεται στην επιτροπή κυρώσεων της Βόρειας Κορέας του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναζωογονήσουν τις τελματωμένες συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση.

«Το 2019 η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας δεν σταμάτησε τα παράνομα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματά της, τα οποία συνέχισε να ενισχύει, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» αναφέρουν οι ανεξάρτητοι παρατηρητές για την εφαρμογή των κυρώσεων.

Ο ΟΗΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα από το 2006. Με τα χρόνια, το Συμβούλιο Ασφαλείας τις ενίσχυσε, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη χρηματοδότηση των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ.

Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι προσπαθώντας να παρακάμψει τις κυρώσεις, η Βόρεια Κορέα εξάγει εκατομμύρια τόνους πρώτων υλών (κάτι που απαγορεύεται από το 2017) χρησιμοποιώντας φορτηγίδες. «Σύμφωνα με μια χώρα μέλος, η Βόρεια Κορέα εξήγαγε 3,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους άνθρακα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2019, εκτιμώμενης αξίας 370 εκατομμυρίων δολαρίων», αναφέρει η έκθεση. «Σύμφωνα με μια χώρα μέλος, οι περισσότερες εξαγωγές άνθρακα, 2,8 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, έγιναν μέσω μεταφορών από πλοίο σε πλοίο, από σκάφη υπό σημαία Βόρειας Κορέας σε κινεζικές φορτηγίδες», συνεχίζει το κείμενο αυτό.

Η μη κατονομαζόμενη χώρα μέλος ανέφερε εξάλλου ότι οι φορτηγίδες παρέδωσαν τον άνθρακα σε τρία λιμάνια, στον κόλπο Χανγκτσόου της Κίνας και στον ποταμό Γιανγτσέ.

Επίσης, μια χώρα μέλος ανέφερε ότι έγινε εξαγωγή από τη Β. Κορέα στην Κίνα τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου τόνων άμμου από βυθοκόρηση ποταμών, αξίας 22 εκατ. δολαρίων.

Το Πεκίνο έχει διαβεβαιώσει κατ’ επανάληψη ότι εφαρμόζει τις κυρώσεις.

Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι η Βόρεια Κορέα συνέχισε να εισάγει παρανόμως διυλισμένο πετρέλαιο, μέσω μεταφορών από πλοίο σε πλοίο στη θάλασσα αλλά και με άμεσες παραδόσεις. Από το 2017, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως ανώτατο όριο τα 500.000 βαρέλια για τις ετήσιες εισαγωγές διυλισμένου πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι πέρσι, από τις αρχές του έτους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οι εισαγωγές της Πιονγκγιάνγκ ξεπέρασαν από το όριο «πολλές φορές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

italia
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση τεσσάρων σημείων για ειρήνευση στην Ουκρανία καταθέτει η Ιταλία

Άγνοια σχετικά με τις λεπτομέρειες του συγκεκριμένου σχεδίου δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ ο οποίος ισχυρίζεται ότι η ρωσική κυβέρνηση το πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ.