ΓΔ: 1377.92 -0.23% Τζίρος: 29.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:38:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kuleba-Dmitro-Ukraine
Φωτο: Shutterstock

Συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του είχε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντιμιτρό Κουλέμπα

Καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία οδεύει να συμπληρώσει δυο χρόνια, η συνάντηση εγγράφεται στην προσπάθεια του Κιέβου να ενισχυθεί η διμερής σχέση με το Πεκίνο.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε χθες Σάββατο ότι συζήτησε με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για τις προοπτικές ως προς την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία οδεύει να συμπληρώσει δυο χρόνια.

Η συνάντηση εγγράφεται στην προσπάθεια του Κιέβου να ενισχυθεί η διμερής σχέση με το Πεκίνο. «Συναντήθηκα με τον κινέζο ομόλογό μου Ουάνγκ Γι για να συζητήσουμε σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, το εμπόριο, καθώς και την ανάγκη και την ανάγκη να αποκατασταθεί δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία,» ανέφερε ο κ. Κουλέμπα μέσω X (του πρώην Twitter), αναφερόμενος στη συζήτηση που είχαν στο Μόναχο, στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης για την ασφάλεια στη γερμανική πόλη.

Ακόμη, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως συζητήθηκε το σχέδιο του Κιέβου να οργανώσει διεθνή σύνοδο ειρήνης, που έχει συμφωνήσει να φιλοξενήσει η Ελβετία. Οι δυο άνδρες «συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστούν οι επαφές Ουκρανίας-Κίνας σε όλα τα επίπεδα» και να «συνεχίσουν τον διάλογό τους». Η Κίνα έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον μία από τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις ενόψει αυτής της συνόδου. Το κινεζικό ΥΠΕΞ δεν έχει αναφερθεί συγκεκριμένα στη συνάντηση του επικεφαλής του με τον ουκρανό ομόλογό του.

Ωστόσο στη δημόσια παρέμβασή του στη διάσκεψη, επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας τόνισε πως Πεκίνο επιμένει να προωθεί τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών και θέλει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης, ανέφεραν οι υπηρεσίες του στο Πεκίνο.

Η Ουκρανία θα ήθελε η Κίνα να ταχθεί υπέρ του σχεδίου 10 σημείων που έχει καταρτίσει και περιλαμβάνει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη που κατέχουν, την επαναφορά σε ισχύ των μετασοβιετικών συνόρων του 1991 και τη δημιουργία πλαισίου προκειμένου να λογοδοτήσει η Μόσχα για την εισβολή και τον πόλεμο. Η Κίνα —που έχει «στρατηγική εταιρική σχέση», «χωρίς όρια», όπως λέει, με τη Ρωσία— δημοσιοποίησε πέρυσι δικό της σχέδιο, που καλεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, διαπραγμάτευση και άρση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Το κείμενο που δημοσιοποίησε αντιμετωπίστηκε με ψυχρότητα στη Δύση και στο Κίεβο.

Η Ουκρανία κάνει προσπάθειες να εξασφαλίσει τη στήριξη χωρών της Αφρικής και άλλων χωρών του λεγόμενου παγκόσμιου νότου, όπου η Ρωσία έχει πλεονέκτημα εξαιτίας των δεσμών που ανάγονται στην εποχή της σοβιετικής ένωσης. Η Κίνα «δεν δημιούργησε την κρίση στην Ουκρανία, ούτε είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο μέρος της, αλλά δεν καθίσαμε απλά να παρακολουθούμε τη φωτιά», ούτε «εκμεταλλευθήκαμε (τη σύρραξη) για να αποκομίσουμε κέρδη», τόνισε ο κ. Ουάνγκ.

Η Κίνα διαβεβαιώνει πως ασκεί πολιτική μη ανάμιξης σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, ενώ προσπαθεί να αυτοπροβάλλεται ως υπεύθυνος παράγοντας σε διεθνές επίπεδο, καλώντας οι διαφωνίες να επιλύονται μέσω διαλόγου. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών τόνισε στη διάσκεψη πως η χώρα του θέλει να αρχίσουν συνομιλίες το συντομότερο, για να αποτραπούν όσο περισσότεροι θάνατοι είναι δυνατό και στις δυο χώρες. «Όσο υπάρχει έστω αχτίδα ελπίδας για ειρήνη, δεν θα εγκαταλείψουμε», είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από τη Ρωσία στο Κίεβο και άλλες πόλεις

Αυτή ήταν η ένατη αεροπορική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα τον Μάιο, με τη διοίκηση του Κιέβου να αναφέρει ότι απέκρουσε τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν. Ένας νεκρός και δυο τραυματίες από τις ρωσικές επιθέσεις στην Οδησσό.
Ukraine- Kievo
ΔΙΕΘΝΗ

Απεσταλμένος του Πεκίνου στο Κίεβο με στόχο να βρεθεί ειρηνευτική λύση

Η Κίνα, στενή εταίρος της Μόσχας, δεν έχει καταδικάσει δημόσια την ρωσική εισβολή, ενώ αυτή θα είναι η πρώτη επαφή ανάμεσα στον πρόεδρο Ζελένσκι και κινέζο ανώτατο αξιωματούχο από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης
xi jinping-china-kina
ΔΙΕΘΝΗ

Διπλωματική αποστολή της Κίνας στην Ουκρανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Το Πεκίνο στέλνει τον πιο υψηλόβαθμο διπλωμάτη που έχει μεταβεί στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, σημειώνοντας πως πάντα διατηρούσε διάλογο με το Κίεβο σε διπλωματικό επίπεδο.
ΔΙΕΘΝΗ

Ενόχληση του Παρισιού για τις δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη για το Ουκρανικό

Ο Κινέζος πρέσβης στη Γαλλία, Λου Σαγιέ εκτίμησε ότι οι χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση «δεν έχουν πραγματικό καθεστώς βάσει του διεθνούς δικαίου διότι δεν υπήρξε διεθνής συμφωνία για να οριστικοποιηθεί το καθεστώς τους ως ανεξάρτητες χώρες».
berbong-germania
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία καλεί τη Κίνα να συνεισφέρει στο τέλος της ρωσικής εισβολής

Επίσης η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών η οποία βρίσκεται σε επίσκεψη στην Κίνα, προειδοποίησε επίσης σήμερα κατά του «καταστροφικού σεναρίου» που θα συνιστούσε για ολόκληρο τον κόσμο μια στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν.
borrell
ΔΙΕΘΝΗ

Ζ. Μπορέλ: Μόνο με λύση για Ουκρανία θα εμπιστευτεί την Κίνα η ΕΕ

Εξαιρετικά δύσκολο βρίσκει ο εκπρόσωπος της ΕΕ να εμπιστευτεί η Ευρώπη το Πεκίνο αν δεν προσπαθήσει να υπάρξει πολιτική λύση που θα στηρίζεται στην απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.