ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Argentina-Javier Milei
Φωτο: Shutterstock

Πάνω από το 57% του πληθυσμού στην Αργεντινή βυθίστηκε στη φτώχεια

Ο ακραίος φιλελεύθερος νέος πρόεδρος Μιλέι προεξοφλεί ανάκαμψη της οικονομίας σε περίπου τρεις μήνες. Θα παρατηρηθεί, κατ’ αυτόν, πορεία τύπου «V», δηλαδή αρχικά συρρίκνωση και κατόπιν «θα αρχίσουμε να ανακάμπτουμε».

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Αργεντινής χθες Κυριακή υποδεικνύει ότι πάνω από το 57% του πληθυσμού της τέταρτης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής περιέπεσε στη φτώχεια τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Παρατηρητηρίου για το Κοινωνικό Χρέος στην Αργεντινή (Observatorio de la Deuda Social Argentina) του Καθολικού Πανεπιστημίου (Universidad Católica Argentina, UCA), που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Ámbito Financiero, το 57,4% των πολιτών της Αργεντινής, ή πάνω από 26 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκονταν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας τον περασμένο μήνα.

Τον Ιανουάριο, κατά την ίδια πηγή, το 15% του πληθυσμού (7 εκατ. πολίτες) ζούσε στην απόλυτη μιζέρια.

Ο Αγουστίν Σάλβια, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, επισήμανε σε δηλώσεις του στην πρωινή εφημερίδα La Nación χθες ότι η μελέτη αυτή αποτελεί «στατιστική προσομοίωση» βασισμένη σε δεδομένα «του τρίτου τριμήνου» του 2023. Μολαταύτα, «δεν νομίζω πως είμαστε πολύ μακριά από την πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Αν ισχύουν, πρόκειται για τα υψηλότερα μεγέθη τα τελευταία τουλάχιστον 22 χρόνια.

«Αν ο πληθωρισμός επιβραδυνθεί, θα υπάρξει ταχεία βελτίωση (της κατάστασης). Αν όχι, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με κοινωνική καταστροφή», προειδοποίησε ο κ. Σάλβια στις δηλώσεις του στη Νασιόν.

Οι εκτιμήσεις αυτές κάνουν την εμφάνισή τους έπειτα από τον πρώτο πλήρη μήνα αφότου ανέλαβε την προεδρία της χώρας ο Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος εφαρμόζει «θεραπεία σοκ» στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής.

Τον Δεκέμβριο, τα ποσοστά της φτώχειας και της απόλυτης ένδειας βρίσκονταν αντίστοιχα στο 49% και στο 14%, κατά το Παρατηρητήριο του UCA.

Μετά την υποτίμηση κατά 54% του πέσο, του νομίσματος της Αργεντινής, καθώς και την «απελευθέρωση» των τιμών, που αυξήθηκαν ραγδαία, ο πληθωρισμός έφθασε το 20,6% τον Ιανουάριο και σε ετήσια βάση το 254,2% και τα εισοδήματα εξανεμίστηκαν.

Το 2023, η τελευταία χρονιά της κυβέρνησης του Αλμπέρτο Φερνάντες (κεντροαριστερά), έκλεισε με τον πληθωρισμό στο 211%, 25% μόνο τον Δεκέμβριο.

Κατά επίσημες στατιστικές, το 45% των πολιτών της Αργεντινής δεν είναι σε θέση να καλύψει θεμελιώδεις ανάγκες.

Ο ακραίος φιλελεύθερος νέος πρόεδρος Μιλέι (ακροδεξιά) κατηγόρησε την παραδοσιακή πολιτική ελίτ, που αποκαλεί «κάστα», πως ευθύνεται για τη φτώχεια. «Η αληθινή κληρονομιά του μοντέλου της κάστας: οι έξι Αργεντινοί στους δέκα είναι φτωχοί. Η καταστροφή (της οικονομίας) τα τελευταία εκατό χρόνια δεν έχει σύγκριση στην ιστορία της Δύσης», υποστήριξε μέσω X (του πρώην Twitter).

Ο ίδιος προεξοφλεί ανάκαμψη της οικονομίας σε περίπου τρεις μήνες. Θα παρατηρηθεί, κατ’ αυτόν, πορεία τύπου «V», δηλαδή αρχικά συρρίκνωση, με «το πιο σκληρό στάδιο προς τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», όταν «θα φθάσουμε στον πάτο», κατόπιν «θα αρχίσουμε να ανακάμπτουμε», διαβεβαίωνε την περασμένη εβδομάδα.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομίας της Αργεντινής ανακοίνωσε πως τον Ιανουάριο το δημόσιο κατέγραψε πλεόνασμα ύψους 518,41 δισεκ. πέσος (620,85 εκατ. δολαρίων). Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώθηκε πλεόνασμα από τον Αύγουστο του 2012.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε ανοδική πορεία ο πληθωρισμός στην Αργεντινή, επιβραδύνεται η ανάπτυξη

Σε σύγκριση με τη θεαματική ανάκαμψη μετά την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ο δυναμισμός της οικονομίας το 2023 αναμένεται να συνεχίσει να γνωρίζει την επιβράδυνση που παρατηρείται φέτος.
ΔΙΕΘΝΗ

Υποχωρεί ο πληθωρισμός στην Αργεντινή, η ύφεση απειλεί με νέες ταραχές

Για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες ο δείκτης τιμών σε μηνιαία βάση έπεσε κάτω από το όριο του 10% καθώς διαμορφώθηκε στο 8,8% τον Απρίλιο. Συνεχίζεται η συρρίκνωση της οικονομίας της Αργεντινής.
Christine Lagarde, ECB, EKT
ΔΙΕΘΝΗ

Κρ. Λαγκάρντ: Σε σύντομο διάστημα η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ δεν θέλησε να σχολιάσει πόσες μειώσεις στο κόστος δανεισμού είναι πιθανό να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, εφιστώντας την προσοχή σε μια «σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων» που έχουν πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
ΔΙΕΘΝΗ

Την εκταμίευση 4,7 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή ανήγγειλε το ΔΝΤ

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έγκριση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, το Μπουένος Άιρες «θα αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 4,7 δισ. δολάρια», σημείωσε ο χρηματοπιστωτικός θεσμός.
businessdaily-Argentina-Javier Milei
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία του νέου προέδρου της Αργεντινής με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανέφερε μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης X, πως στη συζήτηση με τον Χαβιέρ Μιλέι εθίγησαν «οι μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία της Αργεντινής και οι απαραίτητες αποφασιστικές πολιτικές ενέργειες».