Φώτο: Shutterstock

Ρεκόρ εξαγωγών για το σκοτσέζικο ουίσκι παρά τους δασμούς των ΗΠΑ

Παρά την αβεβαιότητα που δημιούργησε το Brexit και τους δασμούς επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, το σκοτσέζικο ουίσκι σημείωσε εξαγωγές ρεκόρ καθώς αυξήθηκαν πάνω από 4% στα 4,9 δισ. λίρες.

Σε μια δύσκολη χρονιά που επιβλήθηκαν υψηλότατοι δασμοί από τις ΗΠΑ, και την αβεβαιότητα που είχε δημιουργήσει το επερχόμενο Brexit, το σκοτσέζικο ουίσκι είδε την αξία των εξαγωγών του να αυξάνεται σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, εξαιτίας των αυξημένων πωλήσεων σε χώρες όπως η Ταΐβάν και η Ινδία, με τις υπερπόντιες πωλήσεις του «νερού της ζωής» να αυξάνονται πάνω από 4% στα 4,9 δισ. λίρες (6,36 δισεκ. ευρώ) το 2019.

Οι ΗΠΑ ήταν η πιο πολύτιμη αγορά για το σκοτσέζικο ουίσκι, καθώς η αξία της αυξήθηκε κατά 2,8% στο 1,1 δισεκ. λίρες, παρά τους δασμούς που επιβλήθηκαν στο ουίσκι και σε άλλα οινοπνευματώδη ποτά τον Οκτώβριο. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πέρυσι ότι επιβάλλουν δασμούς 25% σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως το σκοτσέζικο ουίσκι, ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία. Οι εξαγωγές σκοτσέζικου ουίσκι προς την Ταϊβάν αυξήθηκαν πέρυσι κατά 22% και προς την Ινδία κατά 19,7%.

Η Ένωση Σκοτσέζικου Ουίσκι ανακοίνωσε ότι η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι εξαγωγές στις ΗΠΑ να μειωθούν κατά ένα τέταρτο τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019, συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα. «Οι δασμοί πλήττουν σημαντικά τους παραγωγούς, ιδιαίτερα τα μικρά αποστακτήρια», ανέφερε σε ανακοίνωση η διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Κάρεν Μπετς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

TikTok: Στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά του Τραμπ για να μπλοκάρει την απαγόρευσή της

Η TikTok και η μητρική της εταιρεία ByteDance Ltd. προσέφυγαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον αργά χθες Παρασκευή το βράδυ κατά της εκτελεστικής εντολής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε η εμβληματική ανώτατη δικαστής των ΗΠΑ Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Η Γκίνσμπεργκ ήταν δημοφιλής στις ΗΠΑ καθώς υπήρξε πρωτοπόρος στον αγώνα για τη χειραφέτηση των γυναικών τη δεκαετία του 1970 και τη στράτευσή της σε ζητήματα κοινωνικής προόδου, όπως οι αμβλώσεις, ή οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.
ΔΙΕΘΝΗ

Εκατό εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για την Covid-19 υποσχέθηκε ο Τραμπ

Η διανομή του εμβολίου θα ξεκινήσει μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που θα εγκριθεί από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. «Σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και θα νικήσουμε τον ιό» είπε ο Τραμπ.