ΓΔ: 1398.83 -1.25% Τζίρος: 102.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:01:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σχέδιο για τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας παρουσίασε ο Νετανιάχου

Το σχέδιο προβλέπει ότι την «επόμενη μέρα» του πολέμου, όλη η παραθαλάσσια περιοχή θα διοικείται από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel.

Το σχέδιό του για τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, μετά τον τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς, παρουσίασε στο συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times of Israel.

Το σχέδιο προβλέπει ότι την «επόμενη μέρα» του πολέμου, όλη η παραθαλάσσια περιοχή θα διοικείται από τον ισραηλινό στρατό, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αναφέρεται ακόμη, με -μάλλον εσκεμμένη- αοριστία, πως τη διακυβέρνηση θα αναλάβουν «τοπικοί αξιωματούχοι» με «εμπειρία στη (δημόσια) διοίκηση», άνθρωποι χωρίς δεσμούς «με χώρες ή οντότητες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που κυβερνά μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δεν αναφέρεται ρητώς στο σχέδιο, αναφέρει το δημοσίευμα, ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, δεν αποκλείεται η συμμετοχή της στη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας στο μέλλον.

Οι ΗΠΑ εισηγούνται η «αναμορφωμένη» Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς να αναλάβει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει να δημιουργηθεί, κατ’ αυτή, «Φαταχστάν» (από το όνομα της παράταξης του κ. Αμπάς, της Φάταχ), ενώ κατηγορεί την ΠΑ πως «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Πρόσφατα πάντως, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου φάνηκε να αποκλείει επίσης την υλοποίηση της ιδέας ακροδεξιών υπουργών του να υπάρξει νέος ισραηλινός εποικισμός στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, τάσσονται υπέρ της λύσης των δυο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Όμως ο κ. Νετανιάχου απορρίπτει τη λύση των δυο κρατών και διαμηνύει πως ο στρατός του Ισραήλ θα διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο τόσο της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gaza-Palestine
ΔΙΕΘΝΗ

Θα επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα το Ισραήλ

Υπό τον κίνδυνο του λιμού που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Γάζας, το Ισραήλ θα ανοίξει δυο σημεία. Αποχώρησε η Open Arms μετά το ισραηλινό χτύπημα στην αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Φατάχ κατηγορεί το Ιράν ότι θέλει να σπείρει το χάος στη Δυτική Όχθη

Η Φατάχ, το κίνημα που ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει την εκμετάλλευση της «ιερής μας υπόθεσης και του αίματος του λαού μας» προσθέτοντας ότι θα ενεργήσει ενάντια σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς δεν επιβεβαιώνει ότι θα συμμετέχει σε συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα

«Δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη ή απόφαση εντός της Χαμάς σχετικά με την αποστολή αντιπροσωπείας της Χαμάς σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο Κάιρο ή τη Ντόχα», είπε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
ΔΙΕΘΝΗ

Πιέσεις στο Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας

Σύμφωνα με τη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, το Ισραήλ πρέπει άμεσα να εγγυηθεί χωρίς περιορισμούς και σε μεγάλη κλίμακα την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Ικανοποίηση από Χαμάς.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ πολιορκεί δύο ακόμη νοσοκομεία στη Γάζα και ζητά την εκκένωσή τους

Οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίζονται πως νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου μαίνεται ο πόλεμος πάνω από πέντε μήνες, χρησιμοποιούνται ως προπύργια των μαχητών της Χαμάς, όπου κρύβουν βάσεις και όπλα.