ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Λονδίνο: Συνάντηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας με τον Βρετανό ομόλογό του

Οι δύο υπουργοί είχαν συναντηθεί στις 11 Νοεμβρίου στην Άγκυρα, όπου υπέγραψαν μεταξύ άλλων δήλωση προθέσεων για αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Γκραντ Σαπς.

Οι δύο υπουργοί είχαν συναντηθεί στις 11 Νοεμβρίου στην Άγκυρα, όπου υπέγραψαν μεταξύ άλλων δήλωση προθέσεων για αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία έχει εκφράσει την επιθυμία της να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς Eurofighter αντί των F-35, από το πρόγραμμα των οποίων έχει αποκλειστεί. Η Άγκυρα θέλει να αγοράσει συνολικά 40 νέα μαχητικά Eurofighter, 20 στην πρώτη φάση και 20 στην επόμενη, στην τελευταία και πιο προηγμένη έκδοσή τους.

Το θέμα είχε τεθεί από τον Γιασάρ Γκιουλέρ στον Βρετανό υπουργό κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, καθώς η τουρκική πλευρά αντιμετωπίζει την άρνηση της Γερμανίας που είναι συμπαραγωγός χώρα των Eurofighter. Η Βρετανία και η Ισπανία, που συμμετέχουν επίσης στο πρόγραμμα, στηρίζουν το αίτημα της Τουρκίας.

«Η υποστήριξη και η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα αυτό είναι σημαντική ως παράδειγμα για άλλους συμμάχους. Η Ισπανία μάς παρέχει επίσης παρόμοια υποστήριξη. Όσον αφορά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, θα ήταν η σωστή προσέγγιση να ληφθούν επιλογές και αποφάσεις σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας», είχε δηλώσει, κατά τον ετήσιο απολογισμό του υπουργείου του, στις 16 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Ο ίδιος ανέφερε τότε ότι το μόνο αεροσκάφος στο οποίο εστιάζει αυτήν τη στιγμή η Τουρκία είναι το Eurofighter, «το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και το οποίο θεωρούμε ως την καλύτερη εναλλακτική λύση».

Στις 21 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση το πρωτότυπο του τουρκικής κατασκευής μαχητικού 5ης γενιάς ΚΑΑΝ. Η κατασκευάστρια εταιρεία ΤΑΙ έχει υπογράψει από το 2017 συμφωνία συνεργασίας με τη βρετανική BAE Systems για την ανάπτυξη του αεροσκάφους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Turkey, Tourkia, Elections, Ekloges
ΔΙΕΘΝΗ

Συμβούλιο της Ευρώπης: Πρέπει να διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης

«Η ημέρα των εκλογών ήταν σε γενικές γραμμές ήρεμη και με υψηλή συμμετοχή η οποία δείχνει μια ισχυρή δέσμευση των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες» ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Τις ΗΠΑ θα επισκεφθεί στις 9 Μαΐου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν

Το ραντεβού του Τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν κλείστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν δηλώνει η Λευκωσία

«Το απαράδεκτο των λεγόμενων και η χρονική συγκυρία που επιλέγηκε από τον Πρόεδρο Ερντογάν καταδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.