ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Χώρες του ΟΠΕΚ+ παρατείνουν τις μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να μειώνει το όγκο των πετρελαϊκών εξαγωγών της κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο.

Το Ριάντ και η Μόσχα, πυλώνες της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο, ανακοίνωσαν σήμερα μαζί και με άλλα μέλη ότι παρατείνουν τις εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής τους μέχρι τα μέσα του 2024 για να στηρίξουν τις τιμές που υπονομεύονται από την οικονομική αβεβαιότητα.

Η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να μειώνει το όγκο των πετρελαϊκών εξαγωγών της κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, όπως μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA επικαλούμενο το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης μια επέκταση της μείωσης κατά 471.000 βαρέλια την ημέρα, η οποία αφορά τόσο την παραγωγή όσο και τις εξαγωγές.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα μέτρα αυτά είναι επιπλέον της μείωσης κατά 500.000 βαρέλια που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο 2023 και ισχύει μέχρι το τέλος του 2024.

Το Ριάντ υπολογίζει στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου για να χρηματοδοτήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα οικονομικής διαφοροποίησης που προορίζεται ακριβώς για να σταματήσει το βασίλειο να εξαρτάται από τις εξαγωγές αργού.

Για τη Μόσχα, η οποία, αντιμέτωπη με τις δυτικές κυρώσεις, έχει επαναπροσανατολίσει μαζικά τις εξαγωγές της προς την Κίνα και την Ινδία, τα πετρελαϊκά έσοδα είναι επίσης ένα σημαντικό μάννα για να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική επίθεσή της στην Ουκρανία.

Στους κόλπους του ΟΠΕΚ+, άλλες χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα της Μόσχας και του Ριάντ και θα μειώσουν την παραγωγή για άλλους τρεις μήνες, όπως το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Καζακστάν.

Η συντονισμένη αυτή στρατηγική είχε αποκαλυφθεί την άνοιξη του 2023 για συνολικά 1,6 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, πριν ενισχυθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ενόψει των παρατάσεων αυτών, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή. Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε πάνω από τα 80 δολάρια για πρώτη φορά από το Νοέμβριο.

Το βαρέλι του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας έφθασε σε υψηλό μηνός, στα 83,55 δολάρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petrelaio, Oil, Brent, WTI, OPEC
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου και στο δεύτερο τρίμηνο

Τον περασμένο Νοέμβριο τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ υπό την Ρωσία συμφώνησαν σε εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής τους αναφορικά με ημερήσιες ποσότητες μείωσης περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Petrelaio, Oil, Crude Oil
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Σ. Αραβία κάλεσαν χώρες του ΟΠΕΚ+ σε περικοπές πετρελαίου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ζήτησαν από όλες τις δυνάμεις του ΟΠΕΚ+ να συμμετέχουν στις περικοπές παραγωγής πετρελαίου για να στηριχθούν οι τιμές.
Petrelaio, Oil, Brent, WTI, OPEC
ΔΙΕΘΝΗ

Ρήγμα στον ΟΠΕΚ για την παραγωγή πετρελαίου, αντιστάσεις σε νέα μείωση

Εκπρόσωποι χωρών του ΟΠΕΚ+ δεν έκρυψαν την περασμένη άνοιξη, όταν αποφάσισαν μία κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα επιπλέον μείωση της παραγωγής, ότι στόχος τους ήταν οι τιμές να κινούνται κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΠΕΚ+: Δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής

O Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) δεν θεωρούν πως υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μειώσεις της πετρελαϊκής παραγωγής, παρά τη χαμηλότερη από το αναμενόμενο ζήτηση της Κίνας.
ΔΙΕΘΝΗ

Άλμα στις τιμές του πετρελαίου 5% μετά τη μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

Οι εθελοντικές περικοπές θα ξεκινήσουν από τον Μάιο έως το τέλος του 2023, ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «προληπτικό μέτρο» που στοχεύει στη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.