Φώτο: Shutterstock

Διθυραμβικά σχόλια στον ξένο Τύπο για τα ελληνικά ομόλογα

Παρελθόν χαρακτηρίζουν την κρίση στην Ευρωζώνη κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές, οι οποίοι σχολιάσουν θετικά τις χθεσινές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Εκτιμήσεις για αρνητικά επιτόκια στην Ελλάδα κάνουν αναλυτές του Bloomberg μετά το ρεκόρ του δεκαετούς ομολόγου που έπεσε κάτω από 1%.

Οι Eυρωπαίοι αναλυτές σημειώνουν, με νόημα, ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά. Χαρακτηριστικά οι αναλυτές του Bloomberg γράφουν μεταξύ άλλων: «Η χθεσινή διαφορά απόδοσης ελληνικών και γερμανικών ομολόγων δείχνει ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά. Το χθεσινό ρεκόρ των ιταλικών ομολόγων που επανήλθαν  στα επίπεδα της  άνοιξης του 2018, κατέρριψαν τα ελληνικά ομόλογα με ένα ακόμα πιο σημαντικό ρεκόρ» ενώ προσθέτουν πως «η ύπαρξη του ευρώ δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί».

Η Les Echos με τη σειρά της υποστηρίζει: «Το φράγμα του 1% έσπασε το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί... Η Ελλάδα, της οποίας το χρέος εξακολουθεί να είναι στην κατηγορία των «σκουπιδιών», στη φρασεολογία των χρηματιστών, μόλις είδε το 10ετές ομόλογό της να κινείται κάτω από το συμβολικό του 1%.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού το 2012, αποκομμένη επί οκτώ χρόνια από τις διεθνείς αγορές. Η πορεία των ελληνικών ομολόγων ακολουθεί πλέον την τάση στην αγορά της ευρωζώνης. Ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα εξηγείται από το ευρύτερο περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ρέγκλινγκ: Θα χρειαστούν έως τρία χρόνια για την έκδοση κορονομολόγου

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να στηρίξει τις δοκιμαζόμενες οικονομίες, ενώ η παροχή δανείων μέσω ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής αποτελεί ένα καλό εργαλείο, υποστηρίζει ο κ. Ρέγκλινγκ.
Verolino-Diaskepsi Livyi-Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ των corona bonds το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, που πρόσκειται στους εργοδότες, η χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε αυτές τις συνθήκες είναι επικίνδυνη και θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών των χωρών που πλήττονται
ΔΙΕΘΝΗ

Στηρίζει την Γερμανία για το ευρωομόλογο η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως ανησυχεί οτι μετά την κρίση το οικονομικό χάσμα θα είναι βαθύτερο από ότι ήταν και υπενθύμισε πως στόχο της Ευρώπης ήταν να συγκλίνει οικονομικά.