ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
mplinken-blinken
Φώτο: Shutterstock

Μπλίνκεν: Η Χαμάς να αποδεχθεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ

«Έχουμε την ευκαιρία (να επιτύχουμε) μια άμεση κατάπαυση του πυρός, που θα μπορούσε να οδηγήσει ομήρους πίσω στα σπίτια τους και να επιτρέψει μια σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστινίους» δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε σήμερα τη Χαμάς να αποδεχθεί μια «άμεση κατάπαυση του πυρός» με το Ισραήλ κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις στο Κάιρο μεταξύ του ισλαμιστικού κινήματος και διεθνών μεσολαβητών, ανάμεσά τους το Κατάρ.

«Έχουμε την ευκαιρία (να επιτύχουμε) μια άμεση κατάπαυση του πυρός, που θα μπορούσε να οδηγήσει ομήρους πίσω στα σπίτια τους, να επιτρέψει μια σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστινίους, την οποία έχουν απεγνωσμένα ανάγκη και που θα μπορούσε κατόπιν να δημιουργήσει συνθήκες μιας μόνιμης επίλυσης» της σύρραξης, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ουάσινγκτον.

«Εναπόκειται στη Χαμάς να αποφασίσει εάν είναι έτοιμη να στηρίξει αυτήν την κατάπαυση του πυρός», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, η χώρα του οποίου διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις, υποσχέθηκε να επιδείξει «επιμονή προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτή η συμφωνία θα συναφθεί». «Παρά τις προσπάθειες εκείνων που επιχειρούν να υπομονεύσουν την ειρήνη, εμείς θέλουμε την ειρήνη, θέλουμε το τέλος του ανθρώπινου πόνου, θέλουμε οι όμηροι να επιστρέψουν στις οικογένειές τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε επίσης το Ισραήλ να επιτρέψει την άφιξη περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στην υπό πολιορκία Γάζα, όπου ο ΟΗΕ εκτιμά πως ο λιμός είναι «σχεδόν αναπόφευκτος» και όπου η Ουάσινγκτον έχει καταφύγει σε ρίψεις αέρος.

«Το Ισραήλ πρέπει να μεγιστοποιήσει κάθε δυνατό μέσο, κάθε δυνατή μέθοδο, προκειμένου να φθάσει η βοήθεια σε εκείνους που την έχουν ανάγκη», υπογράμμισε, ζητώντας από τη χώρα αυτή να ανοίξει περισσότερα μεθοριακά περάσματα προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Χρειάζονται περισσότερα περάσματα. Χρειάζεται να εισέλθει περισσότερη βοήθεια. Και μόλις η βοήθεια εισέλθει, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα φθάσει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Επομένως, θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις προς αυτό κάθε ημέρα, διότι η κατάσταση όπως έχει, είναι απλά απαράδεκτη», τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: «Οικονομική τρομοκρατία» οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ λέει η Τεχεράνη

Το Ιράν καταδίκασε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «οικονομική τρομοκρατία» που πλήττει απλούς πολίτες. Παράλληλα, τόνισε πως οι κυρώσεις δεν θα κάμψουν την αποφασιστικότητά του για υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Ελπίδες για επαναφορά διαλόγου Ιράν-ΗΠΑ με τη συμφωνία Ορμούζ

Το Πακιστάν ελπίζει ότι η νέα συμφωνία για το Στενό του Ορμούζ θα βοηθήσει ΗΠΑ και Ιράν να ξαναρχίσουν συνομιλίες, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, μετά τη συμφωνία Ιράν-Ομάν για εναλλακτική θαλάσσια διαδρομή στο σημείο έντασης.
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Βρετανία: Συνομιλίες για Ευρώπη και Ουκρανία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ Ρούμπιο και ο Βρετανός Μίλιμπαντ συναντήθηκαν στη Ουάσινγκτον, συζητώντας την ανάγκη ενισχυμένου ευρωπαϊκού ρόλου στην ασφάλεια και στη στήριξη της Ουκρανίας, με διαρκή δέσμευση από το Λονδίνο.
Καπιτώλιο ΗΠΑ Ουάσινγκτον
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση της Ισπανίας διευκολύνει την παράτυπη μετανάστευση στην ΕΕ

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ισπανία για «εσκεμμένες προσπάθειες» διευκόλυνσης μαζικής παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη μετά το επεισόδιο με 60.000 μετανάστες στη Θέουτα, τονίζοντας ότι παραβιάζονται δικαιώματα και κυριαρχία.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Λαβρόφ-Ρούμπιο στο περιθώριο της συνόδου της ASEAN

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί αύριο στις Φιλιππίνες με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, για να συζητήσουν κυρίως τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, στο περιθώριο της συνόδου ASEAN.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση του Λιβανέζου προέδρου με τον Μάρκο Ρούμπιο

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν, ο οποίος θα συναντήσει και τον Ντόναλντ Τραμπ, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις Λιβάνου-Ισραήλ βρίσκονται σε εξέλιξη.