ΓΔ: 851.2 -1.79% Τζίρος: 121.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuuterstock

Η Γερουσία «ανέκρινε» τους δύο υποψηφίους που πρότεινε ο Τραμπ για το συμβούλιο της Fed

Οι οικονομολόγοι Τζούντι Σέλτον και Κρίστοφερ Γουόλερ προτάθηκαν τον Ιανουάριο από τον Τραμπ για κυβερνήτες της Fed. Όμως η έγκριση του διορισμού τους από τη Γερουσία δεν είναι αυτονόητη. Και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες.

«Πιστεύετε στην ανεξαρτησία της Fed»; Η Γερουσία πέρασε από κόσκινο χθες τους δύο στενούς συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ που ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να διοριστούν στο συμβούλιο των κυβερνητών της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι οικονομολόγοι Τζούντι Σέλτον και Κρίστοφερ Γουόλερ προτάθηκαν τον Ιανουάριο από τον Τραμπ για κυβερνήτες της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του κόσμου. Όμως η έγκριση του διορισμού τους από τη Γερουσία δεν είναι αυτονόητη. Και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες.

«Η κυρία Σέλτον μόλις αποκήρυξε όσα έγραφε επί 40 χρόνια (...) λέγοντας μας αυτά που θέλαμε να ακούσουμε για να επικυρωθεί ο διορισμός της» σχολίασε ο Δημοκρατικός Σέροντ Μπράουν μετά τη λήξη των ακροάσεων στην Επιτροπή Τραπεζικών Θεμάτων. Το προφίλ της 66χρονης Σέλτον είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο. Υπήρξε σύμβουλος του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 και αμφισβήτησε το κατά πόσο είναι αναγκαία η ανεξαρτησία της Fed απέναντι στην πολιτική εξουσία. Επέκρινε επίσης δριμύτατα τον τρόπο με τον οποίο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αντιμετώπισε τη μεγάλη ύφεση του 2008 και υπερασπίστηκε την επιστροφή στον "κανόνα του χρυσού", ο οποίος ωστόσο κρίνεται πλέον μη ρεαλιστικός και ξεπερασμένος από τους περισσότερους συναδέλφους της.

Ο Τραμπ κατηγορεί αδιάκοπα τη Fed ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, διατηρώντας επιτόκια που ο ίδιος θεωρεί ότι είναι υπερβολικά υψηλά. Η Σέλτον και ο Κρίστοφερ Γουόλερ διαβεβαίωσαν ότι θέλουν να μειωθούν τα επιτόκια στο μηδέν, όχι όμως να υπάρξουν και αρνητικά επιτόκια.

Οι γερουσιαστές τους ρώτησαν επί μακρόν για το πώς θα διατηρούσαν την ανεξαρτησία της Fed απέναντι στις πιέσεις, ιδίως τις πολιτικές. Για τον Γουόλερ, «η ίδια η οργάνωση αυτού του θεσμού του δίνει αυτήν την ανεξαρτησία».

«Δεν πιστεύω ότι πρόσωπα σε θέση ευθύνης, όπως εκείνα στους κόλπους της Fed, εκφοβίζονται εύκολα. Δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε στη Νομισματική Επιτροπή της Fed δέχεται πολιτικές πιέσεις», απάντησε από την πλευρά της η Σέλτον.

Αναλυτές της Oxford Economics εκτιμούν ότι η Γερουσία θα επικυρώσει σύντομα τον διορισμό του Γουόλερ, ενός επιστήμονα «με υψηλά προσόντα και όχι αμφιλεγόμενου». Θα μπορούσε έτσι να συμμετάσχει στην επόμενη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής, στις 17 και 18 Μαρτίου. Αντιθέτως, δεν είναι τόσο προφανές ότι θα εγκρίνουν τον διορισμό της Σέλτον, η οποία εξετάστηκε εξονυχιστικά όχι μόνο από τους Δημοκρατικούς αλλά και από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, τουλάχιστον τρεις εκ των οποίων φαίνεται ότι δεν έχουν πειστεί πλήρως να την στηρίξουν.

Ο Γουόλερ, 61 ετών, είναι επικεφαλής του τμήματος οικονομικών ερευνών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο Σεντ Λιούις, ειδικευμένος στη θεωρία του χρήματος και τα μακροοικονομικά.

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου πάντως, μετά τη λήξη της ακρόασης, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί καμία από τις δύο υποψηφιότητες και ότι αναμένεται να επικυρωθούν οι διορισμοί και των δύο προταθέντων κυβερνητών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Οδηγία» Τραμπ στη Fed για μέγαλη μείωση επιτοκίου

Για ακόμη μια φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται μέσω Twitter στον επικεφαλή της Fed Τζερόμ Πάουελ και καλεί για χαλάρωση της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που βάζει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ.
Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση επιτοκίου κατά 0,50% από τη Fed για πρώτη φορά από το 2000

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα δηλώνει την ανησυχία της για την πορεία του πληθωρισμού, ενώ αρχίζει και τη μείωση του χαρτοφυλακίου τίτλων. Θετικά αντιδρά η Wall, καθώς είχε προεξοφληθεί η απόφαση.
Trump, usa, hpa
ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστής αρνήθηκε να ακυρώσει χρηματικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στον Τραμπ

Το πρόστιμο των 10.000 δολαρίων ημερησίως επιβλήθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ για παρακώληση δικαιοσύνης επειδή αγνόησε την κλήτευση για παράδοση εγγράφων σχετικά με επιχειρηματικές πρακτικές εταιρείας του.