ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Κροατία ενέκρινε την εγγραφή της γυναικοκτονίας στη νομοθεσία

Σύμφωνα με τοπικές ΜΚΟ, η Κροατία είναι η τρίτη χώρα της ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό των γυναικοκτονιών στον συνολικό αριθμό των κατοίκων.

Η Βουλή της Κροατίας ενέκρινε σήμερα τροπολογίες στον ποινικό κώδικα προκειμένου η γυναικοκτονία να εγγραφεί ως ξεχωριστό έγκλημα, καθιστώντας την Κροατία την τρίτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνει νομικό καθεστώς στις δολοφονίες γυναικών λόγω του φύλου τους.

Πριν από την Κροατία, μόνο η Κύπρος και η Μάλτα το είχαν κάνει.

«Με αυτές τις αλλαγές προστατεύουμε το δικαίωμα, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των γυναικών και στέλνουμε το μήνυμα πως η βία σε βάρος των γυναικών είναι απαράδεκτη», είχε δηλώσει στα τέλη Φεβρουαρίου ο Κροάτης συντηρητικός πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου.

Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει ποινές φυλάκισης από 10 έως 40 έτη, την πιο βαριά ποινή της κροατικής νομοθεσίας.

Οι αλλαγές του ποινικού κώδικα εγκρίθηκαν με 77 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, ενώ 60 ψήφισαν κατά, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Σύμφωνα με τοπικές ΜΚΟ, η Κροατία είναι η τρίτη χώρα της ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό των γυναικοκτονιών στον συνολικό αριθμό των κατοίκων.

Το 2022, 2.300 γυναίκες σκοτώθηκαν στην Ευρώπη από τον σύντροφό τους ή από μέλη της οικογένειάς τους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ. Στην Κροατία των 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων, 13 γυναίκες σκοτώθηκαν το 2022 - 12 από αυτές από ένα συγγενικό τους πρόσωπο, και εννέα το 2023.

Το κοινοβούλιο είχε αποφασίσει να προτείνει το κείμενο αυτό μετά τη δολοφονία τον Σεπτέμβριο της Μιχαέλα Μπέρακ, μιας 20άχρονης φοιτήτριας Νομικής, η οποία δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό με τον οποίο είχε μια σύντομη σχέση.

Ο θάνατός της προκάλεσε έντονη συζήτηση για τα κενά ενός συστήματος που έχει επιφορτιστεί να προστατεύει τα θύματα, στη νομοθεσία. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα διεκδικώντας δικαιοσύνη για τη Μιχαέλα και την εγγραφή της γυναικοκτονίας στον νόμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Σχοινάς: Η ΕΕ να προχωρήσει σε συμφωνία για το μεταναστευτικό με τον Λίβανο

«Οι πρόσφατες τραγωδίες με την απώλεια παιδιών σε βάρκες που ταξίδευαν προς την Κύπρο, εντείνουν την ανησυχία μας και επιτάσσουν την ανάληψη αποφασιστικών δράσεων για εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών», σημείωσε.
C130, aeroporia
ΔΙΕΘΝΗ

Αγορά στρατιωτικών ελικοπτέρων της Σερβίας από την Κύπρο

Η Σερβία, η οποία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στα Δυτικά Βαλκάνια, εξακολουθεί να βασίζεται στην πρώην σοβιετική στρατιωτική τεχνολογία, αλλά τα τελευταία χρόνια άρχισε να αγοράζει δυτικά και κινεζικά οπλικά συστήματα και αεροσκάφη.
Christodoulides, Xristodoulidis, Cyprus, Kypros
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Στρασβούργο μεταβαίνει αύριο ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης

Στις 13 Ιουνίου, στις 11.00 το πρωί (ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα τον υποδεχθεί η πρόεδρος του Ρομπέρτα Μέτσολα και θα ακολουθήσει επίσημη τελετή υποδοχής.
Nikos Anastasiadis
ΔΙΕΘΝΗ

Αναστασιάδης: H Kύπρος θα μπορούσε να προμηθεύσει σύντομα φυσικό αέριο στην ΕΕ

Η γερμανική εφημερίδα Welt σημειώνει πως η εξαγωγή φυσικού αερίου από τις περιοχές των κυπριακών ακτών βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας. Αρκετές διεθνείς εταιρείες, όπως η Chevron, η Shell, η Eni, η Total και η Qatar Oil, λαμβάνουν μέρος.
Nikos Anastasiadis
ΔΙΕΘΝΗ

Αναστασιάδης: Η ΕΕ να στείλει ηχηρό μήνυμα κατά της συμπεριφοράς της Τουρκίας

O πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε και στις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες αποτελούν εμπόδιο και για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρομπέρτα Μέτσολα: Υποσχόμενα νέα οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου

Εν όψει της επίσκεψής της στην Κύπρο στις 9 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δηλώνει πως η μόνη επιλογή για βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού είναι η συνέχιση ενός στοχευμένου διαλόγου.