Φώτο: Shutterstock

Τρόπους να αντιμετωπίσουν τη Huawei ψάχνουν οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον αναζητεί βιομηχανικές συμπράξεις για να αντιμετωπίσει τη Huawei, η οποία πάντως αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της με υποκλοπές.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναπτύξουν μια σύμπραξη με τη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών ώστε να προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές έναντι της κινεζικής Huawei Technologies, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Μιλώντας στη Γερμανία, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Ρόμπερτ Μπλερ, ειδικός αντιπρόσωπος του Λευκού Οίκου για την πολιτική στις διεθνείς τηλεπικοινωνίες, δήλωσε πως μια σύμπραξη είναι «πολύ διαφορετική από το να αγοράζεις μετοχές με χρήματα των φορολογουμένων».

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ είχε προτείνει προηγουμένως να εξετάσουν οι ΗΠΑ το ενδεχόμενο να πάρουν τον έλεγχο δύο μεγάλων ξένων αντιπάλων της Huawei, αν και ο Λευκός Οίκος απέρριψε αργότερα την πρόταση αυτή.

Ο Μπλερ δήλωσε επίσης πως η Βρετανία πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή της να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό κατασκευασμένο από την Huawei, για τον οποίο αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον λένε πως δημιουργεί κίνδυνο για την ασφάλεια, κατηγορίες που η εταιρεία αρνείται.

Στο Λονδίνο εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Huawei αρμόδιος για την κυβερνοασφάλεια Τζον Σάφολκ δήλωσε πως, απ' όσα γνωρίζει, κανένας πάροχος κινητής τηλεφωνίας δεν έδωσε ποτέ στην κινεζική εταιρεία πρόσβαση στον εξοπλισμό τον οποίο χρησιμοποιεί για να υποκλέπτει τηλεφωνήματα, όταν του το ζητούν υπηρεσίες ασφαλείας.

«Δεν έχουμε πρόσβαση στον εξοπλισμό αυτόν, δεν γνωρίζουμε ποια τηλεφωνήματα ούτε ποιες πληροφορίες υποκλέπτονται, δεν γνωρίζουμε πότε υποκλέπτονται -- το μόνο που κάνουμε είναι να παρέχουμε την μια πλευρά του κουτιού, η οποία δεν βλέπει τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του κουτιού», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους.

«Ο εξοπλισμός μας πρέπει να είναι συνδεδεμένος, συχνά η πύλη βρίσκεται σ' ένα ειδικό δωμάτιο λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα της. Δεν γνωρίζω κάποιον πάροχο ο οποίος να έχει πει στη Huawei: 'Έλα και κάθισε σ' αυτό το δωμάτιο και δες τι συμβαίνει'».

«Αν διαπίστωνα ότι προσωπικό μας εμπλέκεται σε τέτοια πράγματα, τότε θα αναλαμβάναμε την κατάλληλη δράση».

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν πει νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην εφημερίδα Wall Street Journal πως η Huawei θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό της για να έχει κρυφά πρόσβαση σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζει την πίεση στην Ευρώπη ο Τραμπ για την Huawei

Η Ουάσινγκτον ασκεί εδώ και καιρό πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αξιώνοντας να μην προκρίνουν τη συμμετοχή της Huawei στους διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό και την οικοδόμηση των μελλοντικών τους δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, διότι όπως ερίζει πως υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός της να περιέχει «πίσω πόρτες» για τις κινεζικές υπηρεσίες κατασκοπείας.
ΔΙΕΘΝΗ

Παράταση 45 ημερών στις αμερικανικές εξαγωγές υλικών προς την Huawei

Μετά την καταγραφή της Huawei στην «μαύρη λίστα» των εταιριών που προκαλούν ανησυχίες εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ, το υπουργείο Εμπορίου επέτρεψε στην εταιρία να αγοράσει μερικά υλικά που παράγονται από αμερικανικές εταιρίες, μέσω μιας σειράς παρατάσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέους περιορισμούς σε σχέση με την Huawei εξετάζει το Πεντάγωνο

Η ενίσχυση των περιορισμών αυτών θα καταστήσει δυσκολότερη για τις αμερικανικές εταιρίες την παράκαμψη του περιοριστικού πλαισίου για εξαγωγές αμερικανικού υλικού στην Huawei, που κατέχει την δεύτερη θέση παγκοσμίως, στην παραγωγή «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.