ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ανοίγει βήμα η τουρκική οικονομία αλλά μένει στα ύψη ο πληθωρισμός

Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης της Τουρκίας το τελευταίο τρίμηνο του 2023, με ώθηση από κατανάλωση και εξαγωγές. Δύσκολη η μάχη με τον πληθωρισμό, που ανέβηκε στο 67,1% τον Φεβρουάριο. Τι εκτιμά η ING.

Η τουρκική οικονομία εμφανίζεται περισσότερο ισχυρή από το πρόσφατο παρελθόν, με επιτάχυνση της ανάπτυξης, αλλά εξακολουθεί ακόμη να απέχει από την επιστροφή σε ισορροπία, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η ING. Ο ολλανδικός χρηματοοικονομικός όμιλος προχωρά σε αναβάθμιση της εκτίμησής του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Τουρκίας στο 3,3% για φέτος από 2,5% που ανέμενε πριν. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές Μ. Μερτζάν και Τ. Ουίλσον, η αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκε σε 4% σε ετήσια βάση, καλύτερη από τη μέση εκτίμηση της αγοράς που ήταν 3,5%, χάρη στην ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η επιτάχυνση αποδίδεται στη θετική στροφή της κατανάλωσης των νοικοκυριών και στην υποστηρικτική επίδραση των καθαρών εξαγωγών παρά την αρνητική συμβολή της συσσώρευσης αποθεμάτων, της κρατικής κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Ο δείκτης PMI μεταποίησης, ο οποίος βρισκόταν κάτω από το όριο του 50 το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους, γύρισε σε τροχιά ανάπτυξης, στο 50,2 τον Φεβρουάριο. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν: 

  • νέα επέκταση της παραγωγής στη μεταποίηση, 
  • ενδείξεις ανάκαμψης της ζήτησης των πελατών, 
  • επιβράδυνση των νέων παραγγελιών και των νέων εξαγωγικών παραγγελιών σε μικρότερο βαθμό,
  • αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων του τομέα v) συγκράτηση της απασχόλησης, 
  • αύξηση του κόστους εισροών, που αντανακλά τις εξελίξεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας και τις πρόσφατες μισθολογικές προσαρμογές και
  • αύξηση των τιμών παραγωγής με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Αύγουστο.

Με τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου για την Τουρκία να διαμορφώνεται στο 4,53% σε μηνιαία βάση, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 67,1% σε ετήσια βάση από 64,9% πριν από ένα μήνα, λόγω της οριζόντιας αύξησης των τιμών. Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός συνολικά κατά τους δύο πρώτους μήνες έφτασε το 11,5% έναντι 36% που προέβλεπε η κεντρική τράπεζα για φέτος, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε πάνω από το εύρος προβλέψεών της που είναι 30-42%. 

Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,6% σε μηνιαία βάση, κινούμενος στο 72,9% σε ετήσια βάση, λόγω της τιμολογιακής συμπεριφοράς, των επιπτώσεων της αύξησης του κατώτατου μισθού και των μισθών στο Δημόσιο, της προσαρμογής των διοικητικά καθοριζόμενων τιμών και της αδράνειας στις υπηρεσίες. 

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας τον Δεκέμβριο παρουσίασε έλλειμμα 2,1 δισ. δολαρίων, χαμηλότερο από τη συναίνεση της αγοράς. Από την άλλη πλευρά, το 12μηνο κυλιόμενο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μια μέτρια βελτίωση πέρυσι, λόγω ενός στενότερου ελλείμματος αγαθών εν μέσω 

  • της μείωσης των λογαριασμών ενέργειας (από 80,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε 52,7 δισ. δολάρια) και 
  • κάποιας ανάκαμψης των εσόδων από υπηρεσίες χάρη στην ενίσχυση του τουρισμού. 

Για το σύνολο του 2023, παρά τις υψηλότερες εισροές ύψους 53,8 δισ. δολαρίων ΗΠΑ και τη μεγάλη συσσώρευση αποθεματικών μετά τις εκλογές, τα επίσημα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν στην πραγματικότητα κατά 2 δισ. δολάρια ΗΠΑ. 

Το δημοσιονομικό ισοζύγιο παρουσίασε ευνοϊκή πορεία μέχρι τον Δεκέμβριο λόγω των υψηλών φορολογικών αυξήσεων τον Ιούλιο του 2023, της ενισχυτικής επίδρασης του πληθωρισμού και της συνεχιζόμενης ισχυρής εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο, το έλλειμμα του προϋπολογισμού επιδεινώθηκε σημαντικά λόγω της συσσώρευσης δαπανών για τον σεισμό. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο υποδηλώνουν επίσης συνεχιζόμενη πίεση, ιδίως λόγω των πληρωμών τόκων. Με αυτό το δεδομένο, η πρόσφατη επιτάχυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος υποδηλώνει πρόσθετες προκλήσεις στη διαδικασία αποπληθωρισμού. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Απροσδόκητα ανθεκτική η ρωσική οικονομία στην πρώτη φάση των κυρώσεων

Θεαματική αύξηση επιτοκίων και capital controls σταθεροποίησαν ρούβλι και χρηματιστήριο. Στήριγμα οι εξαγωγές αερίου και πετρελαίου. Έρχεται, όμως, ύφεση 10% - 15% και μεγάλη έξαρση του πληθωρισμού.
businessdaily-Turkey-Tourkia-Inflation
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα εκτίναξη στο 75% για τον πληθωρισμό στην Τουρκία τον Μάιο

Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή προήλθε από τις ισχυρές προόδους στις τιμές της εκπαίδευσης, της στέγασης και της εστίασης τον περασμένο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο τουρκικός πληθωρισμός πλησιάζει στην κορύφωση με άνοδο κοντά στο 70%

Οι επενδυτές εξετάζουν προσεκτικά την πρόοδο που σημειώνει η Τουρκία, προκειμένου να χρονομετρήσουν την επιστροφή σε μια χώρα της οποίας τα τοπικά ομόλογα αποτελούσαν κάποτε πόλο έλξης για τους ξένους. 
Imamoglu, Istanbul, Turkey, Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Κρίσιμες εκλογές για τον Ερντογάν: Όλα κρίνονται στην Κωνσταντινούπολη

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, ενώ ο δήμαρχος Ιμάμογλου επιδιώκει νέα νίκη για να αμφισβητήσει στο μέλλον την ηγεσία του Ερντογάν.