ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μακρόν: Η αποστολή στρατού στην Ουκρανία ίσως καταστεί απαραίτητη μελλοντικά

Στην συνέντευξή του ο πρόεδρος της Γαλλίας αρνήθηκε ότι υπάρχει διαφωνία εντός του γαλλογερμανικού άξονα για το θέμα της βοήθειας προς το Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επαναλαμβάνει, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το βράδυ του Σαββάτου από την εφημερίδα Le Parisien, ότι επιχειρήσεις επί του πεδίου από τους Δυτικούς στο έδαφος της Ουκρανίας θα είναι ίσως απαραίτητες «σε κάποια δεδομένη στιγμή». «Ισως, σε κάποια δεδομένη στιγμή - δεν το εύχομαι, δεν θα αναλάμβανα την πρωτοβουλία - θα χρειασθούν επιχειρήσεις επί του πεδίου, όποιες και αν είναι αυτές, κατά των ρωσικών δυνάμεων», δηλώνει στην συνέντευξη που δόθηκε την Παρασκευή κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

«Η δύναμη της Γαλλίας είναι ότι μπορούμε να το κάνουμε», προσθέτει. Στην συνέντευξή του ο πρόεδρος της Γαλλίας αρνήθηκε ότι υπάρχει διαφωνία εντός του γαλλογερμανικού άξονα για το θέμα. «Θέλησα να έρθω πολύ σύντομα στην Γερμανία για να μην υπάρξει συζήτηση για την ύπαρξη στρατηγικών διαφωνιών: δεν υπάρχουν», εξηγεί.

«Δεν υπήρξε ποτέ διαφωνία ανάμεσα στον καγκελάριο και σε μένα. Υπάρχει ευρεία συμφωνία απόψεων για τους στόχους και την κατάσταση. Αυτό που είναι διαφορετικό είναι ο τρόπος ερμηνείας τους», λέει και αναφέρεται στις «στρατηγικές κουλτούρες» των δύο χωρών. «Η Γερμανία έχει μία στρατηγική κουλτούρα μεγάλης σύνεσης, μη επέμβασης και τηρεί αποστάσεις από τα πυρηνικά...Ενα μοντέλο πολύ διαφορετικό από της Γαλλίας, που διαθέτει πυρηνικά όπλα και έχει διατηρήσει και ενισχύσει έναν επαγγελματικό στρατό», λέει.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει ότι εγκατέλειψε ένα ταξίδι στο Κίεβο για να επισκεφθεί το Βερολίνο και να συναντηθεί με τον Ολαφ Σολτς και τον Ντόναλντ Τουσκ. Διαβεβαιώνει ότι επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τα μέσα του Μαρτίου, σε ένα ταξίδι στην Ουκρανία που είχε αρχικά προγραμματισθεί για τον Φεβρουάριο και στην συνέχεια αναβλήθηκε. Η επίσκεψή του στο Κίεβο θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιμένει ότι η βοήθεια της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την Ουκρανία χαρακτηρίζονται από παραπληρωματικότητα. «Η Γερμανία δαπανά περισσότερο από την Γαλλία, διαθέτει μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, είναι τυχερή. Η Γαλλία μπορεί να κάνει πράγματα που η Γερμανία δεν μπορεί να κάνει», λέει. «Δεν πρέπει να αφεθούμε στον εκφοβισμό, δεν έχουμε απέναντί μας μία μεγάλη δύναμη. Η Ρωσία είναι μία μεσαία δύναμη που διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά το ΑΕΠ της είναι πολύ κατώτερο του ΑΕΠ των Ευρωπαίων, κατώτερο της Γερμανίας και της Γαλλίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το Παρίσι θα παραδώσει «εκατοντάδες» ΤΟΜΠ και πυραύλους Aster στο Κίεβο

«Για να κρατήσει τόσο μεγάλη γραμμή μετώπου, ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται για παράδειγμα πολλά τεθωρακισμένα οχήματά μας, που είναι κλειδί για την κινητικότητα των στρατευμάτων», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας.
France, Gallia, Elysee Palace, proedriko megaro
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία διέψευσε ότι θα στείλει 2.000 στρατιώτες στην Ουκρανία

«Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τον διευθυντή της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας είναι μια συστηματική προσφυγή στη μαζική παραπληροφόρηση που χρησιμοποιείται ευρέως από τη Ρωσία», κατήγγειλε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκές διαφωνίες για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Επιμένει ο Γάλλος πρόεδρος στην ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, και την Ιταλία να αποκλείει κάθε πιθανότητα συμμετοχής της σε πιθανή επέμβαση.
France, Gallia, Elysee Palace, proedriko megaro
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Υπερψηφίστηκε διμερής συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν τη θέση του προέδρου Μακρόν υπέρ της αποστολής δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οδήγησε τη Γαλλία σε διεθνή απομόνωση.