ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Canadair, Pyrosvestika Aeroskafi, Polemiki Aeroporia
Φωτο: Shutterstock

Η Κομισιόν χρηματοδοτεί την αγορά 12 πυροσβεστικών αεροσκαφών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί την αγορά νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων για την αύξηση της εναέριας πυροσβεστικής ικανότητας του rescEU, του στρατηγικού αποθεματικού αντιμετώπισης κρίσεων του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Σε έξι κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα θα φιλοξενηθούν τα 12 νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη του rescEU με την Κομισιόν να χρηματοδοτεί την αγορά τους με 600 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί την αγορά νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων για την αύξηση της εναέριας πυροσβεστικής ικανότητας του rescEU, του στρατηγικού αποθεματικού αντιμετώπισης κρίσεων του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Συνολικά 600 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά 12 νέων αεροπλάνων, τα οποία θα φιλοξενηθούν σε 6 κράτη μέλη της ΕΕ: Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία.

Ο επίτροπος διαχείρισης κρίσεων Γιάνες Λέναρσιοτς, συμμετείχε σήμερα στο Ζάγκρεμπ στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Κροατίας και της Canadian Commercial Corporation για την αγορά εξειδικευμένων πυροσβεστικών αεροσκαφών. Όπως τονίζει η Επιτροπή, μαζί με την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας από την κυβέρνηση της Ελλάδας πρόσφατα, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της εναέριας πυροσβεστικής ικανότητας στην ΕΕ, προστατεύοντας τους πολίτες της ΕΕ από καταστροφές.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μπάλας Ουζβάρι θα παραδοθούν από το 2027, ενώ στο μεσοδιάστημα τα μεταβατικά αεροπλάνα θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται μέχρι να είναι λειτουργικός όλος ο στόλος. Αυτά τα αεροπλάνα θα χρησιμοποιηθούν για την κατάσβεση πυρκαγιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως κατά τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ζωές, τα σπίτια και τα μέσα διαβίωσης απειλούνται ολοένα και περισσότερο από δασικές πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας επισημαίνει η Κομισιόν.

Πριν από πέντε χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβάθμισε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και δημιούργησε το rescEU για την περαιτέρω προστασία των πολιτών από καταστροφές και τη διαχείριση των αναδυόμενων κινδύνων. Το rescEU δημιουργήθηκε ως αποθεματικό ευρωπαϊκών ικανοτήτων και περιλαμβάνει ένα στόλο πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Το rescEU χρηματοδοτείται πλήρως από την ΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

metsola
ΔΙΕΘΝΗ

Υποψήφια για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

«H δημοκρατία είναι πολύ ζωντανή. Φαίνεται ότι οι δυνάμεις που είναι υπέρ της Ευρώπης μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται τα επόμενα χρόνια σε μία απαιτητική νομοθετική περίοδο», επισήμανε η Ρομπέρτα Μέτσολα.
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία στην ΕΕ για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ άνοιξαν τον δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία στα μέσα Δεκεμβρίου. Όμως η Ουγγαρία φρέναρε ως τώρα την επίσημη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.
Zakharova, Zaharova, Russia, Rossia
ΔΙΕΘΝΗ

Ζαχάροβα: Επώδυνη απάντηση στην ΕΕ για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η G7, η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη που προέρχονται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στη Δύση.
ΔΙΕΘΝΗ

Δασμούς έως και 48% επιβάλει στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα η Κομισιόν

Στο 38,1% θα φτάσουν οι δασμοί που θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην SAIC, ενώ στο 20% θα είναι της Geely και στο 17,4% της BYD. «Καμπάνες» και σε ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που κατασκευάζουν οχήματά στην Κίνα.