ΓΔ: 2602.41 -0.64% Τζίρος: 254.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο

Νέες καρατομήσεις στενών συνεργατών του από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο πρόεδρος απέλυσε τον κορυφαίο σύμβουλο Σεργκέι Σεφίρ από τη θέση του πρώτου βοηθού, όπου υπηρετούσε από το 2019, σύμφωνα με σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο (30/3).

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει να απομακρύνει στενούς συνεργάτες του από το περιβάλλον του.   

Ο Ουκρανός ηγέτης απέλυσε τον κορυφαίο σύμβουλο Σεργκέι Σεφίρ από τη θέση του πρώτου βοηθού, όπου υπηρετούσε από το 2019, σύμφωνα με σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο (30/3). Ο πρόεδρος απέλυσε επίσης τρεις συμβούλους, καθώς και δύο προεδρικούς εκπροσώπους που επιβλέπουν τις εθελοντικές δραστηριότητες και τα δικαιώματα των στρατιωτών, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Καμία εξήγηση δεν δόθηκε για τις τελευταίες αλλαγές σε μια ευρείας κλίμακας αναδιάταξη του προσωπικού τους τελευταίους μήνες, όπως αναφέρει το Politico. Οι κινήσεις του Σαββάτου ακολουθούν την απόλυση την Τρίτη (26/3) του Ολέκσι Ντανίλοφ, ο οποίος διετέλεσε γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας. Ο Ντανίλοφ αντικαθίσταται από τον Ολεξάντρ Λιτβινένκο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Ουκρανίας.

Τον περασμένο μήνα, ο Ζελένσκι απομάκρυνε τον Βαλερί Ζαλούζνι από επικεφαλής των oυκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Στις αρχές του μήνα διορίστηκε πρέσβης της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν τω μεταξύ, η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο (30/3) ότι η Ρωσία εκτόξευσε 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed κατά τη διάρκεια της νύχτας, εννέα από τα οποία καταρρίφθηκαν, και εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία εξαπέλυσε ένα μπαράζ 38 πυραύλων, 75 αεροπορικές επιδρομές και 98 επιθέσεις από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ουκρανική εταιρεία ενέργειας Centrenergo ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Zmiiv, ένας από τους μεγαλύτερους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στην ανατολική περιοχή του Χάρκοβο, καταστράφηκε μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς την περασμένη εβδομάδα. Τα προγράμματα διακοπής της ηλεκτροδότησης εξακολουθούσαν να ισχύουν για περίπου 120.000 ανθρώπους στην περιοχή, όπου 700.000 άνθρωποι είχαν χάσει το ηλεκτρικό ρεύμα μετά το χτύπημα του εργοστασίου στις 22 Μαρτίου, ανέφερε το Associated Press.

Η Ρωσία κλιμάκωσε πρόσφατα τις επιθέσεις της στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε αρκετές περιοχές. Αξιωματούχοι στην περιοχή της Πολτάβα δήλωσαν ότι υπήρξαν «αρκετά χτυπήματα» σε μια εγκατάσταση υποδομής, χωρίς να διευκρινίσουν αν επρόκειτο για ενεργειακή εγκατάσταση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξαντερ Νόβακ
ΔΙΕΘΝΗ

Νόβακ: Νέες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια τη νύχτα

Η Ουκρανία εξαπέλυσε νέες νυχτερινές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια στη Σαμάρα, με τρία διυλιστήρια και ένα συγκρότημα χημικών να πλήττονται, ενώ ο Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο ότι αγνοεί τις ΗΠΑ για παύση των επιθέσεων.
Μελάνια Τραμπ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

Μελάνια Τραμπ: Κατάπαυση του πυρός υπάρχει και σε άλλες περιοχές της Χερσώνας

Η Μελάνια Τραμπ ανακοίνωσε πως η κατάπαυση πυρός μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας επεκτείνεται εκτός Ολέσκι για ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας. Η κατάπαυση διαρκεί έως 1η Νοεμβρίου, 21.59 ώρα Ελλάδας, δήλωσε και η ρωσική πλευρά.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας με ΗΠΑ διαμεσολαβητή τον Νοέμβριο στο Αμπού Ντάμπι

Απευθείας διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, με αμερικανική διαμεσολάβηση, θα πραγματοποιηθούν το πρώτο μισό του Νοεμβρίου στο Αμπού Ντάμπι, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Ρωσία και Ουκρανία δηλώνουν έτοιμες για συνομιλίες ειρήνης.
Χρήματα και χειροπέδες
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Σύλληψη Γερμανού για φερόμενη μισθοφορική δράση υπέρ Ουκρανίας

Η FSB συνέλαβε στη Ρωσία έναν Γερμανό κατηγορούμενο ως "μισθοφόρο" υπέρ της Ουκρανίας. Ο άνδρας είχε συμβόλαιο με τις ουκρανικές δυνάμεις και λιποτάκτησε λόγω απλήρωτων μισθών. Δεν διευκρινίστηκαν λόγοι και συνθήκες σύλληψης.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση σκοτώνει βρέφος και δύο γυναίκες στο Χάρκιβ

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και ένα βρέφος, έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ρωσικού drone σε χωριό του Χάρκιβ, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας στη σελίδα του στο Telegram.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Ο Τραμπ θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, από το Ουζμπεκιστάν, τόνισε πως Ουκρανία και Ρωσία πρέπει να επικεντρωθούν στον τερματισμό του πολέμου. Ανέφερε πως δεν είναι σίγουρο αν θα γίνει συνάντηση ηγετών ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας για το θέμα.