ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Turkey, Tourkia, Elections, Ekloges
Φωτο: Shutterstock

Συμβούλιο της Ευρώπης: Πρέπει να διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης

«Η ημέρα των εκλογών ήταν σε γενικές γραμμές ήρεμη και με υψηλή συμμετοχή η οποία δείχνει μια ισχυρή δέσμευση των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες» ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, στην Τουρκία ήταν ανταγωνιστικές και έδωσαν στους πολίτες πολλές επιλογές αλλά πραγματοποιήθηκαν σε ένα «σαφώς πολωμένο περιβάλλον» όπου χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης, ανέφερε σήμερα μια ομάδα Ευρωπαίων παρατηρητών.

Η τουρκική αντιπολίτευση κατήγαγε σημαντική νίκη απέναντι στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις τοπικές εκλογές, επαναβεβαιώνοντας τη θέση της ως πολιτικής δύναμης. Επέφερε την πιο βαριά ήττα για τον Ερντογάν και το AKP σε 20 και πλέον χρόνια εξουσίας τους, και θα μπορούσε να σημαίνει μια αλλαγή στο διαιρεμένο πολιτικό τοπίο της χώρας.

«Η ημέρα των εκλογών ήταν σε γενικές γραμμές ήρεμη και οργανωμένη με επαγγελματικό τρόπο, με υψηλή συμμετοχή η οποία δείχνει μια ισχυρή δέσμευση των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες», ο Ντέιβιντ Έρε, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Ενώ καλωσορίζουμε τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών, το ότι οι εκλογείς μπόρεσαν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές επιλογές, μπορούμε μόνο να σημειώσουμε πως οι τοπικές εκλογές του 2024 στην Τουρκία έλαβαν χώρα σε ένα σαφώς πολωμένο περιβάλλον και συνετέλεσαν μόνο εν μέρει στην τοπική δημοκρατία», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας Βλάντιμιρ Πρέμπιλιτς.

Ορισμένες από τις μακροχρόνιες ανησυχίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις εκλογικές πρακτικές της Τουρκίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί, πρόσθεσε ο Πρέμπιλιτς.

«Σε συμμόρφωση με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα περισσότερα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί ένα πολιτικό και μιντιακό περιβάλλον όπου θα υπάρχει αυθεντική ελευθερία της έκφρασης και ικανοποιητικό και καλά εφαρμοσμένο πλαίσιο με την επίβλεψη ανεξάρτητων νομικών», είπε.

Οι επικριτές λένε πως η κυβέρνηση Ερντογάν έχει φιμώσει διαφωνούντες, έχει υπονομεύσει ανθρώπινα δικαιώματα και ασκεί την επιρροή της στο δικαστικό σώμα και σε άλλους θεσμούς, κατηγορία την οποία αρνούνται αξιωματούχοι.

Πριν από τις εκλογές, φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν καθολική κάλυψη στις καθημερινές συγκεντρώσεις του Ερντογάν, με περιορισμένη κάλυψη της εκστρατείας της αντιπολίτευσης.

Η αποστολή παρατηρητών αποτελείτο από 26 παρατηρητές από 16 ευρωπαϊκές χώρες, που παρακολούθησαν τη διαδικασία της ψηφοφορίας σε περισσότερα από 140 εκλογικά κέντρα, περιλαμβανομένων των μεγαλύτερων πόλεων, της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Στόχος μας να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας

«Σκεφτόμαστε τα συμφέροντα του έθνους και του κράτους μας. Προσπαθούμε να αποφύγουμε νέες εχθρότητες, την ώρα που στην περιοχή μας έχει φουντώσει η φωτιά. Έχουμε μόνο έναν στόχο στην εξωτερική πολιτική»είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
ΔΙΕΘΝΗ

Το DEM παρουσίασε την υποψήφιά του για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης

Η Μεράλ Ντανίς Μπεστάς, βουλευτίνα Ερζερούμ θα είναι υποψήφια του φιλοκουρδικού κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Κόμματος Ισότητας των λαών και της δημοκρατίας (DEM), Αϊσεγκιούλ Ντογάν.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι φέρνει για την τουρκική οικονομία η εκλογική επικράτηση Ερντογάν

Για την επανεκλογή του, ο Τούρκος πρόεδρος επιστράτευσε προεκλογικές υποσχέσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ακόμη χρειάσθηκαν για να στηριχθεί η τουρκική λίρα.
businessdaily-Turkey-Kilintzaroglou-Kemal Kılıçdaroğlu
ΔΙΕΘΝΗ

Εντείνει τις προσπάθειες ενόψει του δεύτερου γύρου ο Κιλιτσντάρογλου

Παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να προβληματίσει τον Ερντογάν στον πρώτο γύρο των εκλογών, η τουρκική αντιπολίτευση στοχεύει στη ψήφο των νέων και σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξει σκληρή μάχη απέναντι στη βάναυση εξουσία.
erdogan, tourkia, EE
ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμοι για τον β' γύρο των εκλογών Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου

Έπειτα από μια εκλογική διαδικασία με συμμετοχή άνευ προηγουμένου, είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του κράτους θα αναγκαστεί να συμμετάσχει σε δεύτερο γύρο, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.