ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Turkey-Tourkia-Inflation
Φωτο: Shutterstock

Τουρκία: Στα ύψη ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, σκαρφάλωσε στο 68,5%

Σε ετήσια βάση, η εκπαίδευση παρουσίασε και πάλι τον υψηλότερο πληθωρισμό κόστους με 104% σε ετήσια βάση, ακολουθούμενη από τα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες με 95% και την υγεία με 80%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αυξήθηκε στο 68,5% για τον μήνα Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου που ήταν 67,1%, σύμφωνα με την έκθεση του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η μηνιαία αύξηση των τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,16%, με αιχμή την εκπαίδευση, τις επικοινωνίες και τα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες, που σημείωσαν μηνιαίες αυξήσεις 13%, 5,6% και 3,9% αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση, η εκπαίδευση παρουσίασε και πάλι τον υψηλότερο πληθωρισμό κόστους με 104% σε ετήσια βάση, ακολουθούμενη από τα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες με 95% και την υγεία με 80%.

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει την εκτίναξη του πληθωρισμού με αυξήσεις των επιτοκίων, με πιο πρόσφατη την αύξηση του βασικού επιτοκίου της χώρας από 45% σε 50% στα τέλη Μαρτίου.

Μεγάλο μέρος του πληθωρισμού των τελευταίων μηνών οφείλεται στη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που επέβαλε η κυβέρνηση της Τουρκίας για το 2024. Ο κατώτατος μισθός για το έτος αυξήθηκε σε 17.002 τουρκικές λίρες (περίπου 530 δολάρια) το μήνα τον Ιανουάριο, μια αύξηση 100% από την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Ενώ η μέτρηση του πληθωρισμού του Μαρτίου αντιπροσωπεύει «τη μικρότερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων τριών μηνών και υποδηλώνει ότι ο αντίκτυπος της μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο μπορεί πλέον να έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό, εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να συνάδει με τον μονοψήφιο πληθωρισμό που προσπαθούν να επιτύχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής», έγραψε ο Nicholas Farr, οικονομολόγος της Capital Economics με έδρα το Λονδίνο για τις αναδυόμενες χώρες της Ευρώπης, σε σημείωμα αναλυτή την Τετάρτη.

«Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ελάχιστα αλλάζουν την άποψή μας ότι επίκειται περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και ότι θα χρειαστεί επίσης μια πιο συντονισμένη προσπάθεια για τη σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής», ανέφερε.

Μια ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων (Enag) εκτιμά από την πλευρά της ότι ο πληθωρισμός έφθασε το 124,63% σε ετήσια βάση το Μάρτιο στην Τουρκία, με άνοδο των τιμών κατά 5,68% σε διάστημα μηνός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurozone-rise-on-inflation
ΔΙΕΘΝΗ

Εκτινάχθηκε στο 67,1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Τουρκία

Αν και υψηλά, τα επίσημα στοιχεία αμφισβητούνται από ανεξάρτητους οικονομολόγους της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), οι οποίοι εκτιμούν την αύξηση των τιμών καταναλωτή σε 122% σε ετήσια βάση.
Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεξε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%

Oι επίσημοι αριθμοί αμφισβητούνται από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), οι οποίοι υπολογίζουν την αύξηση των τιμών καταναλωτή σε 129,27% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού απειλεί τον τουρισμό στην Τουρκία

Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή των δωματίων στα ξενοδοχεία έχει αυξηθεί πάνω από 37% πλησιάζοντας πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι μειωμένες φετινές κρατήσεις προκαλούν προβληματισμό για την επόμενη χρόνια που έρχεται.