ΓΔ: 1448.26 0.09% Τζίρος: 8.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:31:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Τουρκία σχεδιάζει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Τα μέτρα εξοικονόμησης της κυβέρνησης θα περιλαμβάνουν την επανεξέταση των δαπανών, την επιβράδυνση ορισμένων δημόσιων δαπανών και τη μείωση των επενδύσεων σε ορισμένους τομείς.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να ανακοινώσουν μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων για τη μείωση των δημόσιων δαπανών σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την καταπολέμηση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κυβέρνηση θα εισαγάγει νέα δημοσιονομικά μέτρα και θα επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του οικονομικού προγράμματος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ σε ομάδα επενδυτών στην Κωνσταντινούπολη.

Τα μέτρα έχουν στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού το συντομότερο δυνατό, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στο 75% σύντομα. 

Τα μέτρα εξοικονόμησης της κυβέρνησης θα περιλαμβάνουν την επανεξέταση των δαπανών, την επιβράδυνση ορισμένων δημόσιων δαπανών και τη μείωση των επενδύσεων σε ορισμένους τομείς.

Ο Σίμσεκ υπήρξε ο αρχιτέκτονας μιας πολιτικής στροφής μετά τις εθνικές εκλογές πριν από περίπου ένα χρόνο, η οποία είδε το επιτόκιο αναφοράς να αυξάνεται κατά περισσότερες από 40 ποσοστιαίες μονάδες στο 50%.

Στο πλαίσιο αυτής της στροφής, γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί το διογκωμένο έλλειμμα του προϋπολογισμού που αμαυρώθηκε από τις προεκλογικές και τις σεισμικές δαπάνες του περασμένου έτους. Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι λένε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει επίσης να στηρίξουν περισσότερο τη νομισματική πολιτική για να επιτευχθεί αποπληθωρισμός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Turkey-Tourkia-Inflation
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα εκτίναξη στο 75% για τον πληθωρισμό στην Τουρκία τον Μάιο

Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή προήλθε από τις ισχυρές προόδους στις τιμές της εκπαίδευσης, της στέγασης και της εστίασης τον περασμένο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο τουρκικός πληθωρισμός πλησιάζει στην κορύφωση με άνοδο κοντά στο 70%

Οι επενδυτές εξετάζουν προσεκτικά την πρόοδο που σημειώνει η Τουρκία, προκειμένου να χρονομετρήσουν την επιστροφή σε μια χώρα της οποίας τα τοπικά ομόλογα αποτελούσαν κάποτε πόλο έλξης για τους ξένους. 
eurozone-rise-on-inflation
ΔΙΕΘΝΗ

Εκτινάχθηκε στο 67,1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Τουρκία

Αν και υψηλά, τα επίσημα στοιχεία αμφισβητούνται από ανεξάρτητους οικονομολόγους της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), οι οποίοι εκτιμούν την αύξηση των τιμών καταναλωτή σε 122% σε ετήσια βάση.
Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεξε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%

Oι επίσημοι αριθμοί αμφισβητούνται από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), οι οποίοι υπολογίζουν την αύξηση των τιμών καταναλωτή σε 129,27% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο.