ΓΔ: 1449.86 -1.48% Τζίρος: 66.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:01:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Niger, Nigiras
Φωτό: Shutterstock

Θέμα χρόνου η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τον Νίγηρα

Εκτιμάται ότι λίγο περισσότεροι από 1.000 στρατιωτικοί των ΗΠΑ βρίσκονται τώρα στον Νίγηρα, όπου οι Αμερικανοί διατηρούν δύο βάσεις.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τον Νίγηρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται καλά πληροφορημένη πηγή, η οποία έκανε λόγο για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Κερτ Κάμπελ και του στρατιωτικού καθεστώτος της χώρας της Αφρικής.

Εκτιμάται ότι λίγο περισσότεροι από 1.000 στρατιωτικοί των ΗΠΑ βρίσκονται στον Νίγηρα, όπου οι Αμερικανοί διατηρούν δύο βάσεις. Μια εξ αυτών φιλοξενεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) στην περιοχή Αγκαντέζ (βόρεια) και το κόστος κατασκευής της ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Από το 2018, η αεροπορική βάση αποτελούσε ορμητήριο για επιδρομές εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων που εξαπολύουν συχνά αιματηρές επιθέσεις σε χώρες της περιοχής του Σαχέλ.

Πριν από το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, ο Νίγηρας αποτελούσε εταίρο των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία ακολούθησαν τα χνάρια των πραξικοπηματιών σε Μαλί και Μπουρκίνα Φάσο, καταγγέλλοντας τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίες με τη Δύση, εγκαταλείποντας την Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής και ενισχύοντας τους δεσμούς με τη Ρωσία.

Τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Νίγηρα, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Reuters. Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν την προηγούμενη εβδομάδα στους δρόμους της πρωτεύουσας του Νίγηρα, ζητώντας την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, επικροτώντας την απόφαση της χούντας να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ και να καλωσορίσει εκπαιδευτές και στρατιωτικό υλικό από τη Ρωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ λόγω των ρωσικών στρατευμάτων στον Νίγηρα

Στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσίας εισήλθε σε αεροπορική βάση όπου φιλοξενούνται αμερικανικά στρατεύματα, καθώς η κυβέρνηση του Νίγηρα θέλει να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η τιμή του κακάο ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια ανά τόνο στη Νέα Υόρκη

Η ισχυρή ζήτηση σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της προσφοράς από τη Δυτική Αφρική, κύρια παραγωγό του κακάο παγκοσμίως, εκτίναξε τις τιμές στα υψηλότερα ιστορικά τους από το 2023. Έκτοτε, τα ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο.
Niger, Nigiras
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νίγηρας τερματίζει την στρατιωτική συνεργασία που είχε με τις ΗΠΑ

Το στρατιωτικό καθεστώς στη Νιαμέ κατήγγειλε χθες Σάββατο, «με άμεση ισχύ», τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, που υπογράφτηκε το 2012, τονίζοντας πως η αμερικανική παρουσία είναι στο εξής «παράνομη».
USA
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία από τις ΗΠΑ για ενδεχόμενη δίκη του πρόεδρου του Νίγηρα

Η απειλή του στρατιωτικού καθεστώτος να δικάσει τον ανατραπέντα πρόεδρο του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ για «εσχάτη προδοσία» αποτελεί νέα «πρόκληση» της χούντας στη Νιαμέ, κατήγγειλε χθες και η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής.
mplinken-blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Mπλίνκεν: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν προγράμματα βοήθειας για το Νίγηρα

Ο Nιγηριανός πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου ζήτησε από τη Γερουσία της Νιγηρίας την έγκρισή της για να συμμετάσχει η χώρα του σε στρατιωτική επέμβαση στον γειτονικό Νίγηρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Punch.