ΓΔ: 1430.57 0.46% Τζίρος: 30.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:21:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ch. Lidner, Germany, Germania
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Λίντνερ: «Όχι» σε σε νέο Ταμείο Ανάκαμψης και κοινό χρέος για την άμυνα

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει την αυστηρότερη ερμηνεία του συνταγματικού τους δικαστηρίου σχετικά με τα νομικά όρια του κρατικού δανεισμού ως ένα σημαντικό εμπόδιο για οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα της ΕΕ.

«Όχι» σε πιθανή νέα έκδοση κοινού χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, δηλώνοντας πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τα δικά τους οικονομικά.

Ο Λίντνερ προσπαθεί να κλείσει τη συζήτηση για άλλη μια πρωτοβουλία κοινού χρέους, καθώς τα μέλη της ΕΕ προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή μετάβαση, τη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και την ανανέωση των στρατιωτικών τους δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν την απειλή της Ρωσίας στα ανατολικά τους σύνορα.

Ο Γερμανός επικεφαλής επί των Οικονομικών μιλούσε στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, όπου ορισμένοι από τους ομολόγους του προωθούσαν την υπόθεση της κοινής έκδοσης χρέους ως τον καλύτερο τρόπο για την άντληση των δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται. Για άλλη μία φορά επανέλαβε ότι δεν θα δεχθεί περισσότερες κοινές υποχρεώσεις.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει την αυστηρότερη ερμηνεία του συνταγματικού τους δικαστηρίου σχετικά με τα νομικά όρια του κρατικού δανεισμού ως ένα σημαντικό εμπόδιο για οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα της ΕΕ. Πέρυσι, το δικαστήριο της Καρλσρούης ακύρωσε την πρακτική της μετατόπισης κεφαλαίων μεταξύ οχημάτων εκτός προϋπολογισμού που είχε σχεδιαστεί για να παρακάμψει τους περιορισμούς δανεισμού της χώρας.

Αλλά ο Λίντνερ επέμεινε ότι δεν είναι μόνο θέμα να παρακαμφθεί η απόφαση του δικαστηρίου. «Δεν είμαστε κατά της ένωσης χρέους μόνο για νομικούς λόγους», τόνισε. Επιπλέον, υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 800 δισ. ευρώ ήταν ανάμεικτα και επομένως δεν είναι μια προσέγγιση που θα πρέπει να επαναληφθεί. «Το αποτέλεσμα του NextGenerationEU είναι τόσο αμφίσημο που μια επανάληψη δεν φαίνεται σκόπιμη», δήλωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας υπογράμμισε ο Ο. Σολτς

Η Γερμανία, αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει να επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο του NATO, ενώ είναι σε συνομιλίες με Γαλλία και Βρετανία για την ανάπτυξη όπλων ακριβείας.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρα Γαλλίας και Γερμανίας για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η αύξηση του δημοσίου χρέους που προκάλεσε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγούν στην επανεξέταση ολόκληρου του πλαισίου των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που πλέον κρίνεται μη ρεαλιστικό.
Ch. Lidner, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Λίντνερ: Η Ελλάδα να συνεχίσει στην ίδια τροχιά όσον αφορά την οικονομία

«Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα εκτιμώνται πολύ από τη γερμανική κυβέρνηση και ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση και άλλους να συνεχίσουν έτσι», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς: Δεν θα αφήσουμε στο μεταναστευτικό μόνες τους Ελλάδα και Ιταλία

Με αναφορά στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε την ανάγκη αλληλέγγυας κατανομής των μεταναστών, καθώς κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.
ΔΙΕΘΝΗ

«Καμπανάκι» Σόλτς για ανάγκη μείωσης του χρέους των χωρών της ευρωζώνης

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφορικά με τις συζητήσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας τόνισε πως είναι ανάγκη να υπάρξει μια ρεαλιστική και υποχρεωτική συμφωνία, η οποία όμως να μην επιβαρύνει υπερβολικά τα κράτη μέλη.
ΔΙΕΘΝΗ

Το «διπλό παιχνίδι» της Γερμανίας με την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας

Το Der Spiegel δημοσιοποίησε αποσπάσματα από το αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών, από τα οποία προκύπτουν σημαντικές λεπτομέρειες για την πολιτική της κυβέρνησης Κολ έναντι της Τουρκίας στα πρώτα χρόνια των ετών του 1990.