ΓΔ: 1409.83 -1.99% Τζίρος: 80.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:53:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν ανακοίνωσε η Βρετανία

«Μαζί με τους εταίρους μας, θα συνεχίσουμε να σφίγγουμε τον κλοιό στην ικανότητα του Ιράν να αναπτύσσει και να εξάγει αυτά τα θανατηφόρα όπλα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν, στοχεύοντας πρόσωπα και εταιρίες που εμπλέκονται στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μετά τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έπειτα από τις επιθέσεις της 13ης Απριλίου κατά του Ισραήλ.

Οι νέες κυρώσεις, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά - πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για τις εταιρίες μαζί και απαγόρευση εισόδου στο βρετανικό έδαφος για τα φυσικά πρόσωπα - στοχεύουν τους Σέγιεντ Μόχσεν Βαχαμπζαντέχ Μογαντάμ και Αμπάς Αμπντί Αστζέρντ, που παρουσιάζονται ως η ηγεσία ενός δικτύου εταιριών εμπλεκόμενων στην παραγωγή αυτών των αεροσκαφών, καθώς και τέσσερις εταιρίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επιπλέον, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διευρύνει τις εμπορικές της κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Τεχεράνη με την εισαγωγή νέων απαγορεύσεων στις εξαγωγές προς το Ιράν συστατικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, με στόχο να περιορίσει τις στρατιωτικές του ικανότητες, σύμφωνα με τη βρετανική διπλωματία.

«Μαζί με τους εταίρους μας, θα συνεχίσουμε να σφίγγουμε τον κλοιό στην ικανότητα του Ιράν να αναπτύσσει και να εξάγει αυτά τα θανατηφόρα όπλα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

Στις 18 Απριλίου, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο είχαν ενισχύσει τις κυρώσεις τους στοχεύοντας «το ιρανικό πρόγραμμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τη χαλυβουργία και τις αυτοκινητοβιομηχανίες».

Το Ιράν εξαπέλυσε τη νύχτα της 13ης προς 14η Απριλίου περισσότερα από 350 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους αναχαιτίστηκαν. Η Τεχεράνη παρουσίασε την επίθεσή της ως απάντηση στο φονικό πλήγμα που είχε στόχο το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου και το οποίο απέδωσε στο Ισραήλ.

Σε αντίδρασή τους, οι δυτικές χώρες υποσχέθηκαν να ενισχύσουν τις κυρώσεις τους κατά του Ιράν αλλά θέλουν επίσης να αποφύγουν μια κλιμάκωση της βίας στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν καταγγέλλει τις επεμβάσεις της αστυνομίας στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

«Η αμερικανική κυβέρνηση αγνοεί στην πράξη τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό της δημοκρατικών αξιών που διατείνεται πως πρεσβεύει» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη υποβαθμίζει το χθεσινό πλήγμα στην περιοχή Ισφαχάν

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NBC, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) απογειώθηκαν από το εσωτερικό του Ιράν και πέταξαν για μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν καταρριφθούν.