ΓΔ: 2702.54 0.04% Τζίρος: 244.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Κένυας

Τουλάχιστον 70 νεκροί σε πλημμύρες από τον Μάρτιο στην Κένυα

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποίησαν ότι «ισχυρές έως πολύ ισχυρές» βροχοπτώσεις προβλέπονται έως τον Μάιο, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κένυα από τον Μάρτιο σε πλημμύρες, τις οποίες έχουν προκαλέσει κυρίως οι ασυνήθιστες για τα δεδομένα καταρρακτώδεις βροχές, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Άιζακ Μουάουρα.

«Ο επίσημος απολογισμός των Κενυατών συμπατριωτών που δυστυχώς έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών ανέρχεται πλέον σε 70 ανθρώπους», έγραψε ο Μουάουρα στο Χ, διευκρινίζοντας σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτός ο απολογισμός υπολογίζεται από τον μήνα Μάρτιο.

Η πρωτεύουσα και γειτονικές κομητείες βρέθηκαν την Τετάρτη στο έλεος καταστροφικών πλημμυρών, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 13 ανθρώπων, ενώ υπάρχουν και αγνοούμενοι.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποίησαν ότι «ισχυρές έως πολύ ισχυρές» βροχοπτώσεις προβλέπονται έως τον Μάιο, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην Κένυα, όπως και σε άλλες χώρες της ανατολικής Αφρικής, οι εποχικές βροχές συνδυάζονται φέτος με το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο ξεκίνησε στα μέσα του 2023 και θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Μάιο, είχε προβλέψει την 5η Μαρτίου ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Πέραν της αύξησης των θερμοκρασιών, το Ελ Νίνιο προκαλεί ξηρασίες σε ορισμένες περιοχές του κόσμου και σφοδρές βροχοπτώσεις σε άλλες.

Στην Τανζανία, 155 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων «που συνδέονται με το Ελ Νίνιο», οι οποίες προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κασίμ Ματζαλίουα.

Στο Μπουρούντι, οι αρχές κάνουν λόγο για 96.000 εσωτερικά εκτοπισμένους εξαιτίας των σχεδόν ασταμάτητων βροχών εδώ και πολλούς μήνες.

Το Ελ Νίνιο έχει προκαλέσει κατά το παρελθόν καταστροφές στην ανατολική Αφρική.

Τον Δεκέμβριο, τουλάχιστον 89 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε κατολισθήσεις και πλημμύρες που προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχές στη βόρεια Τανζανία.

Στο σύνολο της περιοχής, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χαθεί. Στη Σομαλία, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες.

Από τον Οκτώβριο του 1997 έως τον Ιανουάριο του 1998, γιγαντιαίες πλημμύρες που τροφοδότησαν οι καταρρακτώδεις βροχές τις οποίες προκάλεσε το Ελ Νίνιο προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 6000 ανθρώπων σε πέντε χώρες της περιοχής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Έκτο κύμα καύσωνα αναμένεται από την Παρασκευή

Από την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, η Ιταλία αναμένεται να αντιμετωπίσει το έκτο κύμα καύσωνα της χρονιάς, με θερμοκρασίες έως 39°C, υψηλότερες ως και 8 βαθμούς από τον μέσο όρο, και διάρκεια μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου.
Θερμόμετρο και ήλιος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 41°C στη Σκάλα Μεσσηνίας η υψηλότερη θερμοκρασία στην Πελοπόννησο

Θερμοκρασίες άνω των 41°C καταγράφηκαν σήμερα στην Πελοπόννησο, με τη Σκάλα Μεσσηνίας να φτάνει τους 41,5°C. Σε 118 σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου σημειώθηκαν μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από 37°C.
Κορλεόνε Ιταλίας τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Έρχεται νέο κύμα καύσωνα από αύριο σε όλη τη χώρα

Νέο κύμα καύσωνα πλήττει από Δευτέρα την Ιταλία, με θερμοκρασίες πάνω από 40°C σε Σικελία, Σαρδηνία και Απουλία. Υψηλή υγρασία και δύσκολες νύχτες αναμένονται κυρίως στη νότια και κεντρική χώρα έως το τέλος της εβδομάδας.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο κύμα καύσωνα πλήττει ξανά την Ιταλία

Ο καύσωνας παραμένει στην Ιταλία για άλλη μία εβδομάδα, με θερμοκρασίες έως και 40°C και νύχτες που δεν πέφτουν κάτω από 25°C. Ενίσχυση μέτρων προστασίας από Πέμπτη, λόγω αυξημένων κινδύνων για ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες.