ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:50:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τις διπλές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Για να θεωρηθεί έγκυρος ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πρέπει το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40%. Σε διαφορετική περίπτωση οι προεδρικές εκλογές ακυρώνονται και επαναπροκηρύσσονται.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία για τις «διπλές» εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία: τις βουλευτικές εκλογές και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE αναμένεται να σημειώσει μεγάλη νίκη και να επικρατήσει του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) με πολύ μεγάλη διαφορά.

Ωστόσο, το VMRO-DPMNE δύσκολα θα αποσπάσει αυτοδυναμία και θα χρειαστεί να συμμαχήσει με κάποιο αλβανικό κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση. 'Αλλωστε σε όλες τις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων ακόμη διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Όσον αφορά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, μιας και η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 24 Απριλίου, στον οποίο συμμετείχαν επτά υποψήφιοι επικράτησε με διπλάσια διαφορά του βασικού της αντιπάλου, του Σοσιαλδημοκράτη απερχόμενου προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι (40% έλαβε η Σιλάνοφσκα έναντι 20% που απέσπασε ο Πεντάροφσκι).Το μόνο που απομένει σήμερα είναι η υποψήφια του VMRO-DPMNE να επικυρώσει τη νίκη της και να αναδειχθεί νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Για να θεωρηθεί έγκυρος ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πρέπει το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% (στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε κοντά στο 50%). Σε διαφορετική περίπτωση οι προεδρικές εκλογές ακυρώνονται και επαναπροκηρύσσονται. Για τις βουλευτικές εκλογές δεν υπάρχει δεσμευτικό όριο συμμετοχής.

Μέχρι τις 15:00 τοπική ώρα (τέσσερις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες), το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανερχόταν στο 32%, ενώ το αντίστοιχο στις βουλευτικές εκλογές στο 37% ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα ξεπεράσει το 40% και με τον τρόπο αυτό θα εκπληρωθεί η προϋπόθεση για την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών.

Το εκλογικό σώμα στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται στο 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Οι κάλπες για τις «διπλές» εκλογές που στήθηκαν θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αργά σήμερα το βράδυ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Β. Μακεδονία: Δεν αναγνωρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών υποψήφια πρόεδρος

«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε συμπεριφορά, εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες» ανέφερε.
ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Μακεδονία: O Τ. Τζαφέρι έλαβε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης

Χθες παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της χώρας ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι λόγω της εκλογικής νομοθεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία, 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα μέχρι τις εκλογές.
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» το site της Σιλιάνοφσκα

Σημειώνεται, ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαϊου αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».