ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
Καταστροφή δομών στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο. Οι υποδομές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός στην περιφέρεια Χάρκοβο της Ουκρανίας

Ο ουκρανικός στρατός αναγνώρισε ότι η Ρωσία έχει σημειώνει επιτυχίες στην συγκεκριμένη περιφέρεια στα βορειανατολικά της χώρας, όπου η Μόσχα έχει κυριεύσει ακόμα ακόμη τέσσερις κοινότητες.

Ο στρατός της Ουκρανίας αναγνώρισε σήμερα πως η Ρωσία σημειώνει «τακτικές επιτυχίες» στην περιφέρεια Χάρκοβο (βορειοανατολικά), όπου η Μόσχα ανακοίνωσε πως κυρίευσε τέσσερις ακόμη κοινότητες κοντά στα σύνορα στο πλαίσιο επίθεσης που εξαπέλυσε την Παρασκευή, προκαλώντας την εσπευσμένη απομάκρυνση χιλιάδων αμάχων.

«Επί του παρόντος, ο εχθρός καταγράφει τακτικές επιτυχίες», παραδέχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες το ουκρανικό επιτελείο μέσω Facebook, προσθέτοντας ότι «οι μάχες συνεχίζονται στην συνοριακή πόλη Βόβτσανκ», που μετρούσε κάπου 3.000 κατοίκους πριν από την επίθεση σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της οποίας οι ρωσικές δυνάμεις κινητοποίησαν «ως και πέντε τάγματα», κατά το Κίεβο.

Η ρωσική προέλαση καταγράφεται καθώς στη Μόσχα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε χθες Κυριακή το βράδυ σε μάλλον απρόσμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, απομακρύνοντας από το αξίωμά του τον - εμβληματικό - υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σαϊγκού, έπειτα από δυο και πλέον χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, η έκβαση του οποίου είναι κάθε άλλο παρά σίγουρη.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χθες κόσμο να φεύγει εσπευσμένα από τη Βόβτσανκ. Στην πλειονότητά τους, επρόκειτο για ηλικιωμένους κι αποπροσανατολισμένους ανθρώπους.

«Δεν ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε», διαμαρτυρήθηκε η Λιούντα Ζελένσκαγια, 72 ετών, με τον γάτο της στην αγκαλιά. Η Λιούμπα Κονοβάλοβα, 70 ετών, είπε πως πέρασε «φρικτή νύχτα» προτού αναγκαστεί να φύγει από την πόλη της.

Κατά τον Ολεξίι Χαρκίβσκι, αστυνομικό στη Βόβτσανκ, υπήρξαν νεκροί στους βομβαρδισμούς του Σαββάτου κι η πόλη συνεχίζει να «δέχεται πυρά ασταμάτητα», «με πυροβολικό, με ολμοβόλα-ο εχθρός επιτίθεται με ό,τι έχει», είπε ο αστυνομικός, που συμμετέχει σε επιχείρηση για την εσπευσμένη απομάκρυνση κατοίκων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 1.500 άνθρωποι έφυγαν από την Παρασκευή, ενώ η πόλη υπέστη 32 επιθέσεις με drones τις τελευταίες 24 ώρες.

Χθες, απέμεναν ακόμη σ’ αυτή περίπου 500 κάτοικοι, σύμφωνα με τον στρατιωτικό περιφερειάρχη του Χαρκόβου, τον Όλεχ Σινεχούμποφ.

«Όλες οι ζώνες των βόρειων συνόρων δέχονται εχθρικά πυρά σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο. Η κατάσταση είναι δύσκολη», εξήγησε ο κ. Σινεχούμποφ μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι αμυντικές εμπλοκές και οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται σε μεγάλο μέρος των συνόρων μας», συνόψισε αργότερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τον οποίο «η ιδέα πίσω από τις επιθέσεις στην περιφέρεια Χάρκοβο είναι να υπερεκταθούν οι δυνάμεις μας και να καταφερθεί πλήγμα στο ηθικό» του ουκρανικού στρατού.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο χθες για την κατάληψη ακόμη τεσσάρων κοινοτήτων, πολύ κοντά στα σύνορα των δυο κρατών, στην περιφέρεια Χάρκοβο. Η ομώνυμη πρωτεύουσά της είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Τιμόσκο, επικεφαλής της αστυνομίας στην περιφέρεια Χάρκοβο, δήλωσε πως η Βόβτσανκ δέχεται επίθεση από τρεις πλευρές και ότι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιφέρειά της. «Παρότι διεξάγονται ενεργά μάχες, η αστυνομία συνεχίζει την εσπευσμένη απομάκρυνση» πληθυσμού, διαβεβαίωσε.

Ο αρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου Ολεξάντρ Σίρσκι καθησύχασε, τονίζοντας πως «οι προσπάθειες διάτρησης των αμυνών μας σταματήθηκαν», όμως παραδέχθηκε πως η κατάσταση «επιδεινώθηκε σημαντικά» και παραμένει «περίπλοκη. Οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τις γραμμές άμυνάς τους και να καταφέρουν απώλειες στον εχθρό», πρόσθεσε.

«Παρ’ όλες τις εξελίξεις (...) στην περιφέρεια, (η πόλη) Χάρκοβο είναι ήρεμη, δεν βλέπουμε κόσμο να φεύγει», τόνισε ο δήμαρχός της Ιγκόρ Τερέχοφ.

Οι αρχές στο Κίεβο προειδοποιούσαν για εβδομάδες πως οι δυνάμεις της Μόσχας ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν επιθέσεις στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, την ώρα που η Ουκρανία αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στις παραδόσεις της βοήθειας των δυτικών συμμάχων της και έλλειψη εμπειροπόλεμων στρατιωτών.

Ταυτόχρονα, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους στο εσωτερικό της Ρωσίας και σε τομείς της ουκρανικής επικράτειας ελεγχόμενους από τον ρωσικό στρατό, βάζοντας στο στόχαστρο πρωτίστως ενεργειακές υποδομές.

Στην Μπιέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ακίνητο κατέρρευσε εν μέρει χθες, χτυπημένο από ουκρανικό πύραυλο που καταρρίφθηκε από την αντιαεροπορική άμυνα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων σήμερα. Άλλοι περίπου είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε νωρίς σήμερα πως σημειώθηκαν «δυο ισχυρές εκρήξεις», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ουκρανικό drone προκάλεσε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή πυρκαγιά σε διυλιστήριο της Βολγκαγκράντ (νότια Ρωσία), ανέφερε ο περιφερειάρχης Αντρέι Μπατσάροφ, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπήρξαν θύματα και ότι πυρκαγιά που προκλήθηκε κατασβέστηκε.

Ιδιοκτησία του ρωσικού κολοσσού Lukoil, το διυλιστήριο αναφέρει στον ιστότοπό του ότι είναι το μεγαλύτερο στον νότιο ομοσπονδιακό τομέα, στον οποίο υπάγονται διοικητικά οκτώ περιφέρειες της νοτιοδυτικής Ρωσίας. Η ίδια εγκατάσταση είχε γίνει στόχος ουκρανικής επίθεσης με drone στις αρχές Φεβρουαρίου. Ούτε τότε είχαν αναφερθεί θύματα.

Το Κίεβο λέει πως προχωρά στις επιθέσεις αυτές σε αντίποινα για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον πολιτικών εγκαταστάσεων, ειδικά ενεργειακών υποδομών της.

Έπειτα από δυο χρόνια και πλέον που διηύθυνε τον πόλεμο, ο Σεργκέι Σαϊγκού, υπουργός Άμυνας από το 2012, τύποις προβιβάστηκε, αφού ανακοινώθηκε πως θα αναλάβει επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, αλλά ουσιαστικά απομακρύνθηκε από το νευραλγικό πόστο του. Θα τον διαδεχθεί ο Αντρέι Μπελάουσεφ, οικονομολόγος χωρίς την παραμικρή εμπειρία στις στρατιωτικές υποθέσεις. «Σήμερα, στο πεδίο της μάχης, επικρατεί αυτός που είναι πιο ανοικτός στην καινοτομία», επιχειρηματολόγησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι ουκρανά παιδιά επιστρέφουν από Ρωσία και επανενώνονται με τις οικογένειες

Έξι παιδιά από την Ουκρανία πρόκειται να επιστρέψουν από τη Ρωσία στις οικογένειές τους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ενώ ένα έβδομο παιδί θα επιστραφεί αργότερα. Συνολικά, σχεδόν 20.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί παράνομα στη Ρωσία.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία απαντά με επιθέσεις στην πασχαλινή πρόταση εκεχειρίας στην Ουκρανία

Μεγάλης έντασης επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές εξαπέλυσε η Μόσχα ως απάντηση στην πρόταση του Κιέβου για πασχαλινή εκεχειρία, δήλωσε ο Ζελένσκι, τονίζοντας τη σημασία της διπλωματίας και της στήριξης για ειρήνη.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από σπάνια ημερήσια επίθεση drone της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Ρωσία εξαπέλυσε σπάνια μαζική επίθεση με drones στην Ουκρανία, αφήνοντας τέσσερις νεκρούς στην Τσερκάσι και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε υποδομές. Σε 24 ώρες εκτοξεύτηκαν συνολικά περίπου 700 drones, σύμφωνα με το Κίεβο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Επαφές Ζελένσκι-Ρούτε με Αμερικανούς διαπραγματευτές

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με Αμερικανούς διαπραγματευτές, παρουσία του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, του Στηβ Γουίτκοφ, του Τζάρεντ Κούσνερ και του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός στρατός χτύπησε ρωσικό εργοστάσιο πυραυλικών εξαρτημάτων

Ο ουκρανικός στρατός χτύπησε εργοστάσιο εξαρτημάτων πυραύλων στη Μπριάνσκ, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο. Εντείνονται οι ουκρανικές επιθέσεις εντός Ρωσίας, με στόχο όπλα, ενέργεια και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Απορρίπτει την εκεχειρία του Πάσχα που πρότεινε η Ουκρανία

Η Ρωσία απέρριψε πρόταση της Ουκρανίας για πασχαλινή κατάπαυση πυρός, χαρακτηρίζοντάς τη "κόλπο δημοσίων σχέσεων". Η Ζαχάροβα υποστήριξε ότι ο Ζελένσκι θέλει να προετοιμάσει τις ουκρανικές δυνάμεις για συνέχιση του πολέμου.