ΓΔ: 1481.65 0.11% Τζίρος: 87.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Rossia, Russia, Central Bank, Kentriki Trapeza
Φωτο: Shutterstock

«Καμπανάκι» για αντοχές ρωσικής οικονομίας και πόλεμο στη Γάζα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προειδοποιεί ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν έχουν οδηγήσει σε μια βαθιά οικονομική κρίση όπως πολλοί ήλπιζαν. Ο αντίκτυπος της σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς στον τουρισμό της Μ. Ανατολής.

Η ρωσική οικονομία φάνηκε περισσότερο ανθεκτική απ' ό,τι προβλεπόταν και θα συνεχίσει φέτος να αναπτύσσεται παρά τις δυτικές κυρώσεις, ενώ ο πόλεμος στη Γάζα επιβαρύνει τις χώρες της περιοχής, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ, BERD, EBRD) που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η ΕΤΑΑ, η οποία διεξάγει μέχρι και αύριο, Πέμπτη, την ετήσια συνέλευσή της στο Γερεβάν της Αρμενίας, έδωσε στη δημοσιότητα νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη για το σύνολο των περιφερειών τις οποίες καλύπτει.

«Πιστεύω πως δεν ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα οδηγούσαν σε μια βαθιά οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, όπως πολλοί το ήλπιζαν», σχολίασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπεάτα Γιαβόρτσικ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΑΑ.

Η Ρωσία, η οποία γνώρισε πέρυσι οικονομική ανάπτυξη 3,6%, αναμένεται ότι θα καταγράψει φέτος άνοδο του ΑΕΠ της κατά 2,5%, δηλαδή 1,5% περισσότερο απ' ό,τι είχε προβλεφθεί το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές της ΕΤΑΑ. Η ρωσική οικονομία βρίσκεται πλέον πάνω από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν προ του πολέμου στην Ουκρανία.

Η χώρα «επικέντρωσε την οικονομία της στην πολεμική προσπάθεια. Αυτό οδηγεί συνεπώς σε μια πιο γρήγορη ανάπτυξη», όμως «μεταφράζεται άραγε σε μια βελτίωση της ευημερίας του πληθυσμού της; Μπορούμε να αμφιβάλλουμε», εκτιμά η Γιαβόρτσικ. Σύμφωνα με την ΕΤΑΑ, οι κυρώσεις, ακόμα κι αν δεν λειτουργούν τέλεια, έχουν περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές τεχνολογίας και προστίθενται στην αποχώρηση πολυεθνικών καθώς και στην έξοδο εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Ο αντίκτυπος των κυρώσεων φαίνεται ήδη στις ζημιές ρεκόρ που ανακοινώθηκαν στην αρχή του μήνα από τη γιγάντια ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom, ανέφερε η Γιαβόρτσικ. «Μεσοπρόθεσμα η ρωσική ανάπτυξη θα είναι κατώτερη αυτού που θα ήταν αν δεν υπήρχαν οι κυρώσεις», υπογράμμισε.

Η ΕΤΑΑ καλύπτει επίσης χώρες της νότιας και της ανατολικής Μεσογείου. Μολονότι η οικονομία αυτής της ζώνης αναμένεται να αυξηθεί φέτος, η αύξηση θα είναι μικρότερη απ' ό,τι προβλεπόταν, λόγω καθυστερήσεων στα μεγάλα προγράμματα δημόσιων επενδύσεων στην Αίγυπτο και εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα.

Ο αντίκτυπος της σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς στον τουρισμό της Μ. Ανατολής

«Ο αρνητικός αντίκτυπος της σύγκρουσης στον τουρισμό στην Ιορδανία και το Λίβανο μπορεί να έχει διάρκεια», επισημαίνει ο θεσμός σε ανακοίνωσή του. Η Αίγυπτος από την πλευρά της γνώρισε ισχυρή μείωση των εσόδων της που προέρχονται από τη διώρυγα του Σουέζ, μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίων για να καταγγείλουν τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα.

Όμως η ΕΤΑΑ επισημαίνει πως αυτή η απώλεια εσόδων υπερκαλύφθηκε από πρόσφατες δεσμεύσεις διεθνών εταίρων, ιδιαίτερα του ΔΝΤ, το οποίο χορήγησε το Μάρτιο επιπλέον δάνεια 5 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο.

Η ΕΤΑΑ, η οποία ιδρύθηκε το 1991 για να βοηθήσει τις χώρες του πρώην σοβιετικού συνασπισμού να περάσουν σε μια οικονομία της αγοράς, έχει έκτοτε επεκτείνει την περίμετρό της για να περιλάβει χώρες της Μέσης Ανατολής, της κεντρικής Ασίας και της βόρειας Αφρικής. Ο θεσμός ανέφερε ότι περιμένει φέτος ανάπτυξη 3% στο σύνολο των περιφερειών του -κυρίως χάρη σε μια μείωση των πληθωριστικών πιέσεων-, ελαφρώς κάτω από προηγούμενες προβολές του.

Εκτός από τον πόλεμο στη Γάζα, αυτή η αναθεώρηση προς τα κάτω εξηγείται κυρίως από μια βραδύτερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη στην κεντρική Ευρώπη και στα κράτη της Βαλτικής, αλλά και από μια σταθεροποίηση των εμπορικών ροών μέσω των χωρών της κεντρικής Ασίας.

Εξάλλου, παρά την ανακατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το Σεπτέμβριο από το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία βλέπει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της να βελτιώνονται σαφώς φέτος, στο 6,2%«Η αρμενική κυβέρνηση συνέβαλε στην ενσωμάτωση των προσφύγων του Καραμπάχ χάρη στις δημόσιες δαπάνες» και «αυτό τόνωσε και την οικονομία», εξήγησε η Γιαβόρτσικ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάζα, Παλαιστίνη
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς αναζητεί Ρωσοϊσραηλινούς ομήρους για να τους απελευθερώσει

«Αναζητούμε τώρα τα άτομα που μας υπέδειξε η ρωσική πλευρά. Είναι δύσκολο, αλλά τους ψάχνουμε. Και όταν τους βρούμε, θα τους απελευθερώσουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ ενισχύουν το Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,2 δισ. δολ.

Παρά τις επικρίσεις που έχει ασκήσει πρόσφατα η Ουάσιγκτον, θα σταλούν πυρομαχικά και στρατιωτικά οχήματα που περιλαμβάνονται στο πακέτο ύψους 26 δισ. δολαρίων που έχει εγκριθεί από τον περασμένο μήνα το Κογκρέσο.
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στην ανατολική Τζαμπάλια στη Γάζα

Τουλάχιστον 35.034 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κι άλλοι 78.755 τραυματίστηκαν από την στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που ακολούθησε την 7η Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με μία σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΗΕ στηρίζει το αίτημα των Παλαιστίνιων για ένταξή τους στον Οργανισμό

Το ψήφισμα που αναγνωρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν μέλος και θα έπρεπε «να ενταχθούν στον Οργανισμό», δίνοντάς τους και ορισμένα πρόσθετα δικαιώματα ως «παρατηρητές», συγκέντρωσε 143 ψήφους.